Hvad er pletter af hårdt vand, og hvordan fjerner man dem?

Koncentrationen af visse mineraler kan forårsage pletter af hårdt vand. Find ud af, hvordan du fjerner dem med forskellige produkter her.
Hvad er pletter af hårdt vand, og hvordan fjerner man dem?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selv om det kan virke mærkeligt, at vand kan lave pletter, er det også muligt, at disse pletter er dannet af nogle kemiske elementer, der er i vores produkter. Hvis du ved, hvad pletter af hårdt vand er, og hvordan du fjerner dem, kan du behandle dette problem effektivt med både hjemmelavede og naturlige løsninger.

Vandpletter kan opstå i sprinklere, brusere og på glas, når væsken fordamper. De opstår takket være nogle mineraler og kan fjernes med forskellige metoder, lige fra eddike til citron til nogle mere specifikke rengøringsmidler.

Hvordan opstår pletter af hårdt vand?

Vand indeholder normalt mineraler som calcium og magnesium, hvorfra pletterne opstår. Processen genereres, når væsken fordamper fra en overflade. Fordi det har en højere koncentration af bikarbonater, er det muligt, at der dannes disse typer pletter, især hvis området ikke tørres ordentligt.

Denne type koncentreret vand bruges ofte til at forbedre ydeevnen af forskellige husholdningsapparater, herunder vaske- og opvaskemaskiner. Ved konstant brug kan der dog opstå hvidlige pletter på grund af koncentrationen af mineraler. Disse opstår på forskellige overflader, f.eks. vandhaner, porcelæn, glas eller brusekabiner.

Brusehoved

Hårdt vand kan give pletter på brusehoveder og andre vandhaner, hvis det løber igennem dem ofte.

5 løsninger til at fjerne pletter af hårdt vand

Selv om det ikke er et meget alvorligt problem i husholdningen, kan det give komplikationer at fjerne pletter af hårdt vand. Det afhænger bl.a. af, hvor længe det har siddet.

Heldigvis findes der en lang række naturlige og kemiske produkter, der virker til at fjerne disse pletter. Lad os tage et kig på, hvad de er.

1. Citronsaft

En af de mest naturlige løsninger til behandling af pletter af hårdt vand er anvendelse af citronsaft. Citronsyren har egenskaber, der kan blødgøre og fjerne den. For at det er effektivt, skal du presse en frisk citron og blande det med vand i en sprayflaske. Påfør det på pletten og lad det sidde i et par minutter.

Alternativt er det også muligt at gnide den udskårne citron direkte på glasset med blide og forsigtige bevægelser. Fjern den overskydende væske med et glasrensemiddel.

2. Tandpasta

Et andet husholdningsprodukt, som sjældent bruges til andre formål, er tandpasta. Dets egenskaber fremmer dog fjernelsen af pletter.

Det bør ikke påføres direkte, men fortyndes i vand for bedre at kunne fordele det over hele området. Kør en børste eller svamp forsigtigt over, og lad den derefter ligge i blød i vand eller et produkt til kalk. Sørg for, at det er tørret ordentligt.

3. Fjern pletter af hårdt vand med eddike

Et af de mest effektive husholdningsprodukter mod hårdt vand er klar eddike. For at bruge det skal du blande det med vand i en tom flaske i forholdet 1:1.

Hvis pletten er genstridig, er det muligt at anvende 60 % eddike og 40 % vand i blandingen. Det anbefales at anvende en sprøjte på det snavsede område af glasset.

Lad det trække godt ind i plettens område og gentag behandlingen to eller tre gange. Du kan fugte en klud med blandingen og tørre den over glasset, hvor det pletten befinder sig.

Gnid forsigtigt og nænsomt for at undgå at beskadige materialet. Lad produktet virke på pletten i et stykke tid.

Når det sprøjtede område er tørt, tørres det af med en skraber eller absorberende papir for at fjerne resterne af produktet. Det er vigtigt, at der ikke efterlades eddike eller vand på glasset, da dette kan generere nye pletter. Hvad angår produkttypen, er det mest anbefalede almindelig destilleret klar eddike.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Prøv disse ingredienser for at få et pletfrit badeværelse

4. Natron

Et produkt med multifunktionelle egenskaber er natron. Lav et præparat af det sammen med eddike, altid i en åben beholder og i et luftigt rum. Når boblerne stopper, kommes blandingen på glasset, og det får lov at stå.

