Anbefalet madras til en god nats søvn

Antallet af madrasser er så stort, at det kan være overvældende, når det er tid til at vælge en ny madras, der er rigtig for dig. Når du er klar over nogle af de følgende ting, vil det hjælpe dig med at finde den bedste madras til at nyde en god nattesøvn.
Anbefalet madras til en god nats søvn

Sidste ændring: 09 august, 2022

I dag findes der en lang række madrasser, fra skum til fjeder til vand til elektrisk og alt derimellem. Da der er så mange muligheder såvel som forskellige grader af fasthed og tykkelse, kan det være kompliceret at vide, hvad der er en anbefalet madras til din individuelle situation.

Af denne grund giver vi dig nogle tips til at vælge den bedste madras til dig for en god nats søvn.

Den samme madras er ikke rigtig for alle. Vægt, kropsstilling og rygproblemer er for eksempel faktorer, som du skal huske på, når du skal træffe dit valg.

Lad os se nærmere på dette, så du ved, hvad der er en anbefalet madras til dig.

En anbefalet madras afhænger af, hvordan du normalt sover

Kvinde ligger i behagelig seng

For at vide, hvad er der en anbefalet madras til dig, skal du først overveje, hvordan du kan lide at sove. Har du en tendens til at sove på ryggen, på maven eller på siden? Dette vil hjælpe med at bestemme den type madras, du skal bruge for at få en god nats søvn.

  • Hvis du sover på ryggen eller på maven: Den bedste madras til dig er en, der er fast. Det hjælper dig med at holde ryggen lige. Hvis madrassen er blød, vil din ryg kunne synke og indtage en ubehagelig krumning og skabe fremtidige rygsmerter.
  • Hvis du sover på siden: Hvis din ideelle position er at sove på din side, hjælper en hård madras dig ikke. Du har brug for en, der er blødere, mindre fast og som former sig efter din krop. Dette gør det muligt for skulderen at synke let for at finde en mere behagelig stilling.

Læs også: 7 gode vaner til at sove godt om natten

Din vægt afgør, hvad der er en anbefalet madras til dig

Du mener måske, at vægt ikke bør have indflydelse på, hvilken madras du vælger. Men det har den. Vi vil dog se på to vigtige punkter. For en person, der vejer mindre, har ikke altid brug for en hårdere madras.

Lad os se, hvad du skal se på:

  • Hvis du vejer meget: Hvis du vejer meget, vil en blød madras få dig til at synke for meget, så du får en dårlig holdning. Derfor skal din madras være fast og give en god støtte. Glem dog ikke, at din holdning, når du sover, også er en afgørende faktor.
  • Hvis du vejer meget lidt: Hvis du vejer lidt, har du brug for en mere fleksibel madras, der hjælper dig med at fordele din krops vægt jævnt. Dette vil forhindre, at nogle områder af din krop skal bære for meget vægt.

Bevæger du dig meget eller lidt når du sover?

Mand sover på siden på anbefalet madras

Hvad er en anbefalet madras, hvis du bevæger dig meget, når du sover? Den ideelle madras til dette vil være anderledes end den, du skal vælge, hvis du ikke bevæger dig om natten.

Selvom der kan være nætter, hvor du næsten ikke bevæger dig, og andre, hvor du bevæger dig meget, skal du vurdere, hvad der er det mest almindelige for dig, og huske på disse tips:

  • Hvis du bevæger dig meget: Hvis du kaster lagnerne af sengen, fordi du ikke kan stoppe med at bevæge dig om natten, vil en hård madras være ideel til dig. Så kræver det ikke så meget energi at vende sig.
  • Hvis du bevæger dig meget lidt: Hvis du har tendens til at forblive i samme position hele natten og knap bevæge dig, vil du have gavn af en blødere, mere fleksibel madras, der fordeler din kropsvægt jævnt. På denne måde oplever den del af kroppen, som du er på hele natten, ikke smerter eller ubehag på grund af manglende bevægelse.

Læs også: 11 tips til at sove godt og vågne op med fornyet energi

Er du kold eller varm, når du sover?

En anden overvejelse er, om du har brug for at dække dig til hele natten eller altid er varm. Dette afhænger også af, hvor du bor og klimaet (er det for eksempel mere vådt eller tørt).

  • Hvis du typisk er varm: Hvis du ikke kan sove med meget tøj på og sveder let, er den bedste madras til dig en, der har fjedre. De er køligere og ventilerer bedre.
  • Hvis du typisk er kold: Omvendt, hvis du altid skal være dækket til, fordi du er kold, anbefaler vi en skum, latex eller viskoelastisk madras. De holder meget bedre på varmen.

Vær opmærksom på allergier

Hvad sker der, hvis – ud over alle disse spørgsmål – du er allergisk over for støv eller lider af astma? I dette tilfælde vil en fjer- eller latexmadras med et vaskbart betræk være ideel.

Nu hvor du ved, hvad der er en anbefalet madras til dig, foreslår vi, at du konsulterer en specialist, hvis du har særlige rygproblemer, såsom skoliose. De vil kunne hjælpe dig med at finde den bedste løsning for dig. Husk, at en god madras, der tilpasser sig dine behov, er det, der garanterer dig en god nats søvn.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.