8 tricks til at fjerne sorte pletter på sokker

Denne artikel forklarer flere tricks til at fjerne sorte pletter på sokker, i nogle tilfælde ved hjælp af naturlige produkter.
8 tricks til at fjerne sorte pletter på sokker

Sidste ændring: 13 juni, 2023

Der er forskellige tricks, du kan bruge til at fjerne sorte pletter på sokker, uanset om de er af bomuld, uld eller syntetisk materiale, hvide eller en anden farve. Når alt kommer til alt, har disse beklædningsgenstande ofte en tendens til at blive mørke ved hælen og sålen.

Normalt lægger du sokkerne i vaskemaskinen sammen med alt det andet tøj. Men for virkelig at fjerne de sorte pletter bør du træffe nogle særlige foranstaltninger fra det tidspunkt, hvor du lægger dem i blød, og selv når de hænges op. Vi vil fortælle dig mere om dem i denne artikel.

Hvad forårsager sorte pletter på sokker?

Du bruger disse beklædningsgenstande på dine fødder for at beskytte dem mod snavs, forhindre dine sko i at gnide mod dine fødder og endda for at reducere sveden og derved reducere lugten.

Men sorte pletter på dine sokker vises ofte på dine hæle eller forfødder, som er der, hvor du lægger mest vægt. Der er flere årsager til dette:

 • De kommer i kontakt med jorden. Selv om det er en fordel at gå barfodet eller uden sko, er det også rigtigt, at dette hurtigt kan give pletter på disse beklædningsgenstande.
 • Du har måske ikke vasket og tørret dine fødder ordentligt, så du efterlader noget af snavset på dine sokker.
 • Det er også muligt, at dine sko er beskidte indvendigt, især sålene.

Ud over de sorte pletter kan der danne sig kugler eller fnuller, tøjet kan lugte, eller stoffet kan blive slidt og gå i stykker på de steder, hvor tæerne stikker ud. Alt dette kan betyde, at sokker nogle gange, selv i løbet af kort tid og med et par vaske, ser gamle ud, og du er nødt til at smide dem ud.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan du fjerne malingpletter fra gulvet

Tips til at fjerne sorte pletter på sokker

Du undrer dig måske ikke ofte over, hvordan du skal vaske dine sokker korrekt. Faktisk tager du det måske for givet: Du smider dem bare i vaskemaskinen, og det er det. Ja, det er fint nok. Men hvorfor er de sorte pletter der så stadig?

Først og fremmest skal du vide, at du i visse tilfælde skal tage nogle ekstra skridt for virkelig at rense dem. Her er nogle enkle tricks, som du kan anvende for at fjerne sorte pletter på sokker.

1. Sortér de plettede beklædningsgenstande

Den første foranstaltning, du skal træffe, er at sortere tøjet.

Du bør helst vaske sokkerne sammen med de beklædningsgenstande, der er lavet af samme eller lignende materialer. På den anden side er det også tilrådeligt at adskille dem efter farve, når de vaskes, og undgå at blande mørke og lyse farver. Hvis der er plettede sokker, kræver de en særlig behandling.

Sorteret vasketøj i kurve
Sortering af tøj efter farve og materiale gælder også sokker.

2. Læg dem i blød i en spand med blegemiddel

Når du har lagt sokkerne med pletter til side, skal du lægge dem i blød. Hvis det er hvide beklædningsgenstande, kan du bruge blegemiddel.

Følg denne fremgangsmåde for at gøre dette:

 1. Tilsæt 20 milliliter blegemiddel til en spand med to liter koldt vand.
 2. Læg sokkerne i spanden, og lad dem ligge i 30 minutter eller mere.
 3. Derefter skylles de med koldt vand og vaskes som sædvanligt.

Hvis du vasker i hånden, er det tilrådeligt at bære handsker, når du lægger tøjet i og tager det ud af spanden eller gnider det, da dette kan forårsage allergiske reaktioner eller forværre symptomerne på dermatitis.

3. Læg dine sokker i blød i eddike

Hvis der er tale om farvet tøj, er det ikke tilrådeligt at anvende blegemiddel, da det ville falme. I stedet kan du bruge eddike kombineret med vaskemiddel og lidt salt, hvilket vil hjælpe dig med at undgå at misfarve tøjet.

Proceduren svarer til den foregående:

 1. I en spand halvt fyldt med vand tilsættes en deciliter eddike og en spiseskefuld salt samt to spiseskefulde rengøringsmiddel.
 2. Du lader tøjet ligge i blød i to timer eller natten over, hvis du finder det nødvendigt.
 3. Derefter skylles og vaskes det som sædvanligt.

