5 tips til en bedre kropsholdning for at lindre rygsmerter

Hvordan er din kropsholdning? Vidste du, at ved at forbedre din holdning, kan du lindre rygsmerter?
5 tips til en bedre kropsholdning for at lindre rygsmerter
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Ud over at passe på din kropsholdning, bør du, hvis du dagligt sidder mange timer foran computeren, prøve at tage et par minutter ud hver dag til at strække ud.

Hvordan er din kropsholdning? Vidste du, at ved at forbedre din holdning, kan du lindre rygsmerter? Rygsmerter kan skyldes mange ting, og de kan være svære at udholde. Noget af det, som skiller sig mest ud, og som anses for en af hovedårsagerne, er dårlig holdning.

Sagt på en anden måde: rygsmerter opstår, fordi din krop holdes eller bevæges forkert.

Helt specifikt forårsager en dårlig ryg- og skulderholdning mange af smerterne. Blandt dem er de mest almindelige:

  • Lændesmerter
  • Nakkesmerter
  • Skuldersmerter

Imidlertid kommer dårlig kropsholdning ikke af sig selv. Det er et resultat af kroppens dårlige vaner.

Det handler om, når fysisk arbejde ikke gøres korrekt, hvis man sover på en ukomfortabel overflade, og den mest relevante; at være stillesiddende.

Stillesiddende arbejde og kropsholdning

Igennem tiden har mennesket udviklet sine vaner. Disse omhandler alt fra arbejde til fritidsliv.

I dag laves de fleste aktiviter i hjemmet. Omend det kan synes at være komfortabelt, har denne praksis gjort mennesket stillesiddende.

Læg så brugen af computere om mobiltelefoner, som findes i dit hjem, i skole, på arbejdet osv. Disse steder indbyder dig til at værestillesiddende. Og det bringer dårlig kropsholdning, som er skidt for kroppen, med sig.

Husk på, at en stillesiddende position sker, når kroppen er passiv i en stilling i længere tid. Et klart eksempel er en arbejdsdag på kontoret.

Anbefalinger for bedre kropsholdning og færre rygsmerter

Baseret på ovenstående, vil vi nu give dig en række anbefalinger til at få en ordentlig kropsholdning. Når man har en bedre holdning, kan det samtidigt lindre smerter i ryggen.

1. Prioriter komfort

Få bedre kropsholdning

Det er svært at lade dagens ansvar vente til i morgen. Det er ligemeget, om det handler om lektier eller arbejde. Dog bør dette gøres så behageligt som muligt.

For at skabe et behageligt sted, anbefaler vi, at du fokuserer på det miljø, hvor du tilbringer det meste af din dag. Vær opmærksom på, at det kan være nødvendigt at ændre noget – inden for rimelighedens grænser.

For at du,  bedst muligt, kan gøre dit arbejde, skal du:

  • Sidde på en behagelig stol
  • Holde ryggen rank mod stolens ryglæn. Dine ben skal være i en ret vinkel. Dette er den korrekte stilling, når man arbejder ved et skrivebord.
  • På samme tid skal computerskærmen helst være i øjenhøjde, så du, mest muligt, undgår at falde sammen.

2. Brug fantasien

Måske lyder emnet om kropsholdning og rygsmerter lidt strengt og firkantet. Man behøver dog ikke at gøre alt på denne måde. Det er muligt også at have sjov, lære og hjælpe sin krop.

En alternativ metode til at opnå god kropsholdning, er ved at bruge sin fantasi:

  • Her behøver du bare at tænke på en snor, som sidder fast ovenpå hovedet
  • Når kroppen begynder at falde sammen, skal du tænke på snoren, som bliver trukket opad mod himmelen. Tænk på at forlænge din rygsøjle, som om den var lang og lige som en snor

Læs også: Namaste: Hvad betyder det?

3. Brug behageligt tøj

Denne anbefaling hænger sammen med at prioritere komfort. Stramt tøj kan føles strammere, end normalt.

Løstsiddende og blødt tøj indbyder ikke kun til en bedre kropsholdning. Det forebygger også smerter i kroppen, inklusive i ryggen.

En mand, der lider af rygsmerter

Denne anbefaling gælder også fodtøj. Det er bedst, hvis det er blødt og uden for høje hæle.

Hvis du følger disse anbefalinger, forbedres dit blodomløb. Det hænger sammen med, at blodet lettere kan komme rundt, og det øger iltniveauet i kroppen generelt.

4. Hold aktive pauser

I dag er mange firmaer begyndt at fokusere på at ansætte professionelle til at hjælpe de ansatte med at lære om sundhed og stillesiddende arbejde.

Det kan du imidlertid gøre selv. Du skal blot holde aktive pauser for at få en bedre holdning og færre rygsmerter.

  • Stræk ud og løb på stedet. Eller gå en tur rundt i rummet. Dette vil hjælpe dig med at nå dit mål. 15-20 minutter om dagen er nok for at få og opretholde en god sund ryg.

Læs også: Fem strategier til at vende negative tanker til positive

5. Vejrtrækning

Træk vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Hvis du samtidigt dyrker ting som yoga eller pilates, vil det også hjælpe dig til en bedre kropsholdning og færre rygsmerter.

Når du lærer at kontrollere din vejrtrækning, vil ilten kunne nå bedre rundt i kroppen. Alt sammen hjælper på smerter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.