Den ultimative guide til at fjerne lugten af katteurin

Lugten af katteurin kan være meget stærk. Så det bør stå øverst på din to-do-liste at fjerne den. Lær hvordan her!
Den ultimative guide til at fjerne lugten af katteurin

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 25 august, 2022

Katte er dyr, der udmærker sig ved deres selvstændighed og store hygiejne. Der er dog nogle grunde til, at de kan urinere uden for deres kattebakke. Både i disse tilfælde og for at holde kattebakken ren er det vigtigt hurtigt at fjerne lugten af katteurin på grund af dens stærke aroma.

Det er ikke kun et spørgsmål om æstetik eller hygiejne. Hvis katte tisser på uhensigtsmæssige steder, og de ikke bliver rengjort, vil de sandsynligvis gentage handlingen. Angstproblemer, stress eller lidelser i urinvejene forårsager denne adfærd.

Forskellige områder i hjemmet, såsom tæpper, møbler og endda sengen, kan være berørte rum. Heldigvis er det muligt at fjerne lugten af katteurin med kommercielle produkter og midler til hjemmet.

Årsager til, at en kat tisser uden for sin kattebakke

Det er almindeligt at tro, at katte tisser uden for deres kattebakke for at udøve hævn over deres ejere for en eller anden situation, der har gjort dem utilfredse. Andre årsager kan dog være mere alvorlige, f.eks. helbredsproblemer. Hvis adfærden gentages, skal du først udelukke sygdomme relateret til urinvejene.

For eksempel kan diabetes, hyperthyroidisme eller nyresygdomme være årsagen. Når dyret lider smerte, kan det associere den med kassen og derfor forsøge at undgå at vende tilbage til den. I dette tilfælde bør man opsøge en dyrlæge.

Alder og placering

Alder er en anden faktor. Hvis din kat er meget lille, kan det skyldes uerfarenhed, hvilket kan korrigeres med tid og indikationer. På den anden side kan der i voksenalderen opstå gigtproblemer, hvilket er en situation, der gør det svært for katten at få adgang til kattebakken.

Generelt bør kattebakken ikke placeres på et sted, der er svært tilgængeligt. Den bør ikke være for langt væk fra sociale aktiviteter eller for tæt på støjende apparater, f.eks. vaskemaskiner eller opvaskemaskiner.

Andre årsager til, at katten tisser uden for kattebakken

Hankatte har en tendens til at urinere for at markere territorium. På den anden side gør hunkatte det for at gøre sig tilgængelige for parring. Det er tilrådeligt at kastrere hanner og sterilisere hunner, når de er seks måneder gamle.

Andre årsager, f.eks. territoriale stridigheder med andre katte eller situationer med utilfredshed med foderskift, kan føre til angstproblemer. Det er nødvendigt at være opmærksom på at identificere disse årsager og om nødvendigt at konsultere en specialist. Hvis der er mere end én kat i huset, bør de have en kattebakke hver.

Kat i kattebakke

Hvad er årsagen til den stærke lugt af katteurin?

Urinen fra alle dyr har stærke lugte. Hos katte kan man dog skelne en særlig lugt, som hurtigt påvirker hjemmets hygiejne.

Dette skyldes forskellige faktorer:

  • Tid: Urinpletten kan gå ubemærket hen i et stykke tid, så snart den er blevet efterladt. Efter et par timer frigives den typiske lugt, der er forårsaget af ammoniak.
  • Nedbrydning: Når nedbrydningsprocessen fortsætter, øges lugten af katteurin på grund af afgivelsen af en organisk forbindelse kaldet methylmercaptan eller methanethiol.
  • Alder: Dette er en forværrende faktor for lugten. Jo ældre dyret er, jo mindre effektivt fungerer dets nyrer, hvilket gør, at urinen lugter værre.
  • Hormoner: Ukastrerede hanner urinerer med en højere testosteronbestanddel. Dette øger også lugten.
  • Materialer: Afhængigt af overfladen, hvor katten urinerer, kan duften være større eller mindre.

Nyttige tips til at fjerne lugten af katteurin

Det er muligt at fjerne den stærke lugt af kæledyrs urin med forskellige produkter, både kommercielle og hjemmelavede. Generelt er de flydende løsninger fortyndet i vand, så det er bedst at bruge latexhandsker til at påføre dem.

Citron og bagepulver til at fjerne lugten af katteurin

Dette er en hjemmelavet løsning.

Fortynd to spiseskefulde bagepulver i vand og citron og påfør dem på pletten ved hjælp af en klud. Produktets slibende egenskaber virker på de bakterier, der forårsager en dårlig lugt.

Brintoverilte, bagepulver og sæbe til at fjerne lugten af katteurin

En anden effektiv kombination er at kombinere disse tre ingredienser i en beholder. Mængden af bagepulver og brintoverilte skal være den samme.

Enzymbaseret rengøringsmiddel

Til stof- eller læderoverflader, såsom tæpper, madrasser og endda sofaen, er et nyttigt produkt et enzymbaseret rengøringsmiddel. Selv om dette er et kommercielt produkt, kan det fås i enhver rengøringsforretning. Dets egenskaber nedbryder og fordamper den urinsyre, der genererer lugten af katteurin.