Brugen af eddike til vask eller rengøring er meget effektiv. Til sammenligning indebærer det ikke de samme risici som blegemiddel, og det er desuden biologisk nedbrydeligt ifølge undersøgelser om emnet.

4. Natron

Du kan også bruge natron til sokker. Dette produkt anses for at være et godt alternativ til at hjælpe med at fjerne sorte pletter på sokker.

Følg denne fremgangsmåde for at gøre det:

 1. Fugt tøjet, der skal vaskes, let.
 2. Opløs en spiseskefuld natron med et par dråber vand, så der dannes en tyk pasta.
 3. Fordel den på pletterne.
 4. Gnid forsigtigt med en brugt tandbørste.
 5. Lad det derefter virke i et kvarter.
 6. Til sidst skylles med varmt vand, og sokkerne kommes i vaskemaskinen.

5. Brug citron

Der findes naturlige produkter, som f.eks. citron, der også hjælper med at fjerne pletter. Dette kan også bruges før vask.

For at gøre dette skal du skære frugten i to dele. Du kan anvende en halv citron på hver tidligere fugtet sok.

Med frugtkødet gnider du kraftigt der, hvor pletten er, og imprægnerer sokken med saften. Hæng tøjet i solen i to timer. Skyl derefter med varmt vand og vask som sædvanligt.

6. Brintoverilte

Der er forskning, der tyder på, at en hjemmelavet blanding med brintoverilte  er lige så effektiv som blegemiddel og meget sikrere og mere omkostningseffektivt.

For at gøre dette hældes lidt brintoverilte på pletten. Lad det virke i et par minutter.. Læg derefter i blød i koldt vand for at løsne snavset. Til sidst vaskes som sædvanligt.

Du må ikke gnide eller skrubbe tøjet, når du har påført brintoverilte. Det ville kun få pletten til at sprede sig yderligere.

7. Tag forholdsregler, når du vasker

Når du putter sokker i vaskemaskinen, er det meget vigtigt at tage hensyn til nogle overvejelser:

 • Det anbefales at vende dem med vrangen udad, før du putter dem i (dvs. vaske dem på vrangen).
 • Må ikke vaskes sammen med sarte beklædningsgenstande eller jeans.
 • Brug mildt vaskemiddel i spanden og maskinen, men ingen blødgøringsmiddel.
 • Brug ikke en tørretumbler, da varmen gør sokkerne deforme.
 • Centrifugering bør ske ved lave omdrejninger.
 • Brug vand på 30 grader celsius.
 • Vælg et kort vaskeprogram.
 • Ryst sokkerne lidt, inden du hænger dem op.
Kvinde står med en sok i hånden
I vaskemaskinen skal du vælge korte programmer med varmt vand til stærkt plettede sokker.

8. Sidste tips til at fjerne sorte pletter på sokker ved at vaske dem i hånden

Hvis du vasker i hånden, bør du også vaske med lunkent vand og undgå at bruge blødgøringsmidler og stærke vaskemidler. Før du hænger dem til tørre, skal du ryste dem lidt, dvs. uden at klemme sokkerne.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er pletter af hårdt vand, og hvordan fjerner man dem?

Sådan undgår du sorte pletter på sokker

At holde dine sokker rene bør være en vigtig del af din rutine såvel som din hygiejne. Dette forhindrer forekomsten af dårlig lugt og dannelsen af svampe, der forårsager sundhedsproblemer på fødderne.

For at forlænge deres levetid og undgå dannelsen af sorte pletter er det dog tilrådeligt at tage hensyn til nogle anbefalinger:

 • Gå ikke i sokker uden andet fodtøj. Hvis du skal gå barfodet, men er meget følsom over for kulde, bør du have særlige sokker til dette (helst mørke sokker med beskyttende såler).
 • Vask og tør fødderne godt, inden du tager sokker på. Dette er meget vigtigt, ikke kun for dine sokker, men også for dit helbred.
 • Vask skoens indersål, især hvis de er meget slidte eller er sportssko.
 • Hvis der er tale om andre typer fodtøj, bør du rengøre indersiden godt med en klud, der er fugtet med lidt alkohol.

Brug altid rene sokker hver dag

Sammen med sko er sokker beklædningsgenstande, der er meget tæt på gulvet. Derfor er de meget udsatte for at blive beskidte.

Derfor skal de vaskes meget ofte.

Heldigvis kan du med visse foranstaltninger forlænge deres levetid, så de er rene og lugtfri. Det tager ikke lang tid og sparer dig for at skulle købe nye par.

Det er dog værd at præcisere, at disse tricks til at fjerne sorte pletter på sokker måske ikke virker i alle tilfælde. Faktisk vil det afhænge af, hvor længe de har været plettet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.