Forskellen mellem enæggede og tveæggede tvillinger

Det er vigtigt at kende forskellen mellem enæggede og tveæggede tvillinger. Din graviditet ændrer sig alt efter, hvilken type tvillinger, du venter.
Forskellen mellem enæggede og tveæggede tvillinger

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er interessant at kende forskellen mellem enæggede tvillinger og tveæggede tvillinger. Som mor er det vigtigt at tage dig bedst muligt af dig selv i løbet af graviditeten, så dine babyer får en god start.

Mange ønsker sig tvillinger, først og fremmest fordi de ønsker, at deres børn skal vokse op sammen og dele nogle vidunderlige stunder som søskende. Men har du nogen sinde undret dig over, hvad forskellen er mellem enæggede og tveæggedetvillinger?

Hoverforskellen mellem de to er baseret på, hvordan æggene er blevet befrugtet.

Livmoder

Enæggede tvillinger stammer fra delingen af ét æg, befrugtet af én sædcelle. På den anden side begynder tveæggedetvillinger som to æg og to sædceller. Det er en af de største forskelle mellem de to slags tvillinger.

I denne artikel vil vi beskrive dette emne detaljeret.

Hvorfor kende forskellen mellem enæggede og tveæggede tvillinger?

Det er vigtigt at kende forskellen mellem enæggede og tveæggede tvillinger. Din graviditet ændrer sig alt efter, hvilken type tvillinger, du venter.

Selvom de fleste af denne slags graviditeter er mere eller mindre almindelige, er der en risiko for, at der kan opstå komplikationer. Det kan for eksempel være fostervækstafvigelser og andre problemer.

Derfor, for bedst muligt at klare en graviditet med tvillinger, er det vigtigt at vide, så hurtigt som muligt, hvilken slags graviditet, det handler om.

Som regel kan en ultralydsscanning i løbet af de første 12 uger fortælle, om tvillinger eren- eller tveæggede. Hér vil man også, i tide, opdage, hvis der er komplikationer eller anormaliteter.

For at kunne identificere, hvilken slags graviditet, der tales om, er der nogle faktorer, som man skal overveje. De er lette at forstå, og vil hjælpe dig med at finde ud af, om det drejer sig om enæggede eller tveæggede tvillinger.

LÆS OGSÅ: Fire tips til at gøre din baby glad under graviditeten

Forskellig befrugtning

Dizygotiske tvillinger, altså tveæggede tvillinger, er dem, der er produceret af to æg og to sædceller. På tidspunktet, hvor befrugtningen sker, løsner æggestokkene to æg. Eftersom mænd har millioner af sædceller, er det meget almindeligt, at begge æg befrugtes.

Tveæggede tvillinger

Ved en graviditet med tveæggede tvillinger har hvert foster sin egen fostersæk og moderkage. Derfor kan de både være det samme eller forskellige køn, og de vil ligne søskende, som er født ved forskellige fødsler.

På den anden side er monozygotiske,tvillinger, altså enæggede tvillinger, produceret af et enkelt æg og en enkelt sædcelle. Dette former en zygote, som dernæst deler sig i to og bliver til to fostre.

Hvis delingen sker mellem den anden og fjerde dag efter befrugtning, vil hvert foster have sin egen fostersæk og moderkage. Hvis derimod delingen sker mellem fjerde og ottende dag, vil hvert foster have egen fostersæk, men deles om samme moderkage.

I tilfælde af enæggede tvillinger sker der en “naturlig kloning”. Selvom de vil udvikle sig forskelligt, er de skabt af samme æg og sædcelle. Derved har de samme genpulje og er fysisk, nærmest, identiske.

LÆS OGSÅ: Derfor sover babyer bedst ved siden af deres mødre

Tveæggede tvillinger kan have forskellige køn

Det er normalt, at der for hver 100 graviditet med tveæggede tvillinger, vil være 50, hvor kønnene er forskellige. Tveæggede tvillinger af modsat køn udvikler sig forskelligt, ikke kun fordi de er to forskellige mennesker, men også fordi køn influerer på tingene.

