De 3 typer af sensorisk hukommelse

Sensorisk hukommelse giver os mulighed for at tilføje en mening til vores oplevelser. På denne måde bliver de mere betydningsfulde og mindeværdige. Opdag typerne, og hvordan vi bruger dem hver dag!
De 3 typer af sensorisk hukommelse

Sidste ændring: 22 marts, 2022

Hukommelse bruger en gruppe hjerneprocesser dedikeret til at fortolke, lagre og genvinde information. Derfor er den vigtig for vores minder og læringsproces. Den er også grundlæggende for udviklingen af intelligens. Den fungerer dog ikke altid på samme måde eller deler de samme oplysninger. Derfor har vi tre typer af sensorisk hukommelse.

Det vil være det, der får os til specifikt at huske smerten fra dengang varmt vand røg ned over vores fingerspidser. Sensorisk hukommelse forbinder perceptionsprocesser med kognitionsprocesser.

Typer af sensorisk hukommelse

Vi har tre typer sensorisk hukommelse: Ikonisk, haptisk og ekkoisk. Lad os se på hver enkelt af dem for at forklare dem bedre. Du ønsker ikke at gå glip af det!

1. Ikonisk sensorisk hukommelse

Denne er også kendt som visuel hukommelse. Gennem denne type er vi i stand til at huske mange genstande og detaljer i en scene eller situation på få sekunder.

Det er meget nyttigt, fordi vi senere har processer, der gør det muligt for os at analysere og fortolke det, der er sket. For at disse detaljer kan forblive låst i vores hukommelse på lang sigt, afhænger det af, hvor stor betydning vi giver dem.

Som et eksempel, selv om det kan virke indlysende, kan man tænke på de mange forskellige typer af spil til at træne hukommelsen. Der er faktisk det, hvor man har kort med mønstre eller billeder på i par. De ligger med billedsiden nedad, og så vender man dem om og forsøger at gætte, hvor det andet kort er for at danne et par.

Her anvender vi intet andet end vores ikoniske hukommelse!

Mand, hvis hoved går itu

Du vil måske også være interesseret i: Hvad kan der ske, hvis du ikke får nok hvile?

2. Haptisk sensorisk hukommelse

Denne er også kendt som taktil hukommelse. Som navnet antyder, er det den slags, som berøring aktiverer gennem de stimuli, der når huden. Selv om det også er det, vi oplever gennem muskler, led og sener.

Med det menes, at vi bruger både proprioception og interception i den taktile sensoriske hukommelse.

Denne type hukommelse formår at arbejde med omkring fire eller fem genstande samtidig, som vi kan interagere med på samme tid som bl.a. berøring, bevægelse, løft og glidning. Den giver os mulighed for at undersøge genstande ved at røre ved dem og interagere med dem.

3. Ekkoisk sensorisk hukommelse

Denne er også kendt som auditiv hukommelse. Det er den type, der står for at formidle mellem den auditive stimulus og hukommelsen.

Selv om det er den type sensorisk hukommelse, der varer kortest tid, kan vi, når det drejer sig om visuel hukommelse (som kan fastholde fem til syv fragmenter af information i op til fire sekunder), også skabe auditive sensoriske billeder, som vi kan gemme i længere tid.

Hvor længe denne auditive stimulus forbliver i vores sind, afhænger naturligvis også af dens intensitet og den indvirkning, den har på os.

Du vil måske også kunne lide: Hvad er neuroplasticitet i hjernen?

Funktionerne og fordelene ved at stimulere denne form for hukommelse

Ifølge modellen, som Bruning beskriver, er hukommelsen en gruppe af fastholdelsessystemer. Når det drejer sig om den sensoriske slags, er den ansvarlig for at fastholde stimulus i de sensoriske registre, før vi mister informationen. Med det menes, at vi lagrer den midlertidigt.

Perception fungerer ved at være opmærksom på de modtagne stimuli. Senere følger den en mønstergenkendelsesproces, hvorigennem vi forbinder nye oplysninger med et eksisterende mønster. Til sidst giver vi stimulansen betydning. Det er dette, der afgør, om vi lagrer informationen midlertidigt eller på længere sigt.

Det er altså betydningen af den sensoriske hukommelse og de forskellige former for hukommelse, der giver oplevelsen mening. Faktisk gør den oplevelsen mere fuldkommen ved at give os mulighed for at opfatte forskellige stimuli.

Dette gør den mere betydningsfuld for os. Stimuli kan forsvinde, men hukommelsen vil forblive, og vi kan huske, hvor godt eller dårligt det føltes.

Derudover har sensorisk hukommelse en grundlæggende betydning, når det drejer sig om læring, fordi denne proces normalt involverer andre kognitive processer. Den involverer også sanserne og vores perceptionsprocesser.

En anden måde, hvorpå vi kan forstå betydningen af den sensoriske hukommelse, er ved at tænke på dens betydning sammen med korttids- og langtidshukommelsen. Generelt varer stimuli kun i et kort øjeblik. Så inden vi har haft tid nok til at forstå, hvad de betyder, har vi allerede glemt dem!

Det er her, de sensoriske registre kommer ind i billedet.

Kvinde lægger puslespil

Nyd sanserne

Nu ved du, at den sensoriske hukommelse fungerer, så vi kan få et mere komplet minde af oplevelser. På den ene side gør den os mere bevidste om vores oplevelser og hjælper os til at nyde alle vores sanser, så vi kan gemme en beriget registrering af øjeblikket.

På den anden side kan vi også anvende den på andre måder. Vi kan f.eks. bruge den i undervisnings- og læringsprocesser.

I krydsfeltet mellem de forskellige typer information kan vi finde vigtig læring. Dette er vigtigt, når det drejer sig om at vælge, hvilke ressourcer vi skal bruge, fordi vi kun kan håndtere en begrænset mængde stimuli på én gang.

Det kan interessere dig ...
Middelhavskosten kan forbedre hukommelsen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Middelhavskosten kan forbedre hukommelsen

Fødevarer fra middelhavskosten, som f.eks. dem, der indeholder omega-3 og antioxidanter, kan forbedre hukommelsen. Få mere at vide her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ballesteros, Soledad (1999). Memoria humana: investigación y teoría. Psicothema, 11(4),705-723. ISSN: 0214-9915. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72711401
  • Bruning, R. H., Schraw, G. J., y Ronning, R. (2002). Psicología Cognitiva e Instrucción. Madrid: Alianzal.
  • Ruiz-Vargas, J.M. (2010). Manual de Psicología de la memoria. Madrid: Síntesis.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.