Symptomer og behandling af migræne hos børn

Migræne kan påvirke mange områder af et barns liv.
Symptomer og behandling af migræne hos børn
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Migræne hos børn er hæmmende og kan forstyrre deres daglige opgaver. Denne tilstand fører ofte til dårlige præstationer i skolen. Hvordan kan man identificere det?

Migrænetilfælde er udbredte hos børn og kan ramme dem i enhver alder. Faktisk fortæller statistikken fra det amerikanske Migraine Research Foundation, at omkring 10% af skolebørn lider af migræne, og op til 28% af teenagere mellem 15 og 19 år er påvirket af denne lidelse.

Denne type hovedpine er ofte hæmmende og kan påvirke de daglige aktiviteter. Når det handler om børn, fører det til en form for ubehag, som kan forværre deres præstationer i skolen og deres sociale liv.

Generelt har børn færre anfald end voksne. Men tilstanden kan være lige invaliderende for begge aldersgrupper. Det påvirker naturligvis et barns livskvalitet, hvis det ikke behandles korrekt.

Symptomer på migræne hos børn

Der findes to typer af migræne.

  • Den periodiske, som kommer sporadisk.
  • Den kroniske, som er konstant.

I det næste vil vi beskrive de typiske migræneanfald. Men vi må gøre opmærksom på, at de kan adskille sig fra dem, man ser hos voksne.

Ofte har børn svært ved at identificere deres symptomer og endnu sværere ved at sætte ord på de smerter, de oplever, på grund af deres alder. Migræne kan være af moderat eller stærk intensitet og kommer sammen med andre symptomer.

De viser sig gennem en hel række hændelser, som opstår ud over flere timer eller dage. For eksempel gennemgår et typisk migræneanfald uden aura tre faser:

  • Den indvarslende fase.
  • Hovedpinefasen.
  • Efter-migrænefasen.

Symptomer, som er forbundet med den indvarslende fase, er følgende:

Alle disse symptomer kan opstå timer eller en hel dag før begyndelsen på sen smertefulde fase. Smerten vil som regel påvirke begge sider af hovedet i modsætning til voksne, hvor det kun er den ene side. Den kan være skarp og forhindre udførelsen af de daglige opgaver.

Barn tager sig til hoved

Migræneanfald hos børn kan være ligeså invaliderende som hos voksne.

Aurafasen

Denne slags anfald er en ekstra fase, som kan opstå enten før hovedpinen eller samtidig med den. Auraen er som regel visuel, som gnister, når den udvikler sig. Derfor kan små børn være ude af stand til at give udtryk for denne type af hovedpine.

Pædagoger kan fortælle om symptomer såsom bleghed, nedsat aktivitetsniveau og opkastning. Det vigtigste kendetegn ved efter-migrænefasen er en tilstand af udmattelse.

Udover de fysiske symptomer kan nogle børn udvikle forventningsangst, fordi de forventer endnu et smertefuldt anfald. 

Kronisk migræne kan ses hos en lille procentdel af børn, som nævnt tidligere. Dette henviser til den slags smerter, der varer mere end fire timer om dagen, i 15 dage eller mere per måned i over tre måneder.

Dette kunne interessere dig: Opdag synsproblemer hos børn

Behandling af migræne hos børn

Børn, som bliver ramt af denne sygdom, vil typisk ønske at ligge ned i et stille, mørkt lokale og få lindring ved at sove. Egnet medicin til behandling af migræne spænder fra almindelige smertestillende midler som ibuprofen, paracetamol og pinex.

En patient kan være nødt til at afprøve flere slags medicin for at finde det mest effektive for dem. Jo hurtigere man begynder at tage medicinen, jo mere effektiv vil den være. Derudover kan midler mod kvalme og opkastning også nogle gange hjælpe.

Der findes ikke nogen endegyldig kur mod migræne, og dens patofysiologi er ikke fuldstændig kendt endnu. Men ved at føre protokol over, hvad der trigger din egen migræne, kan du få værdifuld information om, hvordan du undgår dem. Dette kunne inkludere:

  • Kostmæssige overvejelser.
  • Hvor godt hydreret man er.
  • Brug af visse typer medicin.
  • Ændringer i søvnmønstret.
Pige sover i seng

Et godt søvnmønster hos de små er afgørende for at lindre migrænen.

Generelle overvejelser

Tilstedeværelsen af migræne hos børn kan være årsag til angst både for børnene og deres forældre og omsorgspersoner. Så det gode råd er altid at tale med lægen, så I kan få en præcis diagnose og den rigtige medicin.

Til sidst, som nævnt ovenstående, bør du sørge for, at dit barn får rig lejlighed for at være aktiv og sove. Sørg også for, at de får en velafbalanceret kost, da dette også kan bidrage til at forebygge migræne.

Vi håber, du har nydt denne artikel.

Det kan interessere dig ...
Naturlige midler mod migræne hos børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige midler mod migræne hos børn

Migræne hos børn er invaliderende. Selvom medicinske behandlinger er nødvendige, kan nogle naturlige midler hjælpe med at lindre det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.