Tørre øjne i overgangsalderen

Tørre øjne i overgangsalderen er det næst mest almindelige symptom på denne fase, lige efter hedeture. For at undgå ubehag er det bedst at tale med en øjenlæge.
Tørre øjne i overgangsalderen

Sidste ændring: 27 september, 2020

Overgangsalderen er et stadie i en kvindes liv, der bringer mange ændringer i kroppen. Selvom mange kvinder næsten ikke oplever symptomer eller kun har milde symptomer, lider nogle alvorligt ubehag. I denne artikel skal vi se på et af disse symptomer: Tørre øjne i overgangsalderen.

Tørre øjne er faktisk en lidelse, der kan have mange årsager. Det er, når øjenoverfladen mister noget af fugtigheden, der normalt beskytter den, og det kan være meget ubehageligt. For eksempel kan det forårsage kløe, synsproblemer og endda kvæstelser.

Cirka 30% af befolkningen lider af tørre øjne. Inden for denne procentdel er antallet af kvinder, der lider af det i overgangsalderen, imidlertid meget højt. Næsten 60% af kvinder oplever tørre øjne i overgangsalderen.

I denne artikel forklarer vi derfor om forholdet mellem tørre øjne og overgangsalderen. Derudover nævner vi en række trin, der kan hjælpe dig med at forbedre dette problem og reducere ubehag.

Læs også: Fire store fordele ved overgangsalderen

Hvad forårsager tørre øjne i overgangsalderen?

Kvinde med tørre øjne

Som vi nævnte, er det en patologi, der kan have forskellige årsager. Det ser ud til, at forholdet til overgangsalderen ligger i de hormonelle ændringer, der sker.

I overgangsalderen falder niveauet af østrogen. Dette fald i østrogen ændrer praktisk talt alle sekreter i kroppen. For eksempel påvirker det også vagina. Derfor forårsager dette vaginal tørhed, der er fremtrædende, når man har sex.

Desværre er tørre øjne det næst mest hyppige symptom i overgangsalderen, efter hedeture. Derudover kan det vare op til 4 år. Det er dog ikke kun relateret til hormoner. Faktisk kan aldring også påvirke det. Nogle andre årsager er:

  • Anvendelse af kontaktlinser
  • Visse typer medicin, såsom antidepressiva
  • Kræftbehandlinger, såsom kemoterapi
  • Overforbrug af opvarmning eller at man lever i et meget tørt og forurenet miljø

Tørre øjne øger risikoen for øjenskader, enten på hornhinden eller andre steder. Derudover føles det, som om der er sand i øjnene, og øjnene føles tunge. Det kan også endda påvirke synet.

Hvad er risikoen?

Tårer fra øjnene har en defensiv funktion. De fungerer som et naturligt rengøringssystem, der bærer partikler og bakterier, der kan skade øjnene. Når denne fugtighed er væk, bliver øjnene irriterede. Derfor er de mere udsatte for skade.

Derudover stiger risikoen for infektion. Hvis tørre øjne ikke behandles, kan de derfor ende med at forårsage øjenskade. Faktisk kan der endda udvikle sig sår i øjnene.

Læs også: Naturlige midler mod udtørrede øjne

Hvordan kan du forbedre tørre øjne?

Nærbillede af øje

På grund af ubehag og risici ved tørre øjne, er det vigtigt at behandle det. Du skal også overveje visse ting. Først anbefaler vi at blinke ofte. Dette hjælper med at stimulere tårekanalerne.

Dette er især vigtigt, når du bruger masser af elektroniske enheder. Ideelt set er det bedst for dine øjne at tage pauser en gang i mellem. Tag f.eks. pauser, mens du studerer, arbejder eller endda ser tv.

Vi anbefaler også at være forsigtig med vinden og solen. Det er bedst at altid bære solbriller, da de beskytter partikler mod at komme ind i øjnene. Undgå om muligt tørre miljøer.

For at gøre dette kan du reducere din brug af varme eller aircondition. Hvis du foretrækker ikke at gøre dette, anbefaler vi at bruge luftfugtere derhjemme. Følg også en sund livsstil. Hold for eksempel øje med, hvad du spiser, og sørg for at drikke meget vand.

Derudover er det også vigtigt at få nok søvn. Hvis du ikke sover nok, vil dine øjne lide og være endnu mere følsomme.

Konklusion om tørre øjne i overgangsalderen

Det er meget vigtigt, at hvis du føler dig ubehag, skal du konsultere en specialist. Tørre øjne kan være meget irriterende og ændre din livskvalitet. Der er dog nogle gode behandlingsmuligheder til at tackle dette problem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.