Når de er født, vil drengene ofte udvikle deres fysiske evner hurtigere. Det er normalt dem som kravler, går, løber og hopper først.

Modsat er pigerne mere kommunikative. Før de starter med at kravle og gå, vil de have sagt deres første ord.

Enæggede tvillinger er meget ens

Monozygotiske tvillinger deler det samme arvemateriale, eftersom begge stammer fra det samme befrugtede æg, som delte sig i to efter befrugtningen. Enhver forskel på dem, når de er blevet født, vil skyldes ydre faktorer, såsom kost og motion.

Selvom de ligner hinanden fysisk, er der mange ting, som ikke er ens: deres fingeraftryk, for eksempel. Når enæggede tvillinger vokser i livmoderen, vil de hver især røre forskellige steder på forstersækken, som vil lave forskellige linier på fingrene. Resultatet er, at de vil have forskellige fingeraftryk.

Tvillinger interagerer i livmoderen: det betyder, at de instinktivt søger hinanden. Når de er i livmoderen, vil de ofte søge og røre den anden mere, end sig selv. Da de er inde i moderen, vil de skabe et ubrydeligt bånd.

Generelt udvikler de sig, som om de stod overfor hinanden. Det betyder, at den ene er et spejlbillede af den anden. Så hvis den ene er højrehåndet, vil den anden være venstrehåndet. Hvis den ene har et mærke på højre arm, vil den anden have nøjagtigt samme mærk på nøjagtigt samme sted, men på venstre arm.

Dette er en anden forskel mellem en- og tveæggede tvillinger.

Tveæggede tvillinger deler kun 50% af deres DNA

Rent genetisk har alle levende væsner to kopier af det samme gen. Det inkluderer et, som de har arvet fra moderen og et, som er arvet fra faderen. Det betyder, at halvdelen af generne kommer fra ægget og halvdelen fra sædcellen.

Der er nye, biologiske behandlingsformer under udvikling

Derfor deler tveæggede tvillinger, som stammer fra forskellige æg og sædceller, kun 50% af deres DNA. De kan også have forskellig blodtype. Dermed er tveæggede tvillinger søskende, som, udover at være født på samme tid, ikke har andre ligheder.

Konklusion om forskellen mellem enæggede og tveæggede tvillinger

Undfangelsen af to fostre i samme livmoder kan ofte skabe forvirring.

At få tvillinger er ikke arveligt. Dog er muligheden for at få tillinger arvelig. Hvis der er fortilfælde af tvillinger i familien, vil det normalt ses i hver anden eller tredje generation.

Forskere er stadig usikre om alle de forskellige faktorer, som beslutter, om en kvinde er i stand til at løsne to æg samtidigt eller ikke. Imidlertid bemærkede man ved et studium af Dr. Gary Steinman, at indtagelsen af mejeriprodukter muligvis kan øge chancerne for at undfange tvillinger. Dette fandt man ud af ved at sammenholde statistikker over, hvor mange enæggede tvillinger, som blev født af veganske mødre, og hvor mange, som blev født af mødre, som spiate standard kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gary Steinman. Mecanismos de hermanamiento: VII. Efecto de la dieta y la herencia en la tasa de hermanamiento humano. J Reprod Med. 2006 mayo; 51 (5): 405-410. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779988
  • E. Albert Reece, John C. Hobbins. Obstetricia clinica / Clinical Obstetrics. Ed. Médica Panamericana, 2010.
  • Galsworthy, MJ, Dionne, G., Dale, PS y Plomin, R. (2000). Diferencias de sexo en el desarrollo cognitivo verbal y no verbal temprano. Ciencia del desarrollo, 3 (2), 206–215. https://doi.org/10.1111/1467-7687.00114
  • Srihari, Sargur & Srinivasan, Harish & Fang, Gang. (2008). Discriminability of fingerprints of twins. Journal of Forensic Identification. 58. 2008. 109.https://www.researchgate.net/publication/228866108_Discriminability_of_fingerprints_of_twins
  • María Sol Leira Permuy (2011). Manual de bases biológicas del comportamiento humano. Comisión Sectorial de Enseñanza (CSE) de la Universidad de la República.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.