7 vaner, der forårsager gastroøsofageal refluks

Hvis du ikke tager dig tid nok til at tygge din mad godt, kan det føre til sure opstød. Selv om mange overser det, er dette det første skridt til en optimal fordøjelsesproces.
7 vaner, der forårsager gastroøsofageal refluks
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Flere dårlige vaner forårsager gastroøsofageal refluks. Dette er et fordøjelsesproblem, der opstår, når mavesyre løber op i spiserøret og munden og forårsager irritation.

Det opstår normalt efter at have spist for tunge retter, men det kan også forekomme som følge af visse sygdomme. Hovedsymptomet er en brændende fornemmelse i brystet, som ofte ledsages af smerter i brystet og synkeproblemer.

Hos nogle mennesker forekommer denne tilstand sporadisk, mens andre lider af den moderat eller alvorligt, endda op til flere gange om ugen. Indtagelse af syreneutraliserende midler kan hjælpe med at kontrollere det. Generelt er det dog vigtigt at kende dens årsager for at kunne bekæmpe den effektivt.

Derfor vil vi i dag tale om symptomerne og nogle vaner i forbindelse med forekomsten, så du kan lære at forebygge denne lidelse naturligt.

Gastroøsofageal refluks symptomer

De kliniske manifestationer af gastroøsofageal refluks kan variere hos hver enkelt person afhængigt af årsagen. Det beskrives ofte som en brændende fornemmelse i højde med brystbenet eller følelsen af at have en klump i halsen.

Det er dog også muligt at opleve:

 • Øget spytdannelse.
 • Opkastning af sur mad eller væske.
 • Kronisk hoste.
 • Problemer med at trække vejret.
 • Snorken og søvnproblemer.
 • Oppustethed i maven og opstød.

Vi tror, at du gerne vil læse: De 5 bedste hjemmemidler til bekæmpelse af mavesyre

Vaner, der forårsager gastroøsofageal refluks

Udviklingen af gastroøsofageal refluks indebærer en ubalance mellem de aggressive og defensive faktorer i spiserørsslimhinden. Desuden indikerer det en svækkelse af de lukkemuskler, der regulerer passagen af sure safter.

Følgende vaner forårsager gastroøsofageal refluks (eller rettere sagt er de mulige udløsende faktorer).

1. At spise irriterende fødevarer

Usunde fødevarer, der forårsager gastroøsofageal refluks

Sammensætningen af visse fødevarer eller en dårlig kombination af fødevarer i samme ret kan være årsag til episoder med dette problem. Samlet set giver disse en ændring i produktionen af sure safter i maven, hvilket svækker slimhinderne.

De mest almindelige er følgende:

 • Raffineret mel.
 • Fyldt kød.
 • Stegte fødevarer og emballerede snacks.
 • Krydderier.
 • Industrielt brød og bagværk.
 • Konserves.
 • Dressinger og saucer.
 • Lagrede oste.
 • Kaffe og koffeinholdige produkter.

2. Rygning forårsager gastroøsofageal refluks

Daglig cigaretrygning er en af de dårlige vaner, der forårsager gastroøsofageal refluks.

For det første forstyrrer toksinerne i tobakken spytproduktionen. Dette hjælper med at neutralisere virkningen af syrer for at forhindre halsbrand. Derfor hæmmes denne proces.

På den anden side forårsager denne dårlige vane dehydrering i mund og svælg. Til gengæld letter dette irritation i tilstedeværelsen af syrer. For at kontrollere dette problem er det således vigtigt at holde op med at ryge.

3. Stramtsiddende tøj

Selv om mange mennesker måske ikke er klar over det, har for stramt tøj indflydelse på gentagelsen af dette symptom.

Tøj som bukser, bælter eller T-shirts kan øge det intraabdominale tryk. Dette kan fremme udledningen af syrer i spiserøret.

4. En dårlig kropsholdning kan forårsage gastroøsofageal refluks

At spise liggende eller indtage en dårlig stilling efter at have spist er faktorer, der er relateret til refluks. Dette øger mavekontraktioner og letter tilbageførslen af sure safter til overkroppen.

Det anbefales at opretholde en god kropsholdning både under og efter måltiderne.

Læs: Ti sunde fødevarer til at regulere fordøjelsen

5. Ikke at tygge ordentligt

En af de vigtigste anbefalinger for at undgå gastroøsofageal refluks er at tygge maden godt, før den synkes. Selv om det er let at overse, er det det første skridt til en optimal fordøjelsesproces.

Ved at spise mange hele fødevarer spildes vigtige enzymer, og mavens funktioner bliver langsommere. Som følge heraf øges sekretionen af sure safter og forårsager derfor halsbrand.

6. Indtagelse af alkohol forårsager gastroøsofageal refluks

Person på legeplads med vinflaske i hånden

En anden vane, der forårsager gastroøsofageal refluks, er utvivlsomt indtagelse af alkohol. Det skyldes, at de skadelige forbindelser i alkoholholdige drikkevarer overbelaster leverens arbejde og bremser fordøjelsesprocessen.

På den anden side blokerer de også for funktionen af den ensrettede ventil, der er ansvarlig for at forhindre, at maveindholdet stiger op mod spiserøret.

Derfor forværrer overdrevet indtag af alkohol refluks og irriterer mavesækken. Symptomerne kan være værre, hvis der er en historie med gastritis eller mavesår.

7. At være udsat for for meget stress

Personer, der konstant er udsat for stressede situationer, har sværere ved at kontrollere episoder af gastroøsofageal refluks. Denne skadelige følelsesmæssige tilstand udløser reaktioner i nervesystemet, som ændrer flere af de processer, der finder sted i fordøjelseskanalen.

Desuden øger det også udskillelsen af stimulerende stoffer som adrenalin. Dette er forbundet med en stigning i produktionen af sure safter.

Afslapningsteknikker, massage og aromaterapi kan hjælpe os med at håndtere stress.

Pas på disse dårlige vaner

Har du netop identificeret nogle af disse vaner, der forårsager gastroøsofageal refluks hos dig selv?

Prøv at undgå dem nu for at lette lindringen af dette problem. Hvis det stadig varer ved, skal du gå til din læge for at afgøre, om det skyldes en anden tilstand, og for at få ekspertråd.

Det kan interessere dig ...
Hvad forårsager sure opstød?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad forårsager sure opstød?

Sure opstød er en brændende fornemmelse i brystet eller maven og er forårsaget af mavesyre, der stiger op til spiserøret. Læs om årsagerne her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Clínica Universidad de Navarra. Reflujo gastroesofágico. Disponible en: cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/reflujo-gastroesofagico
 • Personal de la Clínica Mayo. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. (2018). Disponible en: mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940
 • NIH. Biblioteca Nacional de Medicina de los EE. UU.Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Disponible en: medlineplus.gov/spanish/ency/article/000265.htm

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.