Tips til sport og motion til hypothyreose

Motion spiller en vigtig rolle i at lindre de symptomer, som mennesker med hypothyreose har. Læs mere om motion til hypothyreose her.
Tips til sport og motion til hypothyreose
Leidy Mora Molina

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 04 december, 2023

Hvilke øvelser er velegnede til folk med hypothyreose? Motion anses generelt for at være en af de vigtigste faktorer for et sundt liv. Men nogle tilstande kan begrænse en persons evne til at være fysisk aktiv, som f.eks. skjoldbruskkirtelsygdomme. Læs videre for at finde ud af mere om motion til hypothyreose.

En underaktiv skjoldbruskkirtel, som denne tilstand også kaldes, påvirker kroppens stofskifte. Det er også forbundet med symptomer som træthed, arytmi, ledsmerter, depression og en tendens til at tage på i vægt.

Hos berørte personer kan disse symptomer forstyrre et regelmæssigt træningsprogram. Men hvis du lider af hypothyreose, er det vigtigt at gøre fysisk aktivitet til en del af din daglige rutine for at bevare dit velbefindende. Så hvad skal du huske på? Læs videre for at få nogle tips og anbefalinger.

Hvordan påvirker hypothyreose stofskiftet?

Skjoldbruskkirtlen er et lille organ (ca. halvt så stort som en valnød), der ligger foran på halsen i brusken under adamsæblet. På trods af sin størrelse spiller den en vigtig rolle i stofskiftet.

Dette organ er involveret i produktionen af flere hormoner, såsom thyroxin og triiodthyronin, som påvirker vækst og udvikling. Sidstnævnte påvirker også næsten alle metaboliske processer. Det regulerer endda hjertefrekvensen og kropstemperaturen.

Hos mennesker, der lider af hypothyroidisme, sænkes stofskiftet. Det resulterer i forskellige symptomer, såsom en tendens til let at tage på i vægt, en følelse af træthed, ledsmerter, hjertebanken og nedtrykthed.

De lave niveauer af skjoldbruskkirtelhormoner har også en tendens til at reducere hjertets kapacitet, hvilket øger risikoen for ventrikulære arytmier hos personer med hypothyroidisme.

Skjoldbruskkirtlen bidrager desuden til nedbrydningen af kolesterol og stimulerer produktionen af enzymer, der er nødvendige for at eliminere triglycerider. Det betyder, at når niveauet af skjoldbruskkirtelhormoner falder, har det dårlige kolesterol og triglyceriderne en tendens til at stige.

Træt kvinde ligger på gulvet efter motion
Personer med hypothyreose oplever ofte mere træthed under fysisk aktivitet. Derfor er det tilrådeligt at lave øvelser med lav eller moderat belastning.

Fordele ved motion til hypothyreose

Regelmæssig motion er meget gavnligt for personer med hypothyreose. Faktisk hjælper det at opretholde en træningsrutine med at forbedre livskvaliteten for mennesker med denne tilstand, som det fremgår af et forsøg, der er rapporteret i Archives of Endocrinology and Metabolism.

Metabolisme og energi

Ofte rapporterer mennesker med hypothyroidisme, at de konstant føler mangel på energi. For at modvirke dette ordinerer læger ofte medicin som levothyroxin.

Og selvom mange mennesker måske tror, at motion forværrer denne følelse, er det modsatte tilfældet. Regelmæssig træning hjælper med at øge energiniveauet og bekæmpe træthed.

Forskning viser, at motion med lav belastning kan reducere træthed og endda forbedre skjoldbruskkirtlens funktion hos patienter med denne tilstand. Faktisk er der observeret en stigning i triiodothyronin og thyroxin hos dem, der regelmæssigt laver fysisk aktivitet.

Vægt, kropsfedt og muskelmasse

Ifølge forskning betyder et langsommere stofskifte, at mennesker med hypothyreose har en tendens til at tage på i vægt og vise tegn på fedme. Og ligesom fedtprocenten stiger, falder muskelmassen.

Heldigvis er der et effektivt middel til at modvirke dette. Og det er meget klart: motion. Først og fremmest øger motion kalorieforbrændingen, hvilket hjælper med vægttabet. Styrketræning hjælper også med at øge muskelvolumen og reducere fedtprocenten.

Derudover forbedrer denne type træning muskeltonus og forbedrer kroppens reaktion på træning. Lidt efter lidt mindskes følelsen af svaghed, og kramper bliver mindre hyppige.

Hjertet

Undersøgelser på området har vist, at hypothyreose er en klinisk tilstand, der har indflydelse på hjertefunktionen. Det betyder, at den kan påvirke kontraktilitet, vaskulær modstand, blodtryk og hjertefrekvens.

Der findes dog øvelser, der hjælper hjertet med at fungere og reducerer risikoen for hjertesygdomme. Det er gode nyheder for folk med problemer med skjoldbruskkirtlen.

Humør og depression

Nedsat skjoldbruskkirtelfunktion påvirker også humøret. Heldigvis hjælper motion med at aktivere “lykkehormonerne”. Som følge heraf reduceres følelsen af tristhed, og velværet øges.

Ifølge en artikel i Depression and Anxiety har så lidt som 45 minutters moderat aerob træning, tre gange om ugen, en betydelig effekt på humøret. Denne positive vane er det naturlige middel mod tristhed, nedtrykthed og depression.

