Transformeret migræne: Hvad er det?

Transformeret migræne har en stor indvirkning på folks livskvalitet og daglige aktiviteter. De lidende er mere tilbøjelige til at lide af depression og angst.
Transformeret migræne: Hvad er det?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 24 marts, 2023

Transformeret migræne er det, man i dag kalder kronisk migræne. Den henviser til tilstedeværelsen af spændingshovedpine i 15 dage eller mere om måneden hos en patient med en historie af episodisk migræne i mindst 3 måneder.

Det er den hyppigste form for kronisk daglig hovedpine.

Personer med episodisk migræne har en sygehistorie, der begynder i deres andet eller tredje leveårti. Progressionen er normalt gradvis, men pludselig opståen er blevet beskrevet hos 15-30 % af personerne.

Behandlingen er kompleks og bør fokusere på smerteforebyggelse samt livsstilsændringer. Transformation af episodisk migræne er forbundet med misbrug af smertestillende midler, og dette bør tages i betragtning i tilgangen.

Hvordan defineres kronisk eller transformeret migræne?

Begrebet transformeret migræne stammer fra udviklingen fra episodisk migræne (mindre hyppig) til kronificering. Generelt mister tilstanden nogle af migrænens karakteristika og ligner spændingshovedpine. Episoderne er hyppigere, men mindre intense.

Ifølge International Headache Society og dets kriterier, der blev offentliggjort i 2006, kræves følgende for at stille diagnosen transformeret migræne:

 • 15 dage eller mere med hovedpine (spændingshovedpine eller migræne) om måneden i mindst 3 måneder.
 • 8 dage eller mere med hovedpine om måneden i 3 måneder, der opfylder 2 af følgende 4 karakteristika: Ensidig lokalisering, dunkende, moderat til svær intensitet, forværret ved fysisk aktivitet og med 1 af de tilknyttede symptomer (kvalme, lysfølsomhed, lydfølsomhed). Eller når den behandles med ergotamin eller triptaner, forhindrer den, at migræne-symptomer udvikler sig.
 • 5 eller flere tidligere anfald af episodisk migræne (normalt uden aura).
 • Ikke forbundet med misbrug af smertestillende midler eller andre årsager.
Kvinde med transformeret migræne tager sig til hovedet

Symptomer

Fordi det betragtes som en kronificering af episodisk migræne, er symptomerne de samme:

 • Ensidig hovedpine, med dunkende karakter.
 • Overfølsomhed over for lys eller lyd.
 • Kvalme og opkastninger.

Tilstedeværelsen af aura forud for smerteudbruddet er ikke så hyppig i disse tilfælde.

Nogle gange kan den ikke skelnes fra spændingshovedpine. Således førte sameksistensen af migræne og spændingshovedpine til hypotesen om et forhold, der omfatter dem i begrebet blandet hovedpine eller migræne-spændingshovedpinekompleks.

Med tiden forværres hovedpinen normalt i hyppighed, men aftager i sværhedsgrad. Indtil den til sidst udvikler sig til en kronisk daglig eller næsten daglig hovedpine med overlappende træk af spændingshovedpine og klassisk migræne.

Den er ofte forbundet med misbrug af smertestillende midler, søvnforstyrrelser, depression og angst. Derfor mener man, at stress, tilstedeværelsen af traumatiske faktorer eller tobaks- og alkoholforbrug kan bidrage til kronificering af episodisk migræne.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for udvikling af transformeret migræne omfatter følgende:

 • Stress.
 • Kvindeligt køn.
 • Genetisk tilbøjelighed.
 • Koffeinforbrug.
 • Dårlig søvnhygiejne.
 • Historik med episodisk migræne.
 • Hormonelle ændringer i forbindelse med overgangsalderen.
 • Psykiatriske lidelser, såsom angst eller depression.
 • Misbrug af smertestillende midler til behandling af akutte hovedpineanfald.

Blandt disse er den sidste faktor af særlig betydning. Misbrug af smertestillende midler defineres som indtagelse af disse lægemidler i 15 dage eller mere pr. måned for ikke-opioide smertestillende midler eller 10 dage eller mere pr. måned for triptaner, ergotamin, opioider og kombinerede smertestillende midler.

For at kunne klassificere transformeret migræne korrekt bør man afbryde brugen af smertestillende midler i 2 måneder.

Behandling af transformeret migræne er kompleks

Behandling af transformeret migræne kræver forebyggende medicinering, livsstilsændringer og fjernelse af udløsende faktorer. Effekten er dog ikke umiddelbar og kan være forsinket op til 3-6 uger fra indledningen.

Nødmedicin, herunder ikke-opioide smertestillende midler som ergotamin og triptaner, bør ikke anbefales. Den forebyggende tilgang omfatter brugen af følgende lægemidler:

 • Tricykliske antidepressiva (nortriptylin) eller selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (fluoxetin), som også forbedrer depression, angst og tilknyttede søvnforstyrrelser.
 • Betablokkere (atenolol, metoprolol og propanolol).
 • Antikonvulsiva (topiramat og valproinsyre). Kontraindiceret hos kvinder i den fødedygtige alder.
 • Botulinumtoxininjektion (især nyttig hos dem, der ikke tåler daglig oral medicin).
 • Monoklonale anti-calcitonin-gen-relaterede peptid-antistoffer, såsom erenumab, fremezumab, galcanezumab og eptinezumab.

Generelt er det nødvendigt at kombinere lægemidler med forskellige virkningsmekanismer for at kontrollere symptomerne. Antidepressiva er f.eks. ofte kombineret med betablokkere.

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler, triptaner og ergotaminer anbefales til behandling af akutte smerteepisoder hos personer, der ikke misbruger smertestillende midler. Desuden bør ændring af vaner indgå, f.eks. regulering af søvnplaner, undgåelse af kendte udløsere og at være konsekvent med hensyn til spisetider.

Kognitive terapier (afslapning, stresshåndtering) har en vis effektivitet. Diætforanstaltninger anbefales også, f.eks. ophør med koffeinforbrug og rygning.

En person afviser kaffe

På samme måde bør andre smerteudløsere identificeres.

Transformeret migræne kan være invaliderende

Som daglig eller næsten daglig hovedpine påvirker den livskvaliteten og humøret. Derfor forårsager den, ud over at have en indvirkning på dagligdagen, overforbrug af medicin for at forbedre smerteanfaldene.

Derfor bør ordineret medicin begrænses og bør ikke bruges mere end en eller to gange om ugen. Desuden oplever de, der lider af transformeret migræne, meget ofte psykiatriske lidelser, for hvilke psykoterapi kan være nyttig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.