Tvillinger i skolen: Skal de være sammen eller adskilt?

Om man skal holde tvillinger sammen eller adskilt i skolen er en debat, der involverer spørgsmål om identitet og personlighed. Heldigvis kan mange undersøgelser hjælpe os med at træffe den bedste beslutning.
Tvillinger i skolen: Skal de være sammen eller adskilt?

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Forældre og lærere spekulerer ofte på, om tvillinger i skolen skal gå i klasse sammen eller adskilt. Spørgsmålet dukker ofte op, og endnu mere i dag, hvor flerfødsler er mere almindelige end for årtier siden.

Enæggede eller tveæggede tvillinger har været sammen altid og føler eller opfatter sig ofte som en enhed. Dette er kendt som tvillingeidentitet. Som med mange andre vanskelige beslutninger skal den sunde fornuft råde, når det gælder skolegang. Forældre kender deres børn bedst og ved, hvad der ville være den bedste løsning for dem.

Lad os se på, hvorfor nogle skoler kræver adskillelse se på problemet baseret på videnskaben.

Hvorfor anbefaler nogle skoler, at tvillinger adskilles i skolen

For forældre er det en omkostningseffektiv løsning at lade tvillinger gå i samme skole. Når det er sagt, må mange tvillinger nødvendigvis være sammen, hvis der kun er én klasse per klassetrin. Der er ofte ikke noget alternativ eller noget valg.

Generelt mener de traditionelle skoler dog, at det er tilrådeligt at adskille tvillinger, fordi det fremmer identitetsopbygningen.

Dette antyder, at personligheden konstrueres autonomt og individuelt, hvilket står i kontrast til den enhed, som tvillinger ofte udviser og demonstrerer.

Adskillelse i skoler kommer af bekymring for, at det ene barn kan blive for afhængig af det andet, så det påvirker udviklingen. I nogle skoler foreslår man ikke engang denne mulighed, men pålægger snarere adskillelse.

For at undgå mulige konfliktsituationer placerer mange skoler tvillinger i separate klasser. Dette er imidlertid en beslutning, der i stigende grad er i modstrid med videnskabelige beviser.

Mange undersøgelser viser faktisk, at det er en fordel for udviklingen, hvis tvillinger forbliver sammen, så skolerne har indført fleksible politikker, som giver forældrene mulighed for at bestemme.

Tvillinger med scanningsbillede

Hvad siger videnskaben?

Videnskabelige undersøgelser bekræfter, at adskillelse kan medføre problemer. Tvillinger forsvarer, støtter og samarbejder ved at være sammen, hvilket er en tilstand, som de føler er en meget speciel og intens måde at være på. Faktisk siges det at være det tætteste forhold, der kan eksistere mellem to mennesker.

Kompleksiteten opstår, fordi alle børn vokser op adskilt fra den forening, de engang havde med deres mor. Men tvillinger skal opnå dette ikke kun med deres mor, men også i deres forhold til deres søskende. Tvillinger, der vokser op sammen, opnår en særskilt identitet, fordi de hver især fokuserer på at være forskellige.

I de første år er det dog ikke ønskeligt, at de bliver adskilt. Dataene bekræfter denne påstand. Tidlig adskillelse medfører problemer med internalisering. Dette er mere udtalt i tilfælde af enæggede tvillinger end i tilfælde af tveæggede børn.

Især lærere skal være opmærksomme på dette hos deres skoleledere. Faktisk bør lærere og forældre blive enige om og foreslå betingelserne for at holde tvillinger i klasse sammen.

På den anden side afhænger det af, om der er tale om enæggede eller tveæggede tvillinger, om man antager identitetsdifferentiering. Sidstnævnte vil have forskellig adfærd. Nogle gange afspejles tilbøjeligheden til at beskytte en tvillingesøskende i det faktum, at en tvillingepige kan spille rollen som mor ved at tage sig af sin bror.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Forskellen mellem enæggede og tveæggede tvillinger

Det er ikke den bedste løsning at købe dobbelt af alt

Forældre til tvillinger har en tendens til at klæde sig på og købe dobbelte ting til deres børn. Det er praktisk og har økonomiske og æstetiske fordele, da det ofte er morsomt og vækker interesse og nysgerrighed, at børnene bliver forvekslet med enæggede tvillinger. Det er dog med til at forhindre bekræftelse af identitet og at være unik.

Derfor er det vigtigt, at det er forældrene, snarere end børnene, der opfordres til at gøre en indsats for at hjælpe deres børn med at differentiere sig. Faktisk taler nogle forældre ofte til dem begge, som om de var ens. De læser måske endda den samme godnathistorie for dem og giver dem de samme gaver, så de ikke skændes.

Hvis man er opmærksom på denne skadelige holdning, kan man overvinde tilbøjeligheden til at fordoble alting og i stedet tilbyde børnene en række forskellige former og stimuli, der kan hjælpe dem med at vokse. Det er bedst, hvis de lærer at vælge hver for sig og uden pres for at tilpasse sig.

Hvis de klæder sig ens, vil tvillingerne hele tiden se sig selv, når de ser på deres søskende. Det vil tage længere tid for dem at genkende sig selv som individer. Især ældre tvillinger kan blive forstyrret over dette.

Vi tror, at du gerne vil læse: 7 tegn på at du har en stærk personlighed

Socialisering før skolen

Fra ethvert synspunkt er pludselige ændringer og uventede pauser ugunstige. For at tvillingerne kan klare det nye ved skolen, er det en god idé, at de på forhånd deltager i frie og legende uddannelses- og socialiseringsdynamikker.

Børnene har været tæt og alene i samspil med hinanden i deres dagligdag i det intense familieliv. Deres tidligere socialisering er en god forsmag på, hvad de vil opleve i skolen. Andre børn og mangfoldighed uden for hjemmet udvider deres erkendelseshorisont.

Det er en god idé at lade dem deltage i pædagogstyrede oplevelser i et par timer, hvor de kan være alene uden deres tvilling og bruge tid sammen med en gruppe. Børn på deres alder, legetøj og andre attraktioner kan måske få dem til at tænke på noget andet end deres tvilling for en stund.

Disse øvelser vil lade børnene vide, at de er forskellige – ikke kun fra hinanden, men også fra de mennesker, de interagerer med. Så vil skolen ikke være så mærkelig for dem, og de vil få øvelse i at kommunikere og få venner.

Børn nyder at være sammen

Hvornår skal tvillinger adskilles i skolen?

Vi har allerede sagt, at der ikke bør være en fast og streng holdning til, om tvillinger i skolen skal være sammen eller adskilt. Men hvis det at være sammen hindrer den enes sociale udvikling, bør de adskilles.

Det er også bedst at foretage skiftet, hvis en af tvillingerne er synligt dominerende over den anden, eller hvis de udvikler sproget hurtigere. Hvis konkurrence eller negativ feedback gør dem irritable og aggressive, er det ikke et godt tegn.

Derfor skal tvillinger op til femårs-alderen have et niveau af socialisering, der gør det muligt for dem at udvikle venskaber. At komme ud af huset og være sammen i grupper vil hjælpe dem, hvis en eventuel adskillelse er nødvendig.

Det kan interessere dig ...

Lær at kontrollere konflikter mellem søskende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær at kontrollere konflikter mellem søskende

I det øjeblik, du stopper konflikter mellem søskende, skal du tydeliggøre betydningen af respekt. Børn er nødt til at forstå, at respekt er vigtig.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.