8 vaner til at behandle lændesmerter

Lændesmerter er et almindeligt problem, der kan forhindres og lindres. Bare hav disse vaner i tankerne for at hjælpe med at tage dig af din ryg.
8 vaner til at behandle lændesmerter
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 29 december, 2022

Smerter i den nedre ryg eller lændesmerter forsvinder normalt, når de behandles af en specialist. Du kan dog også få hurtig lindring med nogle supplerende vaner, der kan bidrage til at behandle lændesmerter.

Lændesmerter er et almindeligt onde i disse dage. 80% af voksne lider eller har lidt af lændesmerter på et tidspunkt i deres liv, ifølge statistikker fra National Institute of Neuralgic Disorders i USA. Denne lidelse skelner ikke mellem køn, da kvinder og mænd lider af det i samme grad.

Lændesmerter: Et problem forbundet med livskvalitet

Mand, der tager sig til lænd, har brug for behandling af lændemerter

Det er afgørende for forbedring af din livskvalitet at behandle lændemerter. Det skyldes, at når du lider af denne tilstand, påvirker det din evne til at udføre aktiviteter så enkle som at sidde, stå op og gå.

Faktisk fandt en undersøgelse offentliggjort i British Medical Journals, der blev foretaget i 187 lande, frem til, at lændesmerter er en af ​​de vigtigste årsager til arbejdsfravær. Mere end 4 millioner arbejdsdage om året går tabt på grund af denne lidelse.

Selvom smerter i lænden forsvinder, når de behandles, kan undladelse af dette føre til kroniske smerter. Den samme undersøgelse viser, at 30% af tilfældene ikke adresseres tilstrækkeligt og bliver kroniske eller tilbagefald forekommer inden for et år.

Læs også: 6 sundhedsproblemer der kan give rygsmerter

Forskningen offentliggjort af Boston Medical Center er endnu mere bekymrende. Undersøgelsen forbinder dårligt behandlede rygsmerter med dødstilfælde for 50% af de ældre, der deltog.

”Rygsmerter forhindrer daglige aktiviteter, men ældre mennesker har en tendens til at undgå dem, fordi de er bange for at forværre deres tilstand. Det får dem til at tage på i vægt eller udvikle andre kroniske sundhedsmæssige lidelser, der til sidst fører til for tidlig død,” forklarede projektlederen, Eric Roseen.

Bedre vaner, færre problemer med lændesmerter

På grund af disse grunde er det vigtigt at behandle lændesmerter tidligt og ikke lade det blive værre.

Det anbefales altid at opsøge en specialist. Ud over det som specialisten fortæller dig, kan du også følge disse anbefalinger, der hjælper dig med at få en hurtig lindring.

1. Påfør varmt og koldt for lændesmerter

Kolde omslag, der anvendes inden for de første 24 timer med smertesymptomer, hjælper med at behandle lændesmerter.

Kolde omslag, der anvendes inden for de første 24 timer med smertesymptomer, hjælper med at reducere betændelse.

  • Put is i en plastikpose og indpak den i en klud eller et tyndt håndklæde.
  • Læg den overdækkede ispakke på ryggen i højst ti minutter.
  • Hvil derefter i ti minutter, hvorefter du kan påføre isen igen.

Du skal ikke anvende varme i de første 24 timer, da det kan forværre betændelsen.

Her er, hvad du skal gøre efterfølgende:

  • Put varmt vand i en pose og indpak det i et håndklæde.
  • Læg posen på ryggen.
  • Lad den være, indtil det køler ned.

2. Brug ikke for meget tid i sengen

National Institute of Neurological Disorders advarer om, at det at ligge i sengen i lange perioder kan forværre rygsmerter. Derudover kan det forårsage andre negative effekter, såsom depression, blodpropper og muskelatrofi.

Harvard Medical School råder også til, at folk skal bruge så lidt tid som muligt i sengen og at folk skal sove på siden. De bør også sove med benene trukket op og de bør lægge en pude under hovedet og en anden mellem deres knæ. Hårde madrasser er bedre end bløde madrasser til rygsmerter.

Din læge eller fysioterapeut anbefaler muligvis hvile i sengen, men du bør ikke overskride den mængde tid, de giver dig besked om.

3. Sid med den korrekte kropsholdning for at behandle lændesmerter

Mand strækker ud på kontorstol for at behandle lændesmerter

Korrekt holdning, når du sidder, er meget vigtigt.

Hvis du arbejder siddende, skal du sørge for, at dit ryglæn er fast og så lige som muligt, idet du skaber en 90-graders vinkel med sædet. Hold ryggen lige og dine fodsåler helt flade på jorden. Derudover skal dine knæ være på linje med dine hofter.

Hvis du arbejder med en computer, skal du holde den i øjenhøjde, hverken højere eller lavere. Tastaturet skal være tæt på dig, uden at du behøver at strække armene.

