7 typer af gardenia og deres karakteristika

Gardenia-blomster er mange menneskers yndlingsblomster. Aromaen, skrøbeligheden og karaktertrækkene ved denne plante gør den speciel. Lær alt om forskellige typer gardenia her!
7 typer af gardenia og deres karakteristika

Sidste ændring: 16 september, 2022

Alle typer af gardenia repræsenterer skønhed, elegance, harmoni og god energi. Disse eksotiske planter pryder gårde og haver og giver vidunderlige fordele.

Blomsternes karaktertræk skiller sig ud i den farmaceutiske industri. På grund af sin udsøgte duft anvendes arten i skønhedsindustrien som basis for parfume, cremer, lotions og andre kosmetiske produkter.

Der findes en bred klassifikation af gardenier, hvis navn er en hyldest til den skotske botaniker Alexander Garden. Vi inviterer dig til at udforske magien ved disse buske.

Gardenia: Planten med solitære blomster

Gardenia er planter, der foretrækker at leve udendørs, selv om de ikke bryder sig om direkte sollys. De er hjemmehørende i det tropiske Asien og det sydlige Afrika og er en del af Rubiaceae-familien.

De er også kendt som “Kinas blomst”. I dette land, hvor sådanne buske er endemiske, betragtes de faktisk som et symbol på subtilitet og kvindelighed.

Naturforskere har beskrevet mere end 200 typer af gardenia, men kun 134 typer er i dag anerkendt. Udseendet af den kinesiske blomst ligner meget roser og jasmin. Den består af 5 bægerblade plus en krone af kronblade.

Bladene har en lys og mørkegrøn farve. Nogle gange er de obovale eller en kombination af obovale og elliptiske. I dyrkning bliver gardenia sjældent over en meter høje, men på marker kan de nå op på 2 til 8 meter.

Hvis du har dem inde i huset, skal du lade dem stå på samme sted, fordi de påvirkes af forandringer. Prøv at holde dem i et varmt miljø, da de ikke bryder sig om ekstremt lave temperaturer.

Det er solitære planter, som der tildeles betydninger, afhængigt af blomsternes farve. For eksempel er hvide blomster forbundet med åndelig forbindelse og renhed. De røde hentyder til den hemmelige kærlighed mellem to mennesker.

De frugter, der spirer fra gardenia, blev brugt i Asien som bedøvelsesmidler, beroligende midler og infusioner mod angst og feber.

Typer af gardenia og deres karakteristika

Hver type gardenia har særlige kendetegn, som gør den unik. Ud over de fysiske forskelle, der er forbundet med bladene, kronbladene, højden og duften, udmærker disse planter sig ved de anvendelser, som vi gennemgår nedenstående.

1. Jasminoides

Det er de mest dyrkede gardenia. De blev navngivet sådan på grund af deres lighed med duften af jasmin.

De er ofte kendt som “indisk jasmin”, “Cape jasmin” og “gardenia augusta”. De blomstrer fra juni til september med eksemplarer på ca. 5 cm i diameter.

I Kina anvendes denne sort som et naturligt gult farvestof. Den indgår også i traditionel medicin på grund af dens biologiske egenskaber, som det forklares i Journal of Food and Drug Analysis. Ifølge artiklen giver planten følgende fordele:

  • Hæmmer betændelse.
  • Forbedrer søvnkvaliteten.
  • Den har antioxidant egenskaber.
  • Forårsager hypoglykæmisk virkning.
  • Fremmer antidepressiv aktivitet.
Hvid gardenia er eksempel på typer af gardenia

Varianten har naturmedicinske anvendelser, der har været kendt siden oldtiden.

2. Brighamii

Dette lille træ kaldes “hawaiiansk gardenia”. Det bliver op til 5 meter højt og har ovale blade med hvide blomster, der måler 2 til 3 cm i diameter.

Kronbladene er rørformede og har op til 6 hvide eller lyserøde fliger. Selv om de stammer fra øerne i Stillehavet, findes disse gardenier i dag kun på Maui, Hawaii, Lanai, Molokai og Oahu.

3. Tahitensis: Typer af gardenia

Den er “Tahitis blomst” og findes på øerne i det sydlige Stillehav og Vanuatu. Det er gardenia med hvide eller gule kronblade, der bliver op til 4 meter høje og viser skinnende grønne blade.

