Terapeutisk massage: Typer og fordele

En terapeutisk massage varierer alt efter den fysioterapiteknik, der bruges til at behandle dine problemer. I dag skal vi se på de mest almindelige typer, du skal kende til.
Terapeutisk massage: Typer og fordele

Sidste ændring: 05 juli, 2020

Der er forskellige typer terapeutisk massage, og de kan alle opdeles i mange kategorier. Alle disse teknikker er dog gode til behandling af kropslidelser, da de kan være effektive til at reducere smerter.

En massage er manipulation af blødt væv, der består af at udføre en rytmisk handling med tilstrækkelig intensitet på visse punkter på kroppen. Manipulationen finder sted enten på de overfladiske lag af væv, eller i de dybe lag.

Massage har terapeutiske, hygiejniske og sportsmæssige formål. Hygiejnisk massage har et primært æstetisk mål, mens sportsmassage er godt før og efter fysisk aktivitet.

Etymologien af ​​ordet “massage” forklarer rigtig godt, hvad det er. På arabisk står masse for “at gnide forsigtigt”. I mellemtiden er det græske ord for det massein, som betyder “at gnide”, og det hebraiske sprog har mashech, der betyder “famling”.

I denne artikel diskuterer vi hovedsageligt de forskellige typer terapeutisk massage. Men inden vi begynder at klassificere dem, skal vi se på, hvad deres virkning på den menneskelige krop er.

Terapeutisk massages virkning på kroppen

Generelt er der ingen modsigelser mod massage, bortset fra særlige forhold, der kan forhindre visse manøvrer. Så en type modalitet kan være mere fremtræden, fordi det er mere praktisk inden for de forskellige typer af terapeutisk massage.

Det er en fejltagelse at tro, at du kun kan bruge massage til behandling af muskelproblemer. Fordelene ved terapeutisk massage er også fysiske og psykologiske. Faktisk kan du endda kombinere to eller flere typer massagebehandlinger i den samme behandling, for at forbedre alt ujævnt væv.

Nogle af fordelene ved terapeutisk massage er:

 • Muskeludvikling
 • Afslapning af spændte muskler
 • Langvarig vævsfleksibilitet
 • Smertelindring
 • En følelse af generelt velvære
 • Forbedring af blod- og lymfekredsløb

Typer af terapeutisk massage

Kvinder giver kvinde terapeutisk massage

De forskellige typer massage varierer baseret på deres teknik og terapeutiske formål.

Selvom der findes mange forskellige typer terapeutisk massage, er her en generel liste, der beskriver dem i henhold til deres mekanik:

 • Gnidning
 • Æltning
 • Friktion
 • Kompression
 • Rystelse
 • Vibrationer

Lad os se nærmere på hver enkelt af dem:

Terapeutisk massage: Gnidning

Dette handler om ensartet og langsom gnidning af et kropsområde. Generelt kan det være langsgående eller cirkulært. Det er meget vigtigt ikke at gnide noget væv, der ikke har brug for behandling.

Dyb gnidning er en type massage inden for denne kategori. Dens formål er at løsne og arbejde på blod- og lymfekredsløbet. Massagen ønsker at fremme den venøse tilbagevenden, der ofte stopper.

I sin overfladiske variant kan gnidning øge overfladecirkulationen i det ydre væv, såsom huden, samt fremme gendannelse af huden.

Æltning

Dette er generelt en af ​​de mest energiske typer terapeutisk massagebehandling, sammen med rystelse. Æltning søger at fjerne det overfladiske væv fra det dybe lag, samt fortrænge muskelfibrene. Denne teknik kombinerer således implementering, vridning og stræk, alt sammen rytmisk udført.

Du kan bruge æltning til at fjerne giftige stoffer fra væv, for at fremme muskelernæring og fremme afslapning. Dyb æltning kan øge musklernes evne til at trække sig sammen.

Massage af ben

Bevægelserne i denne teknik er korte. Terapeuter skal bruge kontrollerede tryk, og de gør det normalt med fingerspidserne. Det bruges ofte for led.

Læs også: Lær om den bedste massage til en baby

Kompression

Denne næste teknik er statisk, så der er ingen vævsforskydning. Her opretholder terapeuten kompressionen af ​​området i et halvt til et helt minut, uden at bevæge sig til siderne.

Rystelse

Inden for de forskellige typer af terapeutiske manøvrer, der inkluderer æltning, er rystelse en af ​​de mest energiske. Der er to måder at gøre det på: Banken og hakken. Terapeuter banker med håndfladerne i en udhulet position.

Hakken sker med den lange kant på hænderne og opretholder konstant tryk og høj energi. Plus, de gør dette uden at miste kontakten mellem terapeuten og huden.

Således øger rystelse blodkredsløbet i ​​det behandlede område, nærer musklerne, øger musklernes evne til at trække sig sammen og normaliserer spændingen. Som et resultat af dette, betragter mange det også som en stimulerende massage. Dette skyldes, at det forbedrer klientens generelle velvære.

Vibrationer som eksempel på terapeutisk massage

Bevægelserne i denne teknik er korte og rytmiske. Hænderne er også i konstant kontakt med huden, og terapeutens underarme udfører statiske sammentrækninger, der skaber vibrationer. Terapeuter bliver dog hurtigt trætte, når de udfører denne manøvre.

Muskelafslapning, stimulering af blodkredsløbet og frigørelse af toksiner i lungerne for patienter, der lider af åndedrætslidelser, er blot nogle af fordelene ved denne type massage.

Kendte du til terapeutisk massage? Som du kan se, har det flere fordele end blot for musklerne. Kontakt en ekspert for at finde ud af, hvilken type massage der er bedst for dig, hvis du gerne vil inkludere den i din terapi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fritz, Sandy. Fundamentos del masaje terapéutico. Editorial Paidotribo, 2001.
 • Anglada, Josep Ferrer. Masaje avanzado: valoración y abordaje de las disfunciones del tejido blando. Elsevier Health Sciences, 2018.
 • Vazquez, J. (2009). Manual Profesional del Masaje. In Manual Profesional del Masaje (p. 100).
 • Silega, G. (2010). Masaje. In Tratado de Medicina Física, Hidrología y Climatología Médica (pp. 58–70). USA: Hyppocrates publishing.
 • Pecos Martín, Daniel. “Los efectos adversos del masaje.” (2017).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.