Hvad er årsagerne til og konsekvenserne af mental udmattelse?

Når vi lever med et højt stressniveau i lang tid, er mental udmattelse uundgåelig, sammen med de mange konsekvenser, der følger heraf. Vi fortæller dig mere om det her.
Hvad er årsagerne til og konsekvenserne af mental udmattelse?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 19 september, 2022

Det er ikke kun kroppen, der bliver træt. Sindet bliver også mættet, hvis det udsættes for for mange krav i en længere periode. Når det sker, holder vi op med at yde tilstrækkeligt, vores humør og relationer lider under det, og vi mister livskvalitet. Denne form for mental udmattelse findes hos en stor del af befolkningen.

Derfor er det bydende nødvendigt at lære at genkende den og håndtere den korrekt.

Denne tilstand af stress, overbelastning og udmattelse er så almindelig, at den endda er blevet normaliseret. Hvordan kan vi ikke føle os trætte med det tempo, vi lever vores liv i? Men de sundhedsmæssige konsekvenser af at blive i denne dynamik kan være ødelæggende.

Faktisk spænder de fra fedme, hovedpine og hjerteproblemer til en lang række sygdomme, der er relateret til et svækket immunsystem.

Hvis du har mistanke om, at du er ved at nå grænsen for dit mentale og følelsesmæssige potentiale, og at din krop beder om ro, opfordrer vi dig til at læse videre.

Hvad er mental udmattelse?

Træt barn på trappe

Børn kan også lide af mental udmattelse.

Mental udmattelse er en tilstand af psykologisk udmattelse, som en person opnår efter at have været udsat for et højt stressniveau i en længere periode. Lad os huske på, at stress opstår, når vi vurderer, at kravene fra omgivelserne overstiger vores ressourcer til at klare dem.

Psykisk udmattelse opstår således, når vi føler, at vi har slæbt vores overanstrengelse med os i så lang tid, at vi ikke længere kan give mere af os selv.

Som sagt er det ikke let at identificere, at vi er psykisk udmattede, fordi vi som samfund har normaliseret denne type tilstand. Alligevel er dette nogle af de symptomer, der dukker op, og som vi bør være opmærksomme på:

 • Vanskeligheder med at koncentrere sig og være opmærksom. Tankerne vandrer, og der kan forekomme hyppig glemsomhed og distraktioner.
 • Ændringer i søvn og appetit. Der kan forekomme søvnløshed eller tværtimod et overdrevent behov for at hvile. Tilsvarende kan personen føle, at maven er fyldt, eller tværtimod spise meget mere end nødvendigt.
 • Personen har en tendens til at være irritabel, utålmodig og til tider endog aggressiv. Enhver lille vanskelighed overvælder os og tager os ud af vores centrum, fordi vi allerede er ved vores grænse.
 • Der opstår apati, sløvhed og demotivation. Vi nyder ikke længere hverdagens ting og bruger ikke længere øjeblikke på de fornøjelser og interesser, vi plejede at have.
 • Fysiske symptomer som migræne, muskelsammentrækninger, hjertebanken eller fordøjelsesproblemer er almindelige.
 • Hvis situationen er langvarig, øges risikoen for angst og humørsvingninger.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Man kan tjekke angstniveau med denne test

Hvorfor opstår mental udmattelse?

Mand oplever mental udmattelse på jobbet

Arbejdet er en af hovedårsagerne til mental udmattelse sammen med personlige eller familiemæssige situationer.

Mental udmattelse har forskellige årsager, og i de fleste tilfælde er der flere af dem, der konvergerer. Hvis det forekommer hos børn og unge, kan de akademiske krav spille en rolle.

En stor mængde lektier og studier, vanskeligheder med at forstå og gøre fremskridt i det forventede tempo eller et overdrevent fokus på karakterer kan have deres pris. Hvis deres hverdag er fuld af aktiviteter (akademiske aktiviteter, aktiviteter uden for skoletiden, workshops osv.), kan sindet blive mættet.

Hos voksne er arbejde en af de vigtigste kilder til stress. Overdrevent lange arbejdsdage, høje krav på jobbet, for mange opgaver og ansvarsområder og manglende afbrydelse af forbindelsen til sidst er nogle af de vigtigste punkter.