Rengøringsmiddel

Dette er en anden løsning, der er let tilgængelig. Det er dog at foretrække at bruge rengøringsmidler af aktiv oprindelse.

Den anbefalede fremgangsmåde er at blande dem med vand og påføre dem på urinpletten. Rengør derefter med cirkulære bevægelser i området.

Klar eddike til at fjerne lugten af katteurin

Dette produkt, der også er fortyndet i vand, foreslås til urin på visse overflader. Det er f.eks. godt på vægge og gulve, da det neutraliserer lugten. Selv om eddike også har en kraftig duft, vil begge dele forsvinde med tiden.

Undgå ammoniak

Som det sidste er det vigtigt at undgå rengøringsprodukter med ammoniak, hvis målet er at fjerne lugten af katteurin. Urin indeholder også ammoniak, så der kan være ekstra effekter.

Desuden kan dyret blive tiltrukket af duften og vende tilbage for at urinere på stedet.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: Find ud af, hvilket kæledyr passer bedst til dig

Teknikker til at fjerne lugten af katteurin

Hvis katten har tisset på gulvtæppet, skal du fjerne så meget væske som muligt med absorberende papir. Skyl derefter området med rent vand, tør det, og påfør det enzymbaserede rengøringsmiddel. Lad det sidde i ca. 15 minutter og tør igen. Dæk stedet til i en periode for at forhindre dyret i at vende tilbage.

Hvis væsken eller lugten nåede undergulvet, skal du fjerne den del af tæppet. For sofapuder, puder og madrasser er processen den samme. I sidstnævnte tilfælde skal der bruges flere håndklæder til at tørre, da det er en tyk genstand med mange lag. Da det er det rum, hvor du sover, skal dets desinficering være fuldstændig og effektiv.

Til tøj og lagner anvendes teknikker med bagepulver eller klar eddike. Skyl først med koldt vand, både manuelt og i vaskemaskinen. Når produktet er blevet påført, skal du lade det lufttørre. Jo hurtigere urinen fjernes, jo større er chancerne for at fjerne pletten og dens lugt.

Natron og citron til at fjerne lugten af katteurin

Kattebakkehygiejne

Selv om katte tisser i deres udpegede rum, er det vigtigt at holde kattebakken generelt ren. Dette forhindrer ophobning af bakterier og minimerer lugten af katteurin.

Udfør om nødvendigt daglige skift af kattegruset og ugentlig rengøring i dybden. Efter vask med vand og sæbe skal du lade bakken tørre og lægge et lag fyrrespåner til at absorbere. Til sidst fyldes med nyt sand eller grus.

Du kan måske lide at læse: Fem tips til rengøring af dine vandhaner

Hvad skal du undgå, når du rengør katteurin?

Det er almindeligt at begå den fejl at skælde kæledyr ud, når de udviser uønsket adfærd. Denne holdning kan dog ikke anbefales i forbindelse med problemet med urin hos katte. I virkeligheden kan det endda gøre situationen værre. Det er bedre at sørge for tilstrækkelig plads og en ren kattebakke i stedet.

Kæledyret bør forsigtigt guides tilbage til kattebakken – f.eks. ved at flytte den og dens madskåle. På den anden side er det bedst at undgå at bruge damp eller varme på de områder, der er påvirket af urin, da de kan gøre pletten sværere at fjerne.

Det kan interessere dig ...
Syv naturlige produkter, der reducerer dårlig lugt fra armhulerne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Syv naturlige produkter, der reducerer dårlig lugt fra armhulerne

Her er 7 billige, enkle naturlige produkter mod dårlig lugt fra armhulerne. Du kan fremstille dem derhjemme og undgå at komme barske kemikalier på ...  • Mangas J, Ferrari HR. Relación humano-gato doméstico en el hogar y su impacto en el bienestar animal . RevPsi [Internet]. 27 de septiembre de 2021 [citado 23 de noviembre de 2021];:132. Disponible en: https://doi.org/10.24215/2422572xe132
  • Calle Saldarriaga, Juliana,  Manejo comportamental de un felino con eliminación inadecuada/ Reporte de caso. Revista CES Medicina Veterinaria y Zootecnia [Internet]. 2007;2(1):35-40. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=321428097004
  • Brousset Hernández-Jáuregui, Dulce Ma., Galindo Maldonado, Francisco, Valdez Pérez, Ricardo A., Romano Pardo, Marta, Schuneman de Aluja, Aline,  Cortisol en saliva, orina y heces: evaluación no invasivaen mamíferos silvestres. Veterinaria México [Internet]. 2005;36(3):325-337. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42336308
  • Del-Ángel-Caraza, Javier, Pérez-García, Carlos César, Quijano-Hernández, Israel Alejandro, Mendoza-López, Claudia Iveth, Diez-Prieto, Inmaculada, Martínez-Castañeda, José Simón,  Xantinuria: una causa rara de urolitiasis en el gato. Veterinaria México [Internet]. 2012;43(4):317-325. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42325501005
  • Meléndez Samó, Liza M.,  EL VÍNCULO HUMANO-ANIMAL Y SUS IMPLICACIONES PARA LA PSICOLOGÍA EN PUERTO RICO. Revista Puertorriqueña de Psicología [Internet]. 2014;25(2):160-182. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=233245622002

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.