Tomater og vægttab: Hvad er forbindelsen?

Inden for sammensætningen og næringsværdien af tomater skal det bemærkes, at det er en frugt med lavt kalorieindhold. 100 gram tomater giver 18 kcal.
Tomater og vægttab: Hvad er forbindelsen?
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Den ydmyge tomat, som er frugten af den såkaldte tomatplante, tilhører Solanaceae-familien og stammer fra det amerikanske kontinent. Nogle mennesker har fundet en forbindelse mellem tomater og vægttab. Vil du gerne vide mere? Læs videre!

Tomater er meget velsmagende og en af de mest spiste grøntsager i hele verden. Deres alsidighed gør dem uundværlige i køkkenet. Den mest almindelige måde at indtage tomater på er rå og i salater.

Friske tomater kan også forarbejdes til saft eller saucer. I den seneste tid er der med tilføjelse af visse konserveringsmidler blevet skabt flere og flere innovative produkter som flåede tomater, tomatpuré eller tomatmarmelade.

Tomaternes mange fordele

Tomater skiller sig ikke kun ud ved deres anvendelighed og smag. Takket være deres egenskaber kan de give mange fordele til vores krop. Det skal tages i betragtning, at det ikke er en mirakuløs fødevare, da tomater i sig selv ikke kan helbrede sygdomme. Men de har vigtige egenskaber, som kan gavne folks sundhed.

I denne artikel vil vi specifikt se på sammenhængen mellem tomater og vægttab. Det er vigtigt at huske, at for at tabe sig vil det vigtigste altid være at opretholde sunde livsstilsvaner, dyrke motion og følge en kost baseret på rigtige fødevarer. Derudover vil du med hjælp fra en ernæringsekspert være i stand til at nå målet.

Du er måske interesseret i: Antioxidant-juice til at lindre gigt

Næringsdata for tomater

Inden for sammensætningen og næringsværdien af tomater er det værd at nævne, at de er meget kaloriefattige. 100 gram tomat giver 18 kcal. Ligeledes er det meste af tomaters vægt vand, og de består også af kulhydrater.

De indeholder simple sukkerarter, som giver dem den søde smag. På den anden side gives den karakteristiske syrlige smag af nogle organiske syrer, som også indgår i tomaters sammensætning.

Tomaten er også en vigtig kilde til visse mineraler, blandt hvilke kalium og magnesium skiller sig ud. Dens vitaminindhold omfatter B1, B2, B5 og C.

Faktisk er tomater i sommermånederne en af de mest relevante kilder til C-vitamin. De indeholder også carotenoider såsom lycopen, som er det pigment, der giver tomater deres karakteristiske røde farve.

Lycopen er en antioxidant, ifølge denne undersøgelse foretaget af Universidad Autónoma i Yucatán (Mexico). På samme måde bekræfter denne undersøgelse fra National Institutes of Health også tomaters C-vitaminindhold og det faktum, at det er en antioxidant fødevare.

Små tomater i træskåle

Tomater og vægttab

For at tabe sig er det, som nævnt ovenstående, vigtigt at opretholde sunde livsstilsvaner og dyrke regelmæssig motion. Når du beslutter dig for en diæt, er det vigtigt at gøre det med hjælp fra en ekspert. Gå til din læge, når du træffer beslutninger vedrørende vægttab, da visse fødevarer bestemt kan være nyttige til at tabe sig.

Specifikt har nyere forskning vist, hvordan liponsyre og omega-3-fedtsyrer fremmer vægttab og forbedrer den inflammation, der er forbundet med fedme.

Lipoinsyre produceres naturligt af vores krop og kan også indtages gennem fødevarer som f.eks. tomater. Det er konklusionen på en undersøgelse, som forsker Ana Elsa Huerta fra Nutrition Research Center ved universitetet i Navarra har foretaget.

Ana Elsa forklarer: “Lipoinsyre kan sammen med en kaloriefattig diæt være effektivt til at fremme både vægttab og tab af fedtmasse”.

Eksperten tilføjer også: “Kosttilskud med lipoinsyre kunne forbedre nogle systemiske markører for inflammation relateret til kardiovaskulær risiko hos personer, der er overvægtige eller fede, uanset om de opnår vægttab med det ekstra indtag af disse kosttilskud eller ej”.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.