Før en børste eller en klud hen over pletten og fjern resterne med lidt vand. Det er en god idé at gøre pletten våd på forhånd, så det anvendte natron hæfter bedre på overfladen.

5. Æteriske olier

Andre citrusprodukter er æteriske olier af appelsin eller citron. Disse har sundhedsmæssige fordele og bruges også til rengøring. Med hensyn til pletter af hårdt vand kan de være effektive til både at fjerne dem og forhindre, at de dannes igen.

Bland dråber af olien med vand, og påfør dem på pletten med en klud eller svamp. Som i de foregående trin skal du lade det sidde i et par minutter og derefter fjerne resterne med et glasrensemiddel.

Æteriske olier til at fjerne pletter af hårdt vand

Æteriske olier fra citrusfrugter kan være effektive rengøringsmidler i hjemmet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan fjerner du kalkpletter fra dit badeværelse naturligt

Tips til behandling og forebyggelse af pletter af hårdt vand

Som med andre problemer i husholdningen er det vigtigt at anvende visse tips til forebyggelse for at undgå, at problemerne bliver vanskeligere at løse. For at gøre dette skal du følge nedenstående forslag:

 • Handl hurtigt. Det vil være lettere at fjerne en vandplet, hvis den bliver behandlet, når den først opstår. Tjek vinduer og glas mindst en gang om ugen for at finde eventuelle pletter.
 • Slibende klude. Produkter kan påføres med en slibeklud for nogle vandpletter, der er svære at fjerne. De fungerer som fint sandpapir. Eksempler omfatter grønne svampe, magiske viskelædere og ståluld.
 • Forebyggelse. Den bedste måde at håndtere dette problem på er at undgå det. For at forhindre, at der dannes pletter af hårdt vand, skal du holde vinduer og glas tørre. Kontrollér, at vand og rengøringsmidler fordamper, når de anvendes.
 • Regulér intensiteten af metoden. Løsningen til at fjerne pletter af hårdt vand afhænger af deres genstridighed. Start med naturlige produkter, og hvis de ikke giver resultater, skal du gå over til kemikalier og slibende klude.
 • Forebyg korrosion. Det er vigtigt ikke at blive anvende produkter, der kan være korrosive.
 • Vandhaner og andre overflader. Disse pletter dannes ikke kun på glas, men også på vandhaner. I dette tilfælde skal du anvende produkterne og lade dem sidde i en time eller to, før du fjerner dem og tørrer vandhanen af med en klud.
 • Vær forsigtig med fliser. Hvad angår vægfliser, er det tilrådeligt at rense pletterne med naturlige produkter, såsom citron eller klar eddike.

Ved genstridige pletter af hårdt vand skal du bruge kemiske produkter

Hvis de mest naturlige løsninger ikke var effektive, er nogle rengøringsmidler på markedet effektive mod pletter af hårdt vand. De indebærer dog en ekstra investering, da det er kemikalier, der er fremstillet til det specifikke formål.

Med hensyn til deres anvendelse skal du læse producentens anvisninger omhyggeligt. Det skyldes, at nogle kan sprøjtes på, nogle kan tørres på, og nogle kan efterlades på i kortere eller længere tid. Som det sidste skal du sørge for at bruge beskyttelsesudstyr, når du arbejder med dem, herunder beskyttelsesbriller og handsker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Julián-Soto, F.,  La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias. Ingeniería. Investigación y Tecnología [Internet]. 2010;XI(2):167-177. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40412515004
 • Perez, Esteve, Cristina Barrera, and Luisa Castelló. “Productos Químicos Para La Limpieza En La Industria.” Upv (2017): 2–8. Disponible en: https://riunet.upv.es/handle/10251/83384
 • Marrero-Águila, Rigoberto, Zelaya-Reina, Arturo Ramón,  Evaluación de problemas de corrosión en tuberías de una central hidroeléctrica. Tecnología Química [Internet]. 2014;XXXIV(1):5-12. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445543781001
 • Campos-Cruañes, Joan Baptista, Pac-Sa, Mª Rosario, Villamarín-Vázquez, Jose Luis, Bellido-Blasco, Juan, Puig-Barbera, Joan, Felis-Dauder, Carlos, Arnedo-Pena, Alberto, Artero-Civera, Adrián,  Dureza del agua de consumo doméstico y prevalencia de eczema atópico en escolares de Castellón, España. Salud Pública de México [Internet]. 2007;49(4):295-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10648195007

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.