Ti sunde fødevarer til at regulere fordøjelsen

For at regulere fordøjelsen, er det vigtigt at tygge maden langsomt, eftersom det hjælper, når man skal synke det. Derudover, anbefaler eksperter, at man spiser bestemte sunde fødevarer.
Ti sunde fødevarer til at regulere fordøjelsen
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

De fødevarer, du spiser, påvirker dit fordøjelsessystems tilstand. Hvis du spiser en kost rig på sukker, fedtstoffer af dårlig kvalitet og raffineret mel, så vil sandsynligheden for, at du lider af problemer med maven, være høj. For at undgå disse problemer, har vi besluttet at dele ti fødevarer, som kan hjælpe med at regulere fordøjelsen.

Mange personer lider af dårlig fordøjelse på grund af overdrevet indtag af fødevarer og drikkevarer. Dette er et problem uden ende. Ifølge National Center for Health Statistics, bliver mere end 3,3 millioner mennesker indlagt hvert år med fordøjelseslidelser i USA.

Hvad kan forårsage dårlig fordøjelse?

Dårlig fordøjelse kan være forårsaget af at have spist for meget eller for hurtigt, have spist fede fødevarer eller forkert spisning i stressende perioder. Rygning, at drikke for meget alkohol, indtage bestemte typer medicin, overdrevet træthed og konstant stress kan også forårsage dårlig fordøjelse.

Sådan kan man forebygge dårlig fordøjelse

  • Det er vigtigt at være opmærksom, mens man spiser. Det er også vigtigt at tygge maden langsomt og blødgøre dem, eftersom det hjælper, når man skal synke det.
  • Hvis man spiser for hurtigt, spiser, mens man gør andre ting, eller mens man er meget træt eller stresset, så kan det påvirke ens fordøjelsessystem negativt og forårsage ubehag i maven.
  • Ens humør påvirker assimiliering af stoffer. Væmmelse eller angst forsinker fordøjelsesenzymerne. Det er derfor også vigtigt at holde øje med sit mentale helbred.
  • Man bør også være betænksom, når man spiser. At spise frokost eller aftensmad sent, kan forårsage en tung fornemmelse, oppustethed, halsbrand eller sure opstød. Hav et interval på fire timer mellem måltider, og spis aftensmad mindst to timer, før du går i seng.
  • Rammer sulten før sengetid? Så vælg en let protein, såsom fedtfattig yoghurt, et glas skummet mælk eller en lille portion ost.

Fødevarer til at regulere fordøjelsen

1. Sauerkraut

Sauerkraut er godt til at regulere fordøjelsen

Probiotiske fødevarer, såsom sauerkraut, kan gendanne tarmfloraen, hvilket hjælper med at forbedre fordøjelsen.

Det samme gælder probiotika selv. At indtage dem stimulerer produktionen af mavesyre, som spiller en rolle i fordøjelsen. Probiotika indeholder bakterier, som gavner tarmene, afbalancerer tarmflora og hjælper med at opretholde sunde tarmbevægelser.

2. Æblecidereddike

Der er en god grund til, hvorfor æblecidereddike forbedrer ens velvære. Det hjælper kroppen med at skabe HCL (saltsyre), hvilket er en godartet syre fra tarmene, som hjælper med at fordøje fedt, kulhydrater og proteiner.

Dette fremmer også vægttab og hjælper med at lindre sure opstød og irritabel tarmsyndrom på grund af alle dets gavnlige probiotika og aminosyrer.

3. Mangoer kan regulere fordøjelsen

Det er blevet bevist, at mangoer hjælper med at holde gode bakterier i dine tarme i live.  Ifølge en nylig undersøgelse af Oklahoma State University, kan det forbedre dine tarmes tilstand, hvis du inkorporerer en mango om dagen i din kost, mens det også hjælper med at mindske kropsfedt og kontrollere blodsukker.

Denne frugt har en fantastisk næringsmæssig profil. I den forstand, ifølge nogle forskere, indeholder mangoer mange næringsstoffer og andre bioaktive komponenter, som kan give adskillige helbredsmæssige fordele.

