USPSTF siger, at risiciene opvejer fordelene ved daglig brug af aspirin

En ny anbefaling fra amerikanske folkesundhedseksperter har vist, at daglig brug af aspirin kan være risikabelt. Hvorfor? Det fortæller vi dig mere om i denne artikel.
USPSTF siger, at risiciene opvejer fordelene ved daglig brug af aspirin

Sidste ændring: 26 juli, 2022

US Preventive Services Task Force (USPSTF) har netop erklæret, at risiciene opvejer fordelene ved daglig brug af aspirin. Dette har rejst spørgsmål hos den almene befolkning. For mange mennesker bruger stoffet regelmæssigt som en måde at forebygge slagtilfælde og hjerte-kar-hændelser på.

Den nye USPSTF-anbefaling blev offentliggjort den 12. oktober i år og er i en status som værende under udarbejdelse. Det betyder, at det indtil videre er en udtalelse fra folkesundhedseksperter i USA. Den vil blive suppleret med de kommentarer, som andre fagfolk kan komme med.

Når denne proces afsluttes, vil det amerikanske folkesundhedsområde endelig afsige en dom. På baggrund af disse nye anbefalinger og de kommentarer, der bliver indsamlet, vil der blive offentliggjort en ny retningslinje for brug af aspirin.

Hvad ordineres aspirin normalt til?

Aspirin er navnet for acetylsalicylsyre. Dette stof fungerer i menneskekroppen som et antiinflammatorisk, smertestillende og feberstillende middel.

Hvis dosis varieres og reduceres, er der imidlertid en trombocytaggregationshæmmende virkning, som skal mindske risikoen for trombedannelse.

Derfor blokeres den trombocytaggregationsfremmende virkning ved en daglig dosis på mindre end 325 milligram (den sædvanlige dosis er mere end 500 milligram ved andre lidelser).

Hvis blodpladerne ikke kan aggregeres (klæbe sammen), er der mindre risiko for, at der dannes blodpropper inde i arterier, der er forsnævrede eller har en mindre kaliber (f.eks. som følge af aflejring af åreforkalkning).

Det er blevet fastslået, at den mest effektive daglige dosis aspirin til forebyggelse af tromber er 81 milligram pr. dag. Denne mængde er undertiden kendt som “babyaspirin” og ordineres af praktiserende læger for at forebygge slagtilfælde og hjerteanfald.

Den mest almindelige kommercielle præsentation på apotekerne er 100-milligrams tabletter. Det er normalt den mest ordinerede form til dette formål.

Det har aldrig været kontroversielt, at personer, der allerede har lidt et akut myokardieinfarkt, tager deres daglige minimumsdosis aspirin. Men for andre patienter var der ingen ensartede kriterier.

Faktisk har det i de sidste par årtier været omdiskuteret, om en person uden en historie med hjerte- eller cerebrovaskulær sygdom ville have gavn af “babyaspirin” eller ej.

Mand får et hjerteanfald

Ændringerne vedrørende aspirin i de nye USPSTF-retningslinjer

U.S. Preventive Services Task Force er en gruppe af medicinske eksperter, der udvælges af direktøren for U.S. Agency for Healthcare Research and Quality, som er en del af U.S. Department of Health and Human Services.

I alt er de 16 fagfolk, der analyserer evidens for at fastlægge kliniske retningslinjer og sundhedsanbefalinger for den almene befolkning.

Efter at have samlet videnskabelige undersøgelser fra de sidste par år fastslår USPSTF, at mange befolkningsgrupper oplever flere risici end fordele ved daglig brug af aspirin.

På baggrund heraf har de opdelt deres nye anbefalinger i to dele:

 • Personer, der ikke bør tage daglig aspirin: Personer på 60 år og derover, som ikke har haft hjerteanfald eller slagtilfælde i fortiden, og som ikke har stents på plads, bør ikke tage daglig aspirin. De vil ikke finde nogen langsigtet fordel og kan endda få alvorlige bivirkninger.
 • Personer, der måske kan tage daglig aspirin, hvis de drøfter det med deres læge: Personer mellem 40 og 59 år, som ikke har haft hverken hjerteanfald eller slagtilfælde, men som har risikofaktorer for det i fremtiden, bør mødes med deres læge og drøfte fordele og ulemper ved daglig brug af aspirin. Denne gruppe omfatter personer med diabetes, forhøjet blodtryk eller fedme.

Som du kan se, påvirker USPSTF’s nye anbefalinger om aspirin kun grupper, hvor der er tvivl om fordelene ved daglig indtagelse. I princippet er indikationerne for patienter, der har haft hjerteanfald, cerebrovaskulære hændelser eller har gennemgået en operation med indlæggelse af en stent.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Hvad er hjælpestoffer i lægemidler?

Hvorfor lave ændringen i anbefalingerne for daglig brug af aspirin?

Generelt er denne ændring, som USPSTF har foreslået vedrørende aspirin, baseret på de risici, der er blevet rapporteret hos patienter med daglig brug af aspirin. I de seneste år er der blevet rapporteret om flere alvorlige bivirkninger ved brug af “babyaspirin”.

Disse konsekvenser kan opveje fordelene i befolkningsgrupper, der ikke har en historie med hjertekarrelaterede lidelser.

Generelt set er det største problem blødninger. Fordi aspirin er trombocytærhæmmende, reducerer det trombocytternes evne til at blokere blødninger. Indre blødninger kan være meget farlige og livstruende.

Når en person tager aspirin dagligt og af en eller anden grund får en blødning inde i kroppen, kan blodets manglende evne til at størkne resultere i et massivt blodtab med mulighed for død.

