Primær og sekundær hostehovedpine

Der er forskellige typer hostehovedpine, og de er ikke lige alvorlige. Lær mere om dem i denne artikel.
Primær og sekundær hostehovedpine

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hostehovedpine er normalt resultatet af et forudgående fysisk problem. De er dog ikke altid seriøse. Disse typer hovedpine opstår enten på grund af belastning under en ekstremt tør hoste eller en vedvarende hoste, der har eksisteret i et stykke tid.

Fra et fysisk synspunkt er hovedpine forårsaget af en hoste let at forklare. De sker, fordi hoste genererer pres i overkroppen, i områder som bryst, nakke og hoved. Et gentaget og hyppigt pres, der fører til hovedpine.

Denne slags hovedpine for det meste ikke grund til bekymring. Det er dog altid en god idé at drøfte dem med din læge. Dette giver dig mulighed for at udelukke andre alvorlige problemer og også minimere deres negative virkninger på din krop.

Primær og sekundær hostehovedpine

Person, der tager sig til pande, oplever hostehovedpine

Hostehovedpine er ikke meget almindeligt. Når de forekommer, er de normalt forbundet med den anstrengelse, du udsættes for, når du hoster eller til andre lignende anstrengelser, såsom at nyse, synge, puste næse, grine, græde og endda under tarmbevægelser.

Denne slags hovedpine opdeles i to kategorier:

  • Primær hovedpine forekommer ikke ofte, og når de gør det, varer de kort tid. Desuden bedres de spontant. De er ganske ufarlige, skønt de er mere typiske for mennesker over 50 år. De spænder fra moderat til intens og varer sjældent mere end to timer. De kan forekomme i enhver del af hovedet eller over nakken.
  • Sekundær hovedpine skyldes hjerneproblemer. De er farlige og kan kræve operation. De skyldes en underliggende sygdom. De kan involvere tilstedeværelsen af ​​en tumor eller en vaskulær lidelse i hjernen. Denne type hovedpine kommer normalt ikke udelukkende fra hoste, men forværres, når den opstår.

Læs også: Årsager til brystsmerter under hoste

Hovedårsager

Den nøjagtige årsag til, at hoste kan føre til en primær hovedpine, vides ikke endnu. Vi ved imidlertid, at det sker hyppigere hos rygere og hos mennesker, der er allergiske over for pollen og andre allergener.

Andre årsager til hostehovedpine kan omfatte:

  • Astma fører undertiden til hovedpine, især når hosten er tør. Denne type hoste forårsager intenst intrakranielt tryk og udløser hovedpine. Imidlertid forsvinder smerten sammen med den astmatiske krise.
  • Bihulebetændelse forårsager pres i bihulerne, og det fører ofte til hovedpine.
  • Hævelse af strubehovedet eller svælget fører også til hoste og migræne.
  • Den mest almindelige årsag til sekundær hovedpine fra hoste kaldes Chiari-misdannelse type I, en anatomisk abnormitet.

Andre mulige årsager er hjernesvulster og andre misdannelser. Også svaghed i blodkarene og/eller spontant tab af cerebrospinalvæske kan forårsage dem.

Symptomerne på hostehovedpine

Dreng med hovedpine tager sig til hoved

Primær hovedpine begynder pludselig efter hoste, og de fører til skarp, intens smerte. De varer dog ikke længe. Faktisk varer de sjældent længere end to timer. Det vigtigste at huske på er at evaluere, om de medfører yderligere symptomer, såsom kvalme, lysfølsomhed og øjne, der løber i vand, hvilket kan føre til migræne.

Sekundær hovedpine har lignende symptomer, men forskellige egenskaber. Disse kan omfatte ustabilitet, svimmelhed og besvimelse. De varer også længere.

Der kan være hjerneskade, hvis hostehovedpine forekommer hos personer yngre end 50 år, især hvis ubehaget er placeret i nakkeområdet. Derfor er det vigtigt at konsultere en læge så hurtigt som muligt.

Læs også: 7 lette øjenøvelser for at undgå hovedpine og visuel træthed

Diagnose og forebyggelse

Diagnosen stilles ud fra klinisk historie og en persons journal. Den tager højde for relevante faktorer som alder, køn (primær hovedpine er hyppigere hos mænd) og tilstedeværelsen af ​​samtidige sygdomme som astma eller bihulebetændelse.

Det er meget sandsynligt, at en læge bestiller tests såsom en MRI og/eller computertomografi (CT)-scanning. Disse tests vil bekræfte eller udelukke andre mulige årsager til hovedpine.

Den bedste måde at forhindre hovedpine fra hoste er ved at behandle alle dine åndedrætslidelser. Tilstedeværelsen af ​​ondt i halsen, bronkitis, astma og bihulebetændelse, blandt andet, vil føre til hoste, og en hovedpine kan følge. Det er også vigtigt at undgå anstrengende indsats.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernández Concepción, O., & Pando Cabrera, A. (1999). Diagnóstico de las cefaleas. Revista Cubana de Medicina General Integral, 15(5), 555-561.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.