4. Kefir

Kefir er godt til at regulere fordøjelsen

Kefir er en anden probiotisk fødevare, som kan forbedre fordøjelsen. Faktisk, kan det endda hjælpe med at forbedre immunsystemet. Denne fødevare er som en mere sur flydende yoghurt.

Det, der gør kefir så godt for dine tarme, er, at det som regel indeholder mindst ti levende og aktive bakteriestammer, mens de fleste typer yoghurt typisk kun indeholder tre.

5. Olivenolie til at regulere fordøjelsen

Olivenolie er blevet anbefalet siden gamle dage til at hjælpe fordøjelsessystemet. Det hjælper med at beskytte dig mod sure opstød, som forårsager halsbrand. Derudover, hjælper det mavens indhold med at blive frigivet langsomt og gradvist i tolvfingertarmen, hvilket øger følelsen af mæthed.

6. Artiskokker

Artiskokker indeholder cynarin. Det er et syrligt stof, som stimulerer produktionen af galde, hvilket fremmer leverens funktioner og forebygger dannelsen af galdesten. Overordnet set, er de et naturligt vanddrivende middel, som lindrer symptomer på tømmermænd, og de indeholder en betydelig mængde fibre.

7. Æbler

Æbler i kurv

Æbler med skrællen på hjælper med at holde fordøjelseskanalen sund.

Denne frugt indeholder kostfibre. Derfor, er de nyttige til at forebygge forstoppelse og kontrollere kolesterol. Derudover, indeholder de også pektin. Det er en opløselig fiber, som fremmer fordøjelsen og forebygger fermentering i tarmene. Det kan også hjælpe med at mindske forstoppelse og kontrollere dårligt kolesterol eller LDL.

8. Yoghurt

Probiotika i yoghurt gør det til en af de bedste fødevarer, som fremmer fordøjelsen. Probiotika er levende mikroorganismer, såsom bakterier og gær i fødevarer. De forbedrer immunsystemet og hjælper med at bevare tarmfloras tilstandDe er nyttige til at opretholde god tarmpassagetid.

9. Ananas

The United States National Library of Medicine siger, at ananas indeholder bromelain. Det er et enzym, som hjælper med at nedbryde proteiner, der er svære at fordøje. Ananas er også anbefalet til at bekæmpe lidelser i tarmene, hævelse og mavesår.

Denne artikel vil måske interessere dig: Fiberrige fødevarer der kan hjælpe dig med at tabe dig

10. Ingefær til at regulere fordøjelsen

Denne aromatiske rod er en glimrende stimulant til fordøjelsen. Den fremmer bugspytkirtlens frigivning af enzymer, og hjælper med at sikre, at man kan synke lettere og uden halsbrand. 

Det er også et antibakterielt middel. Det forhindrer ændringer i tarmflora, mindsker diarré og forbedrer tarmbevægelsen. I en te, forhindrer det dyspepsi (langsom og besværlig fordøjelse).

En sidste bemærkning om fødevarer til at regulere fordøjelsen

Som det sidste, skal du huske, at alle personer har forskellige tolerancer, så det er bedre at afprøve de fødevarer, vi har nævnt her, langsomt og forsigtigt for at analysere, hvad der virker bedst for dig, og hvad der ikke gør.

Det kan interessere dig ...
Kamillete og andre hjemmemidler til at forbedre fordøjelsen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kamillete og andre hjemmemidler til at forbedre fordøjelsen

Denne artikel vil undersøge fordelene ved kamillete samt nogle andre hjemmemidler til at forbedre fordøjelsen. Det bedste er at opretholde en sund ...  •  Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Anselmo RJ., Viora SS., Ojeda PA., Lausada LI., Efecto antagónico del kefir sobre endosporas y células vegetativas de Bacillus Cereus y Clostridium Perfringens. Información Tecnológica, 2010. 21 (4): 131-138.
  • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhouibi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.