Triggerpunkter: Hvad er de, og hvordan behandles de?

Triggerpunkter udgør en del af det, der er kendt som myofascielt smertesyndrom, hvilket er et syndrom, som bliver mere og mere gængs. I ekstreme tilfælde kan det være invaliderende.
Triggerpunkter: Hvad er de, og hvordan behandles de?
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Muskelsmerter er en gængs beklagelse fra voksne både under lægebesøg og besøg på skadestuen. I dag vil vi se på myofascielt smertesyndrom, forklare hvad triggerpunkter er, og diskutere de mulige behandlingsplaner.

Skeletmuskulaturen repræsenterer næsten 50% af en voksen persons vægt. Det bør derfor ikke komme som nogen overraskelse, at muskelsmerter er en gængs årsag til ubehag. Triggerpunkter er grundlæggende, når det kommer til at forklare myofascielt smertesyndrom. Disse punkter refererer til specifikke områder med smerte i musklerne.

Hvad er triggerpunkter?

Et triggerpunkt er et lille hyperirritabelt punkt i musklen. Med andre ord er det et lille område til sammenligning med resten af musklen, og det gør i særdeleshed ondt under tryk.

Myofascielt smertesyndrom er derfor en række muskelsmerter forårsaget af triggerpunkter og stimulationen af dem. Med andre ord kan vi ikke se på dette syndrom uden at identificere, hvor disse områder er, og hvad de reagerer på.

I myofascielt smertesyndrom kan man observere en specifik, stedsspecifik smerte, der er en del af et større håndgribeligt bånd, når man undersøger musklen. Dette bånd har tendens til at være spændt, næsten som en sammentrækning af muskelfibre.

Begrebet “triggerpunkt” refererer derfor til dette specifikke område med smerte. Eksperter har opdaget mindst 255 triggerpunkter fordelt blandt forskellige muskler i kroppen. Ingen del af kroppen er faktisk undtaget fra at have dem.

Typisk vil patienter selv pointere placeringen af dette lille område, der gør ondt under tryk. Eller de kan opleve spontan smerte. Ingen kender sin krop bedre end en selv, og det er det primære princip til at kunne behandle kronisk smerte.

Illustration af muskler i ben

Hvad er symptomerne på triggerpunkter?

Triggerpunkter er over hele kroppen og i næsten alle muskler. Der er dog områder af kroppen, som er mere modtagelige for at udvikle myofasciel smerte.

Blandt disse er de følgende:

Symptomerne på stimulation af triggerpunkter er primært smerter og muskelkontrakturer. Muskelspændinger øges, og fibrene spændes, hvilket forkortet den totale længde af den ramte muskel.

Dette fører til svækkelse og mindsket styrke samt mindre tolerance over for anstrengelse. Personer, der lider af myofascielt smertesyndrom, klager over ikke at være i stand til at gennemføre motionsøvelser for eksempel. De kan også have svært ved at gennemføre lange gåture.

Når et triggerpunkt er aktivt, er smerten spontan. Man behøver derudover ikke lægge tryk på det for at producere symptomer. På den anden side er sovende triggerpunkter dem, som kun reagerer i tilfælde af ekstern stimuli.

Hvis myofascielt smertesyndrom rammer musklerne i en persons ansigt, så vil de producere symptomer forbundet med det auditive system. Det er for eksempel svimmelhed, tab af balance og en summen i øret. I mere seriøse tilfælde kan det endda føre til spontan besvimelse og opkast.

Hvordan behandler man triggerpunkter?

Triggerpunkter kan dog heldigvis forsvinde naturligt uden behovet for nogen behandling. For at det kan ske, er det dog vigtigt at hvile ordentligt og sikre sig, at den underliggende årsag ikke varer ved. De forsvinder selvfølgelig ikke altid af sig selv, og i disse tilfælde vil en form for behandling være nødvendig.

Der findes forskellige teknikker til at eliminere triggerpunkter. Nogle af disse er invasive og andre er baseret på generelle foranstaltninger. Blandt de ikke-invasive løsninger er de følgende:

Alvorlige tilfælde kan kræve mere drastiske og invasise foranstaltninger. For eksempel kan det være tør nålebehandling, elektroterapi eller infiltration. Anvendelsen af ultralyd kan også give positive resultater.

Anvendelsen af proloterapi er også blevet mere populært i behandling af myofasciel smerte. Denne løsning består af at påføre irriterende substanser direkte på de ramte sener og væv. Det primære mål er at genskabe den mistede bevægelighed.

Triggerpunkter i hånd

Måske du også vil være interesseret i at læse: Fysisk smerte og angst, og deres forhold

Myofascielt smertesyndrom er kronisk og kræver overvågelse

Grundet den lange liste over mulige diagnoser er det vigtigt at tale med en læge tidligt, hvis man bemærker nogen triggerpunkter. Han eller hun vil være i stand til at indikere, hvilke trin patienten skal tage. Samtidig skal patienten tilpasse sine vaner og adfærd, som indebærer ukorrekt kropsholdning.

Selvom det er sandt, at triggerpunkter kan gå væk af sig selv, er det vigtigt at behandle myofasciel smerte for at afholde det fra at blive kronisk. Det er derfor altid bedst at gå til en læge så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.