Hængeskuldre: Sådan ordner du problemet

Hængeskuldre kan skyldes psykologiske problemer såsom lavt selvværd eller depression. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du løser problemet.
Hængeskuldre: Sådan ordner du problemet

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hængeskuldre er et problem med kropsholdningen, der påvirker et stort antal mennesker. Det er dog ikke kun en dårlig kropsholdning, der påvirker din øvre ryg og skuldre. Denne tilstand kan medføre problemer i andre områder af kroppen, og sommetider kan den endda være forbundet med dine følelser og selvværd.

Ved du, hvad hængeskuldre er, og hvordan du ordner problemet? Vi fortæller dig meget mere om, hvordan det opstår, hvilke faktorer, der er involveret, og hvilke øvelser, du kan lave, så du kan behandle problemet.

Hvad er hængeskuldre?

Hængeskuldre er en tilstand, hvor skuldrene har en tendens til at læne fremad, så hovedet bliver skubbet ned. Personer med dette problem har en kropsholdning, hvor det ser ud som om, de hele tiden kigger ned i jorden.

Denne kropsholdning påvirker ikke bare skuldrene – faktisk skubber den ryggen gradvist fremad. Således opstår der en pukkel, som også er kendt som rygkyfose. Det påvirker desuden brystbenene og nakken.

Selvom det måske virker indlysende, er det ikke kun et spørgsmål om fysisk sundhed at holde din ryg og skuldre lige – det er også en refleksion af dit selvtillidsniveau

Kvinde med hængeskuldre

Mange kvinder, der skammer sig over deres bryster, har en tendens til at benytte sig af denne kropsholdning i et forsøg på at skjule dem. Det meste af tiden gør de det ubevidst. Dette er imidlertid blot ét eksempel på en mulig psykologisk årsag. Der er mange andre problemer, der kan få en person til at få hængeskuldre. Det kan for eksempel være depression.

Desværre bliver denne kropsholdning mere og mere almindelig. Det skyldes til dels det overdrevne brug af computere og andre elektroniske enheder. Den konstante opmærksomhed, vi giver vores telefoner og computere, får os til at anvende denne kropsholdning.

Dette problem kan opstå grundet problemer i rygsøjlen. I nogle tilfælde kan det dog også være et resultat af følelsesmæssige problemer eller lavt selvværd.

Konsekvenserne ved hængeskuldre

Hvis man opretholder en kropsstilling i længere tid, hvor ryggen er skudt fremad, kan det medføre ryg- og lændesmerter. Det ser heller ikke pænt ud, det får dig til at se lavere ud, og det får endda din mave til at se større ud, end den egentlig er.

Man siger også, at når man retter ryggen og har en god kropsholdning, virker man mere selvsikker og dermed mere attraktiv.

Når du opretholder hængeskuldre, reducerer du desuden din fleksibilitet. Faktisk ændrer det dine ledbevægelser samt din balance. Det kan også medføre vejrtrækningsproblemer og fordøjelsesproblemer.

Således skal du forsøge at korrigere denne dårlige kropsholdning, både når du hviler, og når du motionerer. Det er vigtigt, at du forsøger at gå med ret ryg og hovedet højt. Ligeledes skal du være opmærksom på din kropsholdning, når du arbejder.

Strækøvelser er ideelle til at rette op på hængeskuldre. Derudover forbedrer de generelt kropsholdningen.

Kvinde strækker ud i skuldrene

Sådan retter du op på problemet

Der er mange strækøvelser, som kan hjælpe dig med gradvist at rette op på dine hængeskuldre. Disse inkluderer:

  • Skulderrotationer. Målet er at trække skuldrene tilbage og holde dem i den korrekte stilling. For at gøre dette skal du skubbe dine skuldre tilbage i 30 sekunder. Gentag fem gange. Udfør denne øvelse flere gange om dagen, hvis det er muligt.
  • Skulderbladsrotationer. Denne øvelse handler om at strække skulderbladene ved at trykke brystkassen ud og trække skuldrene tilbage. Den minder om øvelsen overfor, bortset fra at du skal bringe dine skulderblade så tæt som muligt, når du bringer dine skuldre tilbage. Hold stillingen i 30-40 sekunder og gentag fem gange. Dette vil også hjælpe på din ryg.
  • Bryststrækøvelser. Der er flere måder, du kan gøre dette på. En af dem er ved at stå foran en dør og danne et T med dine arme. Bøj derefter i dine albuer og løft dine underarme, så de kan “støtte” på dørrammen. Du bør mærke dine muskler strække sig, så snart du tager et skridt frem. Hold stillingen i 30 sekunder og gentag 5 gange.
  • Rygstrækøvelser. Du kan lave disse ved at ligge på ryggen og bringe et knæ op til brystkassen. Hold denne stilling i et par sekunder, og gør derefter det samme med det andet ben. En anden måde at gøre det på er ved at ligge på ryggen og række en arm op og det modsatte ben ned på samme tid. Begge øvelser vil virkelig lindre dine rygsmerter.

Afsluttende bemærkninger

Som vi nævnte tidligere, kan hængeskuldre være et resultat af lavt selvværd. Derfor er det ret typisk hos generte mennesker, selvbevidste personer, men også dem med kronisk depression. I disse tilfælde er det ikke nok bare at stå med ret ryg – her skal man også behandle årsagerne. Derfor er det en god idé at starte i terapi.

Hvis du har hængeskuldre, bør du kontakte en fysioterapeut, der kan rådgive og hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er klar over, hvordan det kan føre til andre problemer. Husk, at det aldrig er for sent at forbedre din kropsholdning og dit overordnede helbred.

Det kan interessere dig ...
7 øvelser til at styrke dine skuldre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 øvelser til at styrke dine skuldre

Gennem historien har brede, stærke og tonede skuldre været et symbol på styrke, kraft og autoritet. Her er 7 øvelser til at styrke dine skuldre.  • Abdul-Latif AA. Dropped shoulder syndrome: a cause of lower cervical radiculopathy. J Clin Neurol. 2011;7(2):85–89. doi:10.3988/jcn.2011.7.2.85
  • van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA, Bouter LM. Shoulder disorders in general practice: incidence, patient characteristics, and management. Ann Rheum Dis. 1995;54(12):959–964. doi:10.1136/ard.54.12.959
  • Linaker CH, Walker-Bone K. Shoulder disorders and occupation. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2015;29(3):405–423. doi:10.1016/j.berh.2015.04.001
  • Straker LM, O’Sullivan PB, Smith A, Perry M. Computer use and habitual spinal posture in Australian adolescents. Public Health Rep. 2007;122(5):634–643. doi:10.1177/003335490712200511
  • Kim D, Cho M, Park Y, Yang Y. Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. J Phys Ther Sci. 2015;27(6):1791–1794. doi:10.1589/jpts.27.1791

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.