På den anden side, hvis du ikke bruger en computer, og du er nødt til at skrive, skal du holde den samme stilling med en lige ryg, knæene og hofterne på linje, og dine fodsåler fladt på gulvet. Bøj aldrig ryggen for at læne dig mod skrivebordet. Hvis du skal læse noget, skal du holde bogen eller papiret i øjenhøjde.

Hvis du sidder i en lænestol, skal du også holde ryggen lige. Undgå at lægge dig. Hvis du ser tv eller taler med nogen, skal du ikke dreje dit hoved eller din overkrop. Sid lige for at holde hovedet og overkroppen lige.

Læs også: 5 tips til en bedre kropsholdning for at lindre rygsmerter

4. Spis sundt

Du må ikke tage på i vægt, når du håndterer rygsmerter. Det er, fordi dette vil lægge mere pres på din ryg. Derudover øger hvile og inaktivitet trangen til usunde fødevarer, så det er bedst at modstå fristelse. At drikke vand kan hjælpe med det.

Kalkholdige fødevarer, såsom sure frugter, mælk, ost, yoghurt og grønne grøntsager som kål og broccoli, hjælper med at styrke knoglerne og kan dermed være med til at behandle lændesmerter . Også fødevarer, der indeholder D-vitamin, er gavnlige, såsom sardiner, laks og æg er gavnlige.

5. Dyrk yoga for at behandle lændesmerter

Visse yogaøvelser kan hjælpe med at behandle lændesmerter og styrke muskler

Visse yogaøvelser kan hjælpe med at lindre rygsmerter og styrke muskler. En undersøgelse af 156 patienter viste, at yoga har en positiv effekt på lændesmerter.

Du skal dog altid tale med din læge eller fysioterapeut først, da alles tilstand er forskellig og i nogle tilfælde kan yoga forværre problemet. Det var tilfældet for 12 personer, der deltog i denne undersøgelse.

6. Undgå at bøje dig fremover eller bukke ryggen

Når du laver aktiviteter som at feje, gå, lave mad eller lignende, skal du undgå at bøje eller bukke i ryggen på nogen måde.

Forsøg at opretholde en lodret stilling på alle tidspunkter.

7. Stå ikke på tæer

Stå ikke på tæer, da dette øger trykket på din rygsøjle og rygmuskler

Hvis du har brug for at nå op til noget, der befinder sig højt oppe, skal du se dig om efter en skammel eller noget andet at stå på. Stå ikke på tæer, da dette øger trykket på din rygsøjle og rygmuskler.

8. Undgå at løfte tunge genstande, når du vil behandle lændesmerter

Det er meget almindeligt at skulle løfte tunge genstande i løbet af dagen, hvad enten det er din computertaske eller indkøbsposer.

I disse tilfælde skal du kigge efter noget, der kan hjælpe dig, såsom en dokumentmappe med en rem eller en indkøbsvogn. Når du skubber vognen, skal du bare sørge for, at håndtaget er i armlængde og at du ikke læner dig ind i den.

Følg disse anbefalinger, mens du også gennemgår den rehabiliteringsbehandling, der er anbefalet af din læge. Du kan se, hvor hurtigt dine lændesmerter forbedres, og du vil være i stand til at forhindre, at smerterne bliver værre og kroniske.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Management of Low Back Pain. James Campbell1, Lesley A Colvin. Department of Orthopaedics, Royal Infirmary of Edinburgh, Edinburgh, UK. (2013). https://www.bmj.com/content/347/bmj.f3148
  • Association of Back Pain with All-Cause and Cause-Specific Mortality Among Older Women: a Cohort Study. Eric J. RoseenEmail authorMichael P. LaValleyShanshan LiRobert B. SaperDavid T. FelsonLisa Fredman. Department of Family Medicine Boston Medical Center, One Boston Medical Center Place, Boston, USA. 2019. https://link.springer.com/article/10.1007/s11606-018-4680-7 Department of BiostatisticsBoston University School of Public Health, Boston, USA.
  • Yoga for Chronic Low Back Pain: A Randomized Trial. Helen E. Tilbrook, BSc, MSc; Helen Cox, BSc, MSc; Catherine E. Hewitt, BSc, MSc, PhD; Arthur Ricky Kang’ombe, BSc, MSc; Ling-Hsiang Chuang, BSc, MSc, PhD; Shalmini Jayakody, BSc, MSc; John D. Aplin, MA, PhD; Anna Semlyen, BA, MSc; Alison Trewhela, DBL, CSL; Ian Watt, BSc (Med Sci), MB, ChB, MPH; David J. Torgerson, MSc, PhD. (2011). https://annals.org/aim/fullarticle/1033130/yoga-chronic-low-back-pain-randomized-trial

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.