To måder at tilberede fyldte kødboller på derhjemme

Fyldte kødboller er en ret fra Colombia, der skiller sig ud for sit høje næringsindhold og smag. Lær, hvordan du laver det her!
To måder at tilberede fyldte kødboller på derhjemme
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Colombianske fyldte kødboller er en ret, der bestemt vil gøre et indtryk på dig.

Det er en opskrift, der ligner kødboller, med mange næringsstoffer. På grund af dette er den særligt velegnet til festdage. Den er ikke svær at tilberede, især hvis du følger den opskrift, som vi vil vise dig trin for trin. Du vil få et udsøgt resultat, som vil behage hele familien!

Først og fremmest skal det bemærkes, at tilstedeværelsen af kød af god kvalitet stærkt anbefales for en sund kost. Fødevarer af animalsk oprindelse har generelt en stor mængde protein. Derudover indeholder kød også vigtige næringsstoffer, der sikrer, at kroppen fungerer optimalt.

Ingredienserne til fyldte kødboller

Fyldte kødboller

For at tilberede en fremragende ret med kødboller til 5 eller 6 personer skal du bruge følgende ingredienser:

 • 700 g hakket oksekød
 • 450 gram hakket svinekød
 • 4 kogte æg
 • 4 stykker bacon i tern
 • 1/2 rød peberfrugt skåret i juliennestrimler
 • Et halvt revet løg
 • 1/2 gulerod skåret i julienne
 • 6 grønne bønner
 • 2 æg
 • 1 chorizopølse
 • 10 oliven fyldt med peberfrugt
 • 2 stængler purløg
 • 1,15 dl brødkrummer
 • 2 spiseskefulde hakket persille
 • 1 spiseskefuld hvidløgspasta
 • 1 teskefuld oregano
 • 2 spiseskefulde sennep
 • 1/2 teskefuld spidskommen
 • Peber efter smag
 • Salt

Sådan laver du fyldte kødboller, trin for trin

 1. Først blandes svinekødet med kalvekød og bacon i en skål.
 2. Tilsæt derefter også chorizo, men du skal skrælle og smuldre den først.
 3. Når alle ingredienserne er godt blandet, tilsættes revet løg, hvidløgspasta, finthakket purløg, persille, oregano, spidskommen, sennep, æg, brødkrummer, salt og peber.
 4. Rør godt rundt med hænderne, indtil du får en glat blanding. Derefter lægges denne blanding på aluminiumsfolie. Prøv at forme den som en rektangel.
 5. Læg de kogte æg på det midterste område. Tilføj også de julienneskårne gulerødder, grønne bønner, oliven og den røde peberfrugt.
 6. Rul kødbollerne sammen. Brug dertil aluminiumsfolie, så kødet ikke går i stykker. Idéen er, at fyldet er helt indpakket i det hakkede kød, og tryk lidt for at gøre det så kompakt som muligt.
 7. Læg rullen på en ovnfast plade med alufolien stadig på. Sæt den i den forvarmede ovn ved en temperatur på 200 grader Celsius og bag den i en time.
 8. Efter denne tid er kødbollerne klar til at blive spist. Det eneste, der er tilbage, er at pakke dem ud. Du skal dog være forsigtig, da de vil være meget varme!

Du kan også kunne lide denne artikel: Fasolada, en typisk græsk opskrift

En anden måde at lave fyldte kødboller på

Det er også muligt at lave fyldte kødboller med grøntsagsfyld og uden chorizo i køddejen. Ingredienserne i fyldet vil i dette tilfælde være julienneskårne gulerødder, courgetter, peberfrugter og hvidløg. Desuden er det også muligt at tilføje løg. Tilberedningen vil være nøjagtig den samme som i det foregående tilfælde.

