Sådan håndterer du jalousi mellem søskende

Selvom jalousi altid kan manifestere sig på visse tidspunkter, vil et barn, der er opdraget med den kærlighed, respekt og kontakt, de har brug for, være bedre forberedt på ankomsten af ​​nye søskende.
Sådan håndterer du jalousi mellem søskende

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Jalousi mellem søskende er almindeligt og normalt. Når alt kommer til alt kan ankomsten af ​​en ny baby, der får alle deres forældres og andre voksne opmærksomhed, være noget, der er overraskende for et barn.

Mens forældrene spekulerer på, om de vil elske deres anden baby lige så meget som deres første, bekymrer børn sig om, hvorvidt deres forældre vil holde med at elske dem. Unge og ældre børn, såvel som teenagere, kan føle sig bekymrede og kede af det.

At jalousi mellem søskende er naturligt, betyder ikke, at forældre ikke skal gøre noget ved det. De bør heller ikke ignorere den baby, der netop er kommet til verden. Således skal forældrene balancere deres opmærksomhed og dele kærligheden, så alle deres børn er veltilpas og glade.

Forbered dine børn på deres nye søskendes ankomst

Gravid kvinde med sin ældre datter.

Arbejdet med at styre jalousi mellem søskende begynder med det første barn.

Hvis du har opdraget dit første barn med al den kærlighed, tid, kontakt og respekt, de har brug for, vil de være mere end villige til at dele deres forældre med et nyt familiemedlem.

Når du fortæller dem nyheden om, at deres mor er gravid, skal barnet blive en del af processen. Søskende-kærlighed kommer ikke ud af ingenting, det er ikke nedarvet, og er heller ikke knyttet til slægtskab. Det er op til forældrene at så det frø, så det kan spire i dagligdagens kontekster.

Søskende kærlighed bør dyrkes i løbet af graviditeten. Måske ville det endda være godt for barnet at deltage i lægeundersøgelser, så de kan se et ultralydsbillede af deres nye bror eller søster.

De kan også deltage i prænatale stimuleringsøvelser, eller ved at vælge barnets navn. Det er forældrenes ansvar at skabe et bånd mellem søskende.

Når der er jalousi mellem søskende

Børn skal vide, at babyen er kommet for at blive. Selvom de tager alle deres forældres opmærksomhed i løbet af de første par måneder, bliver de gradvist deres søskendes legekammerater, som de vokser.

Selvom der er en stor aldersforskel mellem søskende, kan de stadig dele mange ting og bånd. Jalousi mellem søskende opstår, fordi børn begynder at spørge dem selv, om hvad er deres sted i familien og i deres forældres hjerter er. Således føler den ældre søskende jaloux overfor den yngre søskende og omvendt.

Det er op til forældrene at sørge for, at alle deres børn føler sig trygge og sikre. De bør alle være lige elskede, og deres behov og særlige forhold skal tages hånd om. På denne måde vil det være mindre sandsynligt, at jalousi mellem søskende vil opstå.

Strategier til at styre jalousi mellem søskende

søskende der skændes

Jalousi mellem søskende manifesterer på mange måder: hysterianfald eller dårlig opførsel, at vende tilbage til tidligere overvundne udviklingsstadier, skænderier og slåskampe. Forældre kan dog minimere sandsynligheden for jalousi mellem søskende.

Her er et par strategier, der har vist sig at være nyttige:

  1. Hvert barn skal passe og elskes efter deres personligheder og individuelle karakteristika.
  2. Forældre bør skabe rum, der giver søskende mulighed for at interagere og finde en forbindelse mellem hinanden.
  3. Der skal være grænser og regler mellem søskende. Uanset hvor vrede de er, må søskende ikke holde op med at tale med hinanden, eller gå i seng eller vågne op uden at hilse på hinanden. De kan heller ikke fornærme eller være respektløse overfor hinanden, eller ty til fysisk vold for at løse deres forskelle.
  4. Forældrene skal imødekomme hvert af deres børns forskellige behov.
  5. Du skal forklare dine børn, at du elsker dem alle på samme måde. Men det, at sige det er ikke nok. Du skal demonstrere det hver dag.
  6. Forældre bør undgå præferencebehandling mod et barn over det andet.
  7. Forældre bør heller ikke sammenligne deres børn.
  8. Hvis børnene skændes, skal forældrene sikre, at de ikke tyr til vold. De skal give dem de værktøjer, de har brug for for at løse deres konflikter på en god måde.
  9. Når jalousi mellem søskende forvandler sig til rivalitet eller endda fysiske konfrontationer, bør du søge støtte fra en terapeut eller en psykolog. Du bør også søge hjælp, hvis en af ​​dine børn bliver tilbagetrukket, deprimeret eller aggressiv.

Endelige refleksioner

Jalousi mellem søskende

Respekt for hver enkelt af dine barns individualitet er afgørende for at forhindre jalousi mellem søskende. Forældre er også dem, der dyrker kærlighed og respekt mellem deres børn.

Et barn, der har modtaget kærlighed, respekt, tid og engagement fra deres forældre, vil være et lykkeligt barn. De lærer at forholde sig til deres forældre, og vil sikkert lære at gøre det samme med deres søskende.

Til gengæld skal forældrene være forsigtige med at give den samme kvalitetstid, kærlighed og respekt til alle deres børn. Dette garanterer dog ikke, at søskende ikke vil skændes eller slås. Men de vil være i stand til at få styr på deres forskelle, fordi de ved, at de har et særligt sted i deres forældres hjerter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.