De blomstrer fra maj til september, og en særlig egenskab ved denne type er, at polynesiske kvinder bruger dem som halskæder eller tilbehør bag ørerne.

Fordelene ved disse planter er især æstetiske. Der udvindes monoï-hårolie og andre hudplejemidler af dem. Ifølge den internationale nomenklatur for kosmetiske ingredienser (INCI Beauty) er Gardenia tahitensis til stede i 0,49 % af skønhedsprodukter, herunder solcreme og solcreme.

4. Latifolia

Latifolia kaldes populært for “indisk buksbom”. Busken er løvrig og med høj stængelbark.

I Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences står der, at disse planter er gavnlige ved hudlidelser. På samme måde tilføjer en artikel i Journal of Drug Delivery and Therapeutics, at disse typer af gardenia indgår i de gavnlige lægemidler til hjælp ved diabetes.

5. Thunbergiana

Det er en art, der er hjemmehørende i Afrika. Den bliver 5 til 6 meter høj, og stammen er ufleksibel. Bladene er grupperet ved knuder, og er glatte og hele.

Blomstringen finder sted sidst på vinteren eller om foråret. Kronbladene er hvide eller cremefarvede og har en diameter på 7 cm.

Andre nomenklaturer er “skovgardenia”, “vild gardenia”, “trægardenia” eller “hvid gardenia”. Den frugt, der kommer ud af den, er grå med hvide pletter, oval og fibrøs.

En undersøgelse, der er rapporteret i nyhedsbrevet Natural Products Research, tyder på, at methanolekstrakt af thunbergiana udøver antiplasmodial aktivitet, hvilket ville understøtte dens anvendelse til behandling af malaria.

6. Nitida: Typer af gardenia

Gardenia nitida er en art, der blomstrer hele året, men sporadisk. Udseendet er stjerneformede rør, og dens blade er så skinnende, at de ligner voks. Den er hjemmehørende i de afrikanske troper og er truet.

På grund af denne status fremmer Royal Botanic Gardens, Kew gennem Adopt-a-Seed-programmet indsamling og opbevaring af denne blomst i Millennium Seed Bank.

7. Elata

Denne type gardenia har sin oprindelse på Filippinerne og i Malaysia. Den er aflang i udseende og kaldes også “krog gardenia”, “gardenia lobi Craib” og “gardenia longiflora Vidal”.

Æterisk olie

Mange typer af gardenia indgår i kosmetiske produkter, der markedsføres over hele verden.

Dyrkning og pleje af forskellige typer af gardenia

Gardenia formeres ved hjælp af frø eller stiklinger. De trives i varme omgivelser, mindst 18 °C.

Selv om den er ung, er det godt at beskære den for at fjerne de visne dele, så den blomstrer i fuldt flor. Men skær ikke alle bladene af, da det er gennem disse, at rødderne får næring.

Andre anbefalinger er følgende:

  • Omplant om foråret.
  • Vand med lunkent vand og en smule eddike.
  • Fugt bladene med en sprayflaske tre gange om ugen.
  • Brug pottemuld med en sur pH-værdi, fugtig og med jernindhold.
  • Brug gødning til sure planter, idet du overholder producentens retningslinjer.

Sygdomme, som alle typer af gardenia kan lide af

Det er vigtigt at undgå, at grenene rører jorden, da de risikerer at blive smittet med infektioner. Denne type plante kræver tilstrækkelig fugt, ellers formerer meldug sig. En anden sygdom, som en gardenia er udsat for, er angreb af hvide fluer, især hvis den lever i gårde og haver.

Forebyg angreb af mider, bladlus og væggelus ved at sprøjte med plantedesinfektionsmiddel tilsat sæbe. Hvis Kina-blomsten har for tidlig bladfald, skyldes det for høj luftfugtighed. Den matte farve skyldes lysmangel. Når den bliver gullig, skyldes det vanding med ikke-kalkholdigt vand.

Det kan interessere dig ...
Allergi over for pollen? Prøv disse allergivenlige blomster
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Allergi over for pollen? Prøv disse allergivenlige blomster

Tilstoppet næse og nysen er nogle af symptomerne hos pollenallergikere. Heldigvis findes der allergivenlige blomster. Her er nogle af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.