Flere mulige årsager

Til alt dette skal vi tilføje en eventuel økonomisk ustabilitet, som også går ud over den følelsesmæssige sundhed. Hvis vi ikke er sikre på, at vi kan beholde vores job, eller hvis lønnen ikke er nok til at dække vores behov, er den mentale belastning af bekymringer kontinuerlig.

På den anden side kan personlige relationer også bidrage til denne situation. Hvis vi lever i et anspændt miljø med konstante konflikter med familiemedlemmer eller vores partner, overbelaster det os følelsesmæssigt.

Denne mentale udmattelse kan forværres endnu mere, hvis vi har en syg slægtning i vores varetægt. Det velundersøgte “omsorgssyndrom” skaber udbrændthed, som er ødelæggende.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 tips til at håndtere og tolerere usikkerhed

Afslutningsvis er det værd at nævne, at det ikke altid er de faktiske begivenheder, der overvælder os, men vores egen måde at håndtere dem på.

Der er mennesker, der lever ekstremt forankret i fortiden eller konstant bekymret for fremtiden, som har gjort bekymringer til en uadskillelig følgesvend. Det er vigtigt, at vi ved, hvordan vi kan tage vare på og regulere vores tanker og følelser. Ellers øger vi vores mentale belastning betydeligt.

Sådan overvinder du psykologisk udmattelse

Som du har set, tager mental udmattelse før eller siden hårdt på den fysiske og følelsesmæssige sundhed. Hvis du har identificeret dig selv i ovenstående situationer, foreslår vi nogle skridt, du kan tage for at tage vare på dig selv:

 • Reducer din daglige arbejdsbyrde og dine forpligtelser så meget som muligt. Nogle aspekter er uundgåelige, men i andre tilfælde kan det være meget befriende at lære at uddelegere, bede om hjælp og stole på andre.
 • Afsæt tid til fritid og fornøjelse hver dag. Prioritér denne tid lige så meget som dine forpligtelser. Brug denne tid på at passe på dig selv, dyrke den hobby, du elsker, snakke med venner eller blot tage et afslappende bad eller læse en god bog. Hvile, sjov og stilhed er lige så nødvendigt som arbejde.
 • Find en aktivitet, der hjælper dig med at falde til ro, koble af fra omverdenen og genoptage kontakten med dig selv. Det kan være gennem meditation, åndedrætsøvelser, sport eller sprogundervisning. Hvis denne valgte aktivitet er en del af din rutine, vil den være med til at reducere dit stressniveau.

Flere tips

 • Lær at beskæftige dig selv i stedet for at bekymre dig. Undgå at forfalde til mental grubleri. Udfør i stedet de handlinger, der står i din magt for at forbedre en situation.
 • Pas på dine livsstilsvaner. Selv om det måske ikke ser sådan ud, er en sund kost afgørende for, at kroppen får alle de nødvendige næringsstoffer og kan fungere korrekt på et fysisk, kognitivt og følelsesmæssigt plan. På samme måde skal du undgå en stillesiddende livsstil og forsøge at bevæge dig mere. Og som det sidste skal du sørge for din søvn og hvile dig hver dag i de nødvendige timer. Tænk ikke på dette som en mulighed eller luksus, men som en forpligtelse, du skal påtage dig over for dig selv.

Hvis ovenstående retningslinjer ikke er nok, eller hvis du ikke er i stand til at udføre dem selv, bør du kontakte en fagperson. Hvis vi ikke foretager justeringer, øges stress og mental udmattelse blot, og deres skadelige virkninger akkumuleres. Søg hjælp for at lære at håndtere din tid og dine tanker på en bedre måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Folkman, S., Lazarus, R. S., Gruen, R. J., & DeLongis, A. (1986). Appraisal, coping, health status, and psychological symptoms. Journal of personality and social psychology50(3), 571.
 • Martínez Pizarro, S. (2020). Síndrome del cuidador quemado. Revista clínica de medicina de familia13(1), 97-100.
 • McEwen, B. S. (2008). Central effects of stress hormones in health and disease: Understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. European journal of pharmacology583(2-3), 174-185.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.