Andre fordele ved motion til hypothyreose

Ud over ovenstående bidrager motion til det generelle velbefindende hos mennesker med hypothyreose. Andre fordele omfatter følgende:

 • Styrketræning kan bidrage til at genoprette det knogletab, der opstår hos mennesker med skjoldbruskkirtelsygdomme.
 • Øvelser med lav belastning som svømning, Tai Chi og yoga hjælper med at lindre de ledsmerter, der opstår som en effekt af hypothyreose.
 • Afslutningsvis forbedrer motion hvilemønstrene, som også kan blive påvirket.

Tips og øvelser: Motion til hypothyreose

Folk med hypothyreose bør være særligt forsigtige, før de begynder på en træningsrutine. Det gælder i endnu højere grad, hvis du er stillesiddende eller ikke har trænet i et stykke tid. Med dette i tankerne bør du starte langsomt uden at kræve for meget af dig selv.

Øvelser med lav belastning

Det bedste for folk med hypothyreose er at lave kardiovaskulære øvelser med lav belastning som f.eks. følgende:

 • Gåture
 • Dans
 • Yoga
 • Tai chi
 • Pilates
 • Elliptisk cykling
 • Svømning

Når din krop har tilpasset sig, kan du gradvist øge intensiteten eller varigheden og gå videre til mere krævende øvelser. Husk selvfølgelig altid at holde dig inden for grænserne af din formåen.

Øvelser med høj belastning

Blandt de fysiske aktiviteter med høj belastning er følgende:

 • Sjipning
 • Jogging eller løb
 • Tennis
 • Basketball
 • Vandring i bjergene
 • Cykling på landevej
 • Squats og andre benøvelser
 • Løft af vægte
 • Calisthenics

Ideelt set bør du lave mindst 150 minutters aerob eller kardiovaskulær træning om ugen. Og derudover 2 eller 3 sessioner med kombinerede styrkeøvelser. Men hvis du ikke kan klare det i starten, så prøv at træne i mindst 15 minutter.

Styrketræning er meget vigtigt for folk med hypothyreose, da det hjælper med at aktivere stofskiftet og forbrænde kalorier. Du skal træne alle de store muskelgrupper; mindst 2 dage om ugen for hver muskel.

Hvis du har en skjoldbruskkirtelsygdom, er overvægtig og ikke har trænet i et stykke tid, skal du måske arbejde lidt hårdere. Det kræver tålmodighed og frem for alt udholdenhed at komme i form og opnå en sund vægt.

Du vil se en forbedring og opnå bedre resultater med tiden. For at holde gejsten oppe kan du vælge forskellige øvelser hver dag og kombinere rutiner.

Afslutningsvis skal du huske, at din puls og åndedrætsfrekvens fortæller dig, om du presser dig selv for hårdt. Hvis det er muligt, så brug en pulsmåler. Og hvis du føler dig træt, eller noget gør ondt, skal du bare stoppe. Det er ikke en konkurrence.

Smilende kvinde i svømmehal nyder fordelene ved motion til hypothyreose
Svømning er en af de bedste former for motion for folk med hypothyreose. Den er skånsom og har mange fordele.

Andre anbefalinger

Når man træner dagligt, er der altid en risiko for, at man af en eller anden grund bryder sit engagement i sine rutiner. Du er nødt til at bevare dit fokus og samtidig din entusiasme. Her er nogle anbefalinger til dette.

 • Søg hjælp hos en professionel træner til at lave et program, der er skræddersyet til dine behov og dit fitnessniveau.
 • Træn sammen med andre.
 • Lyt til musik, mens du træner.
 • Sæt dig mål og delmål.
 • Brug en app til at hjælpe dig med at se dine fremskridt.
 • Pres aldrig dig selv til det punkt, hvor du bliver udmattet.
 • Kom udendørs.
 • Hvil dig mindst én dag om ugen.

Hvad skal folk med hypothyreose overveje, før de begynder at træne?

At vælge den bedste rutine afhænger af fysisk tilstand, sundhedstilstand og behandling. Hvis dine skjoldbruskkirtelhormoner er under kontrol, og du er sund og rask, vil du være i stand til at dyrke næsten alle former for motion.

Husk selvfølgelig at konsultere din læge, før du begynder på en rutine, og følg lægens anbefalinger om, hvad du bør og ikke bør gøre.

Glem ikke, at mennesker med hypothyreose oplever flere muskel- og ledsmerter. Nogle øvelser påvirker dig måske ikke på denne måde, men andre kan forårsage stød eller spændinger, som forværrer dine lidelser eller skader.

Og husk, at hvis dine hormoner ikke er under kontrol, kan træning være farligt. Vær forsigtig, især hvis du laver en højintensitetsaktivitet, der øger pulsen.

Tips til motion til hypothyreose

Motion er altid gavnligt for mennesker med hypothyreose og hjælper med at modvirke symptomer som vægtøgning. Men lad være med at skabe falske forventninger. Fysisk aktivitet vil ikke få din skjoldbruskkirtel til at producere flere hormoner.

Husk på, at dette er en autoimmun sygdom, og derfor kan en træningsplan eller en diæt ikke helbrede eller vende processen. Det betyder, at det er vigtigt at følge din medicinske behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.