Mange stiller urimelige krav til deres intimområde

Ønsket om at have perfekte intime dele bliver mere og mere almindeligt, og besættelsen falder sammen med stigningen i nøgenbilleder i medierne.
Mange stiller urimelige krav til deres intimområde

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 26 august, 2022

Perfektionisme har vundet indpas i samfundet. Vi vil se perfekte ud, have perfekt hår og makeup og smuk hud. Mange stiller også urimelige krav til deres intimområde. Har du det på samme måde?

Er perfektionismen gået for vidt? Er det blevet en besættelse, der gør mere skade end gavn?

Det er vigtigt at huske på, at du ikke behøver at se perfekt ud for at være et godt menneske. Mange har svært ved at have det godt med sig selv, fordi de har så høje krav til hvordan de skal se ud.

Intet vil nogensinde være perfekt, og vi vil altid finde fejl, som vi har lyst til at skjule eller ændre. Desuden så ændrer mode sig konstant, og vi ville hele tiden være bekymrede for ikke at kunne følge med.

Det fører nogle gange til psykiske sygdomme, for eksempel anoreksi , bulimi eller bigorexi. Andre prøver at blive smukkere ved hjælp af kosmetisk kirurgi.

Utilfredshed med, hvordan man ser ud kan endda få os til at sætte vores eget helbred i fare.

Et eksempel er genitalkirurgi.

Det er ikke længere bare hårfjerning: Nu sætter folk sin lid til kirurgerne til at kunne forme deres kønsorganer.

De intime dele på prøve: Jagten på den perfekte vulva

Kvinde i underbukser

Det mest populære indgreb i dette tilfælde er labioplastik (labioplasty på engelsk), som består i at reducere størrelsen af labia minoraen.

Kvinder, der gør brug af dette, mener, at deres intime dele er for store eller for små. På en eller anden måde har de det ikke godt med dem og vil gerne gøre noget ved det.

Men nogle kvinder hævder, at de gør det for nemheds skyld. Men fordelene ved denne operation ser ikke ud til at være stabile.

Udover den æstetiske del af proceduren, så vælger mange kvinder dette, fordi størrelsen på deres intime dele forhindrer dem i fx at lave sport på behagelig vis eller at for bedre at kunne nyde deres seksuelle forhold.

  • Det er sandt, at der kan være et problem i sengen eller på retten, men kun i et fåtal af tilfældene.
  • Overskydende hud eller tykkelse kan begge forhindre penetration eller sport, såsom kørsel eller bevægelse frit.

Men æstetik spiller en vigtig rolle i langt de fleste tilfælde.

På grund af nemmere adgang til nøgenbilleder er der skabt en et image af en såkaldt “perfekt vagina”. Denne form besættelse med æstetik, her og mange andre steder på kroppen, ender med at føre til operationsstuen.

Mange stiller urimelige krav til deres intimområde og vil have den perfekte vulva

Kvindes underkrop

Nøgenhed er mere til stede end nogensinde før. Det kan få mange til at stille urimelige krav til deres intimområde.

I alt fra reklamer til porno, bliver menneskekroppen konstant vist frem.

Medierne påvirker i stigende grad, hvordan vi ser på vores kroppe.

Generelt har medierne fungeret som både en form for spejl og en diktator på samme tid. Vi ønsker at se os selv repræsenteret, og hvis det ikke sker, ændrer vi os selv til at ligne dem, der bliver repræsenteret.

Hvis du kun ser én type nøgen krop, er det kun naturligt selv at ville se ud på samme måde. Du føler dig måske ufuldkommen eller forkert, kun fordi du ser anderledes ud.

Derefter kan den følelse af utilstrækkelighed begynde at gnave væk hos os.

Herfra kan vi muligheden for at reagere på to måder: Se på måder at ændre vores krop på eller acceptere forskellen.

Den første mulighed er den, de fleste vælger, på grund af, at mange nu stiller urimelige krav til deres intimområde. Flere er utilfredse, hvad man måske lige tror.

Intime dele havde aldrig været så vigtige for vores æstetiske bekymringer. Det er rigtigt, at penisstørrelse måske altid har det i denne forstand, men det er noget relativt nyt for kvinder.

Man kan spørge, hvorfor dette sker nu, og hvis denne besættelse er noget, der findes inde i os, eller om det tværtimod kommer fra ønsket om at ligne det, som vi ser i medierne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Casale, C., Casale, D., Tébar, A., Sánchez, J. J., González, B., & Herrera, A. (2014). Reducción funcional y estética de los labios menores: Labioplastia con técnica de resección con colgajos especulares en «S». Clinica e Investigacion En Ginecologia y Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.gine.2012.12.012
  • Oranges, C. M. (2015). Vaginal Labiaplasty. Plastic and Reconstructive Surgery. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000001776
  • Aleem, S., & Adams, E. J. (2012). Labiaplasty. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ogrm.2011.11.006
  • Sharp, G., Tiggemann, M., & Mattiske, J. (2016). Factors That Influence the Decision to Undergo Labiaplasty: Media, Relationships, and Psychological Well-Being. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1093/asj/sjv270
  • Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). Psychological characteristics and motivation of women seeking labiaplasty. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291713001025
  • Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). A comparison of risk factors for women seeking labiaplasty compared to those not seeking labiaplasty. Body Image. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2013.10.003

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.