Ved at variere fyldet vil du også kunne reducere tilberedningstiden. Denne gang skal kødbollen blot have 30 minutter på den ene side og 15 minutter på den anden for at opnå et mørt og udsøgt resultat. Ydersiden bliver gyldenbrun og indersiden saftig takket være den væske, der frigives fra grøntsagerne.

De sundhedsmæssige fordele ved fyldte kødboller

Kød tilberedt i ovnen

For at opleve fordelene ved fyldte kødboller er det vigtigt, at denne ret introduceres i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost. Det ideelle er at forebygge underskud af vigtige mikronæringsstoffer, som kan påvirke dit generelle helbred negativt.

Proteinet i retten er med til at fremme muskelvækst

Fysisk træning er nødvendigt for at understøtte et højere proteinindtag. Kravene kan være så høje som 2 gram protein pr. kg kropsvægt pr. dag, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Journal of the International Society of Sports Nutrition. Halvdelen af disse næringsstoffer skal dog være af høj biologisk værdi, dvs. af animalsk oprindelse.

Hvis dit proteinbehov ikke opfyldes, kan du opleve et betydeligt fald i præstationsevnen, hvis du er aktiv. Muskeltilpasninger kan også blive kompromitteret ved at begrænse hypertrofi. Dette kan endda øge ens risiko for muskelskader, så det er en situation, der skal undgås. Her kan et korrekt kødindtag hjælpe.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Sådan kan man lave sunde popcorn, der smager godt

Fyldte kødboller forebygger anæmi

Rødt kød skiller sig ud for sit indhold af jern. Dette mineral har en meget højere absorptionsevne end dets vegetabilske modstykke.

Det er også et nøgleelement i transporten af ilt gennem blodet. Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet The Medical Clinics of North America kan en mangel på dette element med tiden føre til anæmi.

Du skal dog huske på, at tilgængeligheden af jern kan øges ved at tage C-vitamin sammen med det. Således vil en større mængde blive absorberet på tarmniveau, hvilket er nøglen til at forebygge ineffektivitet i organismens fysiologi.

Kødet i retten forbedrer hormonbalancen

Mange af de mikronæringsstoffer, der er i kødet, er afgørende for at sikre optimal hormonproduktion. For eksempel har zink vist sig at deltage i syntesen af testosteron, som er et nøgleelement for mænds sundhed.

Selen kan til gengæld generere en vigtig antioxidant virkning for at forhindre ændringer i mange kirtlers funktion. For at undgå en situation med mangel på vigtige mikronæringsstoffer er det bedst at sikre en varieret kost.

Jo bredere spektrum af fødevarer, der indtages, jo lavere er risikoen. Dette vil forbedre sundheden på lang sigt og dermed reducere forekomsten af kroniske sygdomme.

Tilbered fyldte kødboller på den nemme måde

Som du kan se, er det slet ikke kompliceret at tilberede colombianske fyldte kødboller. Du skal blot bruge ganske få ingredienser, men sammensætningen af den er meget enkel. Desuden er det en opskrift, der har nogle sundhedsmæssige fordele.

Hvis du vil opnå endnu bedre kvalitet, kan du prøve at undgå at tilsætte chorizo og bacon, som er de mindst anbefalede ingredienser i hele tilberedningen, når det gælder en sund kost.

Husk dog på, at for at opnå en optimal sundhedstilstand vil det være afgørende at kombinere en ordentlig kost med mange andre gode vaner. Det er vigtigt at motionere ofte. Desuden skal du sove godt hver nat i mindst 7 timer. På den måde sikrer du dig, at din krop er i topform.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., Purpura, M., Ziegenfuss, T. N., Ferrando, A. A., Arent, S. M., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Arciero, P. J., Ormsbee, M. J., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Kalman, D. S., Kreider, R. B., Willoughby, D. S., Hoffman, J. R., … Antonio, J. (2017). International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition14, 20. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8
 • DeLoughery T. G. (2017). Iron Deficiency Anemia. The Medical clinics of North America101(2), 319–332. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2016.09.004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.