6 sundhedsproblemer der kan give rygsmerter

Rygsmerter kan være et symptom på visse lidelser og tilstande, der ikke har noget at gøre med denne del af din krop, men vil kræve behandling for at forbedre det
6 sundhedsproblemer der kan give rygsmerter
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du ondt i ryggen? Det er desværre et problem, som mange har. I dag tager vi et kig på, hvilke sundhedsproblemer der kan give rygsmerter.

Din ryg indeholder det største støttesystem i din krop: rygsøjlen. Hvis du ikke tager ordentligt vare på dit helbred, kan du ende op med dette problem.

Blandt de ting, der kan give rygsmerter, løftes for meget vægt uden passende forholdsregler og mere alvorlige problemer. Vi vil snakke om, hvad nogle af dem er i dag.

Fortsæt med at læse dagens artikel og find ud af, hvordan rygsmerter kan advare dig om, at du har en mere alvorlig tilstand. Vær opmærksom og handl for at forhindre, at dit helbred bliver påvirket.

1. Rygmarvsbedøvelse kan give rygsmerter

Kontormedarbejder har laendesmerter

Som du allerede ved, består rygsøjlen af ​​hvirvler, der adskilles af små ben kaldte discus. Funktionen af ​​disse diske er at lette bevægelsen og beskytte rygsøjlen, så dine knogler fortsætter med at fungere ordentligt.

Over tid og takket være din kropsholdning og bevægelser bliver disse diske tyndere. Denne lidelse er almindelig blandt ældre mennesker. Det kan dog også forekomme hos yngre kvinder, der har fået en rygmarvsbedøvelse under fødslen.

Hvis du opdager dette problem, er det vigtigt, at du går til din læge, som kan ordinere medicin for at håndtere smerten. Du kan også bruge en rygstøtte for at hjælpe med at holde ryggen på plads.

Derudover er massage en fremragende behandling, og du bør tage et calciumtilskud for at holde dette problem fra at blive værre.

Besøg denne artikel efter “6 sundhedsproblemer der kan give rygsmerter”:

8 medicinske årsager til rygsmerter

2. Kontorjob kan give dig ondt i lænden

Lændesmerter kan mærkes fra dine ribben til dine balder. Det er en lidelse, som enhver person kan opleve i løbet af deres levetid.

Fordi det er sådan et almindeligt problem, tror mange mennesker, at det ikke har nogen reel årsag. Dette er dog ikke sandt. I de fleste tilfælde kan der kræves flere test, men der er altid en grund.

Hvis du kun oplever det lejlighedsvist, skal du være opmærksom på de aktiviteter, du har lavet. Det er muligt, at du har en dårlig kropsholdning, når du sidder ved dit skrivebord eller at dit job forårsager denne smerte.

Ideelt set bør du gå til din læge for at udelukke et mere alvorligt problem.

3. Osteoporose kan give rygsmerter

Kvinde har ondt i laenden

Osteoporose er en sygdom i knoglerne. Det opstår, når du taber knoglemasse tæthed, og knoglerne bliver mere porøse.

Denne sygdom får dine knogler til at være skrøbelige og udsat for alvorlige skader, selv med minimal virkning. I de fleste tilfælde er der ingen klare symptomer, men rygsmerter kan forekomme.

 • Hvis du er over 40, og din kost ikke er særlig rig på calcium, er det en god ide at besøge din læge regelmæssigt for at udelukke dette problem.
 • Du bør også se en læge, hvis du bemærker, at din rygsmerter opstår midt i ryggen, og du hører en kliklyd, når du bevæger dig. Dette er ikke normalt overhovedet.

4. Fibromyalgi kan være skyld i dine smerter

Fibromyalgi er en kronisk sygdom. Langsigtet smerte er en af ​​dets mest kendetegnende egenskaber. Det betyder, at du måske ikke kun har rygsmerter, men også smerter i led og muskler.

Følgende symptomer er meget ofte forbundet med fibromyalgi:

 • Søvnforstyrrelser
 • Træthed
 • En fornemmelse af hævelse
 • Stivhed
 • Tarmlidelser
 • Følelseshed i leddene
 • Halsbrand

Hvis du oplever dette problem, kan din læge ordinere flere lægemidler til at behandle hver lidelse separat.

Selv om fibromyalgi ikke kan helbredes, er der muligheder for at kontrollere smerten, men du bliver nødt til at finde ud af, hvad der virker bedst for dig.

Læs også denne artikel efter “6 sundhedsproblemer der kan give rygsmerter”:

Det skal du vide om fibromyalgi

5. Skoliose

Kvinde behandles for rygsmerter - kan give rygsmerter

Et andet sundhedsproblem, der kan forårsage rygsmerter, er skoliose. Dette er den laterale afvigelse af rygsøjlen uden for dens normale rækkevidde.

Det er en deformitet, der kan forekomme på grund af medfødte eller neuromuskulære årsager – eller uden nogen åbenbar grund overhovedet.

Når skoliose er i de avancerede stadier, forårsager det normalt kompression eller kramper i rygsøjlen, hvilket fører til smerte.

For at reducere smerten afledt af skoliose skal du have medicinsk behandling. Dette omfatter normalt:

 • Fysioterapi rutiner
 • Bære en beskytter
 • Regelmæssige undersøgelser for at se om problemet er forværret

6. Endometriose

Endometriose er en af ​​de mest almindelige sygdomme hos kvinder. I dette tilfælde forekommer rygsmerter på grund af de usædvanlige cellulære vækstrater, der forekommer i livmoderslimhinden.

Smerten er typisk akut og forekommer hyppigere under menstruationsperioden. Selvom der ikke er tale om smertestillende midler, er det bedst at se en gynækolog for at få den korrekte behandling.

Generelle anbefalinger til at håndtere disse problemer

Se en specialist for at modtage den passende behandling, baseret på hvilken type lidelse du har.

Praktiser yoga. Det er den perfekte måde at afslappe din krop på og bekæmpe smerter og betændelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
 • Guevara-López, Uría, et al. “Parámetros de práctica para el manejo del dolor de espalda baja.” Cirugía y Cirujanos 79.3 (2011): 286-302.
 • Rull, M. “Abordaje multidisciplinar del dolor de espalda.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.3 (2004): 119-121.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.