7 typer af misundelige mennesker

Det er vigtigt at lære at identificere misundelige mennesker. De kan være virkelig skadelige, hvis de ikke bliver opdaget i tide.
7 typer af misundelige mennesker
José Padilla

Bedømt og godkendt af psykolog José Padilla.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Misundelige mennesker er dem, der har et ønske om at have eller gøre det, som en anden person har opnået. Dette får dem til at føle sig dårlige, selv om denne følelse nogle gange kan udnyttes til en impuls til at nå deres egne mål.

Det er vigtigt at holde sig væk fra denne type mennesker, da vanemæssigt jaloux mennesker har en tendens til at være giftige. Det eneste, de søger, er at se, hvordan andre fejler, i stedet for at støtte dem og glæde sig over deres succeser.

Typer af misundelige mennesker

Der findes flere typer misundelige mennesker. Først og fremmest er det dog vigtigt at bemærke, at det er normalt for mennesker at føle sig en smule misundelige på andre mennesker ved visse lejligheder. Dette er som regel midlertidigt og kan afledes til det, der kaldes sund misundelse.

Sund misundelse er den positive måde til at længes efter det, som en anden person har. Det er en fornuftig og moden måde til at acceptere, at selv om vi ikke har det, som de har, glæder vi os over deres lykke, og det fungerer som en drivkraft.

På den anden side betragtes misundelse som negativ, når den ud over at ønske det, som den anden person opnår, har til formål at skade den anden person på en eller anden måde. Det kan enten være ved at manipulere dem, kritisere dem eller ved at bruge en anden skadelig mekanisme for at få andre til at føle sig ufortjent til deres succes.

I henhold til denne undersøgelse foretaget af Dr. Cecilio Paniagua, kan dette skyldes adfærd, der er oplevet i barndommen i forbindelse med følelsen af mindreværd og rivalisering i deres psykologiske udvikling.

Inden for denne type negative misundelse er der 7 typer misundelige personer, som det er tilrådeligt at kunne identificere. Nogle af dem vil helt sikkert lyde bekendt for dig, og måske kan du endda sætte et ansigt på dem.

1. Den sadistisk-sarkastiske

Mand bagtaler kvinde og er eksempel på misundelige mennesker

Denne type person synes at udtrykke alting med en masse humor, men de afslører sig selv, når de udsender sarkastiske smil, der er optakten til en stor bombe.

De forsøger at camouflere det negative med det positive, så de kan ofte sige passiv-aggressive sætninger som “tak, men du kunne have spurgt mig, hvad min yndlingsdrink var, før du kom med en til mig.”

2. Den direkte kugle

Dette er den type misundelige person, der ikke tøver med at kaste sin pil direkte mod dig med en underfundig, sarkastisk kommentar relateret til din fysik, såsom “Sikke nogle flotte ben du har!”

Det er som regel personer, der er usikre på sig selv og deres krop, så de føler et behov for at få dig til at føle dig dårligt tilpas og lige så usikker som dem selv.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan håndterer du jalousi mellem søskende

3. Misundelige mennesker, der oser af negativitet

Denne type misundelige person bliver ved med at sige det ene negative ord efter det andet. Hvis du f.eks. siger, at du har fundet et job, vil vedkommende fortælle dig, at du aldrig vil blive fastansat, eller at du f.eks. vil blive fyret ved den mindste fejl. Kort sagt finder de altid en måde at gøre dig deprimeret på, især når du er fuld af glæde.

4. Den søde morder

Den søde morder er en af de farligste misundelige mennesker. Denne person starter langsomt og laver en bule i dit selvværd med sine kommentarer, indtil han eller hun ender med at ødelægge dig fuldstændigt.

Denne person kan f.eks. gøre subtile, bevidste ting for at skade dig eller dit omdømme. Disse ting kan også være helt uventede, hvilket gør dem så meget mere skadelige.

5. Den travle person

Den travle person lever med at snuse rundt, hvor han eller hun ikke burde – i alle andres liv. I første omgang opfatter du dem måske ikke som en snushane, men som en person, der bare gerne vil hjælpe til. Med tiden vil du dog indse, at det eneste, denne person er ude efter, er at blande sig i dit liv.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan kan jeg komme mig over min partners fortid?

6. Den egomaniske

Den egomaniske person forsøger altid at overgå dig gennem sammenligninger, især offentligt. Hvis din hund er stor, vil hendes hund være større. Hvis dit værelse er lyst, vil hans stråle mere.

De er ikke tilfredse med det, de har, og vil gerne lade som om, at de har noget andet. Selvfølgelig er de meget forførende, ligesom de ofte er løgnere – et tveægget sværd.

7. Den, der lurer

Han/hun er hverken imod dig eller for dig Denne person lurer blot i baggrunden og observerer alle dine bevægelser. På denne måde siger han eller hun, når der sker noget dårligt for dig, “Se, jeg sagde det jo!” De venter bare i stilhed på at angribe på det rette tidspunkt.

Hvorfor er disse mennesker misundelige på mig?

Misundelig kvinde ser på par, der krammer

Hvis du har identificeret nogen af de ovennævnte personer, undrer du dig måske over, hvorfor nogen er misundelige på dig. Hvorfor ønsker de at skade dig, hvis du lever dit liv uden at blande dig i andres sager? Svaret er enkelt: De er ikke tilfredse med deres eget liv. I stedet for at ordne det foretrækker de at blande sig i dit liv.

Det er vigtigt at vide, hvordan man holder sig væk fra disse mennesker og sætter grænser over for dem. For de giver kun hovedpine. Du kan heller ikke få dem til at ændre mening. For det er kun dem selv, der på det rette tidspunkt skal indse, at misundelse ikke er vejen frem.

Misundelse er en giftig følelse, der bør udryddes, fordi den underminerer, frustrerer og ikke tillader dig at komme videre. Det er også trøsten for dem, der ikke ved, hvordan de skal acceptere sig selv, som de er, og projicerer den skade, de engang har lidt, på andre.

Du er stærkere end misundelige mennesker

Glem under ingen omstændigheder, at du er stærkere end denne slags mennesker og deres misundelse. Dit bedste våben er også din største svaghed, da misundelse i virkeligheden kun skader den, der lider under den.

Det eneste, som en misundelig person bør inspirere dig til, er således medlidenhed. De vil lide meget mere end dig, da der altid vil være noget, som de længes efter og misunder. Lad dem ikke komme ind i dit liv og æde dig op. Du behøver ikke at være nogens boksepude.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.