Det er således blevet identificeret, at folk har en højere risiko for blødning, hvis de tager aspirin dagligt. Disse omfatter følgende:

 • Personer, der tidligere har haft indre blødninger.
 • Personer med lave niveauer af blodplader i laboratorieanalyser.
 • Patienter med blodkoagulationslidelser.
 • Personer med en positiv test for okkult blod i afføring.
 • Personer, der tager ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler mod smerter, f.eks. ibuprofen.

Vi tror, at du gerne vil læse: Almindelig klassifisering af smertestillende medicin

Hvilke alternativer er der til daglig brug af aspirin?

Forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme er baseret på livsstil og ikke på farmakologi. Dette var allerede i 2019 blevet udtrykt af medlemmerne af American College of Cardiology og American Heart Association.

Det betyder ikke, at der ikke skal ordineres medicin til hjertepatienter eller personer med risiko for hjertesygdomme, men at man snarere bør prioritere ændringer i kosten, reduktion af en stillesiddende livsstil, stresshåndtering og øget fysisk træning.

Disse ændringer er i stand til at skabe et indre og ydre miljø, der er gunstigt for en reduktion af risiciene for hjertekarlidelser.

Derfor bør en person over 60 år, som ikke har nogen historie med hjerteanfald eller slagtilfælde, i stedet for at tage aspirin dagligt, motionere og indføre sund kost. Med begge redskaber vil de kunne reducere deres risiko for hjertekarsygdomme uden behov for medicinering.

Særlige hensyn er også vigtige for patienter med smertefulde kroniske sygdomme, der kræver konstant brug af ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler. Hvis de f.eks. bruger ibuprofen gentagne gange, er risikoen for blødning meget stor, når der tilsættes aspirin.

Derfor er det altid tilrådeligt at lægge det forebyggende fundament med livsstilsændringer og ændrede vaner. I særlige tilfælde er det nødvendigt med lægelig konsultation for at vurdere fordele og ulemper ved aspirin.

Sunde fødevarer danner et hjerte

Hvad skal man gøre med de nye anbefalinger vedrørende daglig brug af aspirin?

Afslutningsvis kan man sige, at når man står over for spørgsmål om de nye USPSTF-retningslinjer vedrørende indtagelse af aspirin, eller hvis man overvejer at begynde at tage aspirin, er det vigtigt at huske på følgende:

 • Personer over 60 år uden historik med hjertesygdomme bør ikke tage aspirin som primær forebyggelsesmetode.
 • Personer mellem 40 og 59 år med risikofaktorer for fremtidige hjerteanfald eller slagtilfælde bør konsultere en læge for at afgøre, om de vil have gavn af en lille daglig dosis aspirin.
 • De personer, der allerede tager daglig aspirin, fordi de har haft hjerteanfald eller slagtilfælde, bør fortsætte med at tage medicinen som anvist af deres læge.

Husk: Retningslinjer for klinisk handling opdateres i overensstemmelse med den foreliggende dokumentation. På den måde beskytter man befolkningen mod eventuelle bivirkninger. I øjeblikket mener USPSTF, at aspirin ikke bør anvendes i store mængder, og videnskabelige undersøgelser støtter denne anbefaling.

Hvis du har spørgsmål, skal du sørge for at rådføre dig med en læge.

Det kan interessere dig ...
Lavdosis aspirin: Generel information og anvendelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lavdosis aspirin: Generel information og anvendelse

Når en person har fået et hjerteanfald, vil medicinske fagpersoner typisk ordinere en behandling med lavdosis aspirin for at forhindre, at det sker...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arnett, Donna K., et al. “2019 ACC/AHA guideline on the primary prevention of cardiovascular disease: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines.” Journal of the American College of Cardiology 74.10 (2019): e177-e232.
 • U.S. Preventive Services Task Force. Aspirin use to prevent cardiovascular disease: preventive medication (draft recommendation statement). Published October 12, 2021.
 • PALOMO, Iván F., et al. “Platelet antiaggregants: Mechanisms of action and use asocied risks.” Vitae 16.1 (2009): 133-143.
 • Zheng SL, Roddick AJ. Association of Aspirin Use for Primary Prevention With Cardiovascular Events and Bleeding Events: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2019 Jan 22;321(3):277-287. doi: 10.1001/jama.2018.20578. Erratum in: JAMA. 2019 Jun 11;321(22):2245. PMID: 30667501; PMCID: PMC6439678.
 • García Rodríguez LA, Martín-Pérez M, Hennekens CH, Rothwell PM, Lanas A. Bleeding Risk with Long-Term Low-Dose Aspirin: A Systematic Review of Observational Studies. PLoS One. 2016 Aug 4;11(8):e0160046. doi: 10.1371/journal.pone.0160046. PMID: 27490468; PMCID: PMC4973997.
 • MacDonald TM, Wei L. Is there an interaction between the cardiovascular protective effects of low-dose aspirin and ibuprofen? Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2006 Mar;98(3):275-80. doi: 10.1111/j.1742-7843.2006.pto_371.x. PMID: 16611202.
 • Catella-Lawson F, Reilly MP, Kapoor SC, Cucchiara AJ, DeMarco S, Tournier B, Vyas SN, FitzGerald GA. Cyclooxygenase inhibitors and the antiplatelet effects of aspirin. N Engl J Med. 2001 Dec 20;345(25):1809-17. doi: 10.1056/NEJMoa003199. PMID: 11752357.
 • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–. Aspirin. 2021 Sep 20. PMID: 30000255.
 • Prozzi GR, Cañás M, Urtasun MA, Buschiazzo HO, Dorati CM, Mordujovich-Buschiazzo P. Riesgo cardiovascular de los antiinflamatorios no esteroideos [Cardiovascular risk of non-steroidal anti-inflammatory drugs]. Medicina (B Aires). 2018;78(5):349-355. Spanish. PMID: 30285927.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.