Sådan stopper du med at drikke for meget kaffe

Hvis du gerne vil stoppe med at drikke for meget kaffe, er det vigtigt, at du ikke erstatter det med en anden last. Du skal i stedet lære nogle teknikker, så du kan undgå kaffen på en sund måde.
Sådan stopper du med at drikke for meget kaffe

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er en vane for de fleste at drikke en kop kaffe hver morgen. Det er en drik, der gør dig afslappet og vågen, fordi den indeholder koffein, hvilket forårsager hyperaktivitet. En eller to kopper om dagen er fint. Problemet opstår først, når du ender med at drikke for meget kaffe.

Vil du gerne vide, hvordan du opgiver denne vane og erstatter den med en sundere en?

Stop med at drikke for meget kaffe

Kaffekop omgivet af kaffebønner

Alt er godt i små mængder, men når du misbruger noget, er det svært at stoppe. Dette sker, fordi din krop ender med at opbygge en tolerance. Således vil du have mere og mere, så din krop kan føle, som den gjorde første gang, du drak det.

Hvis du har det med at drikke for meget kaffe, øger det din krops aktivitet. Faktisk kan det også forårsage angst, problemer med dine nerver samt takykardi. Derfor kan det føre til mange helbredsproblemer. 

Der er tilfælde med personer, hvor deres nervesystem ikke fungerer, som det burde. Det kan påvirke din søvn, dit humør samt give uro i benene, hvilket også hedder Willia-Ekbom-sygdom. Dette syndrom er af neurologisk oprindelse, og det får dine ben til at bevæge sig.

Ydermere indeholder kaffe også cafestol, hvilket er et stof, der øger det dårlige kolesterol i dit blod.

Desværre kan der opstå abstinenssymptomer i kroppen, når man helt stopper med at drikke kaffe fra den ene dag til den anden. Disse symptomer kan være hovedpine, humørsvingninger eller træthed og udmattelse. Derfor vil vi vise dig, hvordan du kan stoppe med at drikke for meget kaffe på en sund måde.

Tips til at stoppe med at drikke for meget kaffe

Prøv nogle af disse gode råd, så du kan undgå at drikke for meget kaffe i løbet af dagen:

1. Reducer mængden af kaffe gradvist

Tips til at undgå at drikke for meget kaffe

Det første, du skal gøre, er at reducere antallet af kopper, du drikker hver dag. Hvis du drikker fem kopper om dagen, skal du skære ned til fire kopper om dagen. Dernæst skal du ned på tre osv.

Derved vil du ikke mærke abstinenssymptomerne eller angsten, da din krop ikke vil have brug for lige så mange kopper om dagen. En eller to vil være nok til at give dig energi og gøre dig tilfreds.

2. Kombiner det med mælk

Dette er en god måde til at undgå at drikke for meget kaffe. Hvis du fortsætter med at drikke det af den samme kop og gør den mindre koncentreret, vil du ende med at drikke mindre koffein.

Hvis du er laktoseintolerant, skal du bruge vand eller en mælkeerstatning i stedet for. Idéen er at reducere mængden af koffein, så dette er en god måde at gøre det på.

3. Prøv koffeinfrie drikke for at undgå at drikke for meget kaffe

Udskift din almindelige kaffe med en koffeinfri variant. Selvom koffeinfri kaffe kan øge kolesteroltallet, så stopper du med at drikke koffein, hvilket er dét, som gør kaffe så vanedannende.

Når du fjerner det vanedannende komponent i kaffe, vil det være nemmere for dig at stoppe eller reducere mængden, du drikker. Hvis du er bekymret for smagen, så bare rolig: Smagen er næsten den samme som almindelig kaffe.

4. Erstat kaffe med noget andet

Når du har en pause på arbejdet, skal du erstatte kaffen med frugt, juice, koffeinfri te eller en anden sund snack

Du kan for eksempel forsøge dig frem med et æble for at se bedre resultater. Men du vil med sikkerhed blive overrasket, når du finder ud af, at vand faktisk er den bedste erstatning.

Når du får lyst til at drikke kaffe, skal du straks indtage noget, der er sundere. Du skal gør en indsats for at gøre dette og ikke erstatte det med en anden last.

Mand drikker en kop kaffe

5. Tag en lur

Hvis du drikker kaffe for at holde dig vågen, er det bedre at tage en lur på 15-20 minutter for at restituere. Resultatet vil faktisk være bedre. Selvom kaffe holder dig vågen, så hjælper det ikke på koncentrationen, og det får dig heller ikke til at føle dig udhvilet.

Du skal ikke nægte din krop den hvile, som den har brug for. Husk, at det vil forårsage træthed, udmattelse og andre sygdomme, når du ikke får nok søvn.

Det er vigtigt at have hovedpinepiller på dig, mens du arbejder på at skære ned på dit kaffeforbrug. Det er meget almindeligt at få migræne i løbet af de første par dag.

Andre gode råd

Du bør ikke drikke te med koffein i for at vænne dig af med at drikke kaffe. Selvom det er sundere, så er det også vanedannende, fordi det indeholder en substans, der er lige så stærk som koffein.

Vi anbefaler, at du sover mindst 7-8 timer om natten, så din krop kan hvile sig og have nok energi til dagen. På denne måde vil du forblive aktiv i løbet af dagen, uden at du skal være afhængig af et stof, der holder dig vågen.

Ligeledes er det essentielt at spise en sund kost, så du kan undgå at drikke for meget kaffe. Hvis du spiser en snack om formiddagen og i løbet af eftermiddagen, vil det hjælpe med at forhindre stress og angst, som ofte giver dig lyst til at drikke en kop kaffe.

Det er også vigtigt at drikke rigeligt med vand, så dine indre organer fungerer optimalt. Derfor bør du drikke omtrent 6-8 glas vand per dag.

Det er dog din læge, som bør afgøre, hvor meget du har brug for i henhold til din vægt og andre helbredsforhold.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du drikke kaffe på en sund måde
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du drikke kaffe på en sund måde

Ifølge nogle undersøgelser, gør kaffe det nemmere for dig at studere og huske. Men du kan huske at drikke kaffe så den sunde måde!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.