De 7 vanskeligste hjørner at rengøre: Sådan rengør du dem

I denne artikel kan du lære, hvordan du rengør de svært tilgængelige hjørner i dit hjem for at forhindre snavsophobning og bakterievækst.
De 7 vanskeligste hjørner at rengøre: Sådan rengør du dem
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 21 maj, 2023

Rengøring af huset er en meget vigtig opgave, men det er ikke nødvendigvis let eller behageligt. Nogle gange kan det være stressende, hvis du ikke kender teknikkerne til at gøre det korrekt. Derfor vil vi i denne artikel fortælle dig, hvordan du rengør de vanskeligste hjørner at rengøre i huset.

Der er en stigende bevidsthed om behovet for at rengøre overflader godt for at undgå spredning af virus, bakterier og svampe, der kan være sundhedsskadelige. Ligeledes fremmer et rent miljø velvære på alle niveauer.

Generelt er der en rengøringsrutine til at rengøre de områder, der bruges mest hyppigt. Det er dog også vigtigt med jævne mellemrum at foretage en dybderengøring, der når de mere skjulte og vanskelige områder.

Vanskeligste hjørner at rengøre i hjemmet

I alle hjem er der visse områder, der har en tendens til at ophobe snavs, men som er vanskelige at nå, når der skal gøres rent. De bør dog ikke forsømmes.

I den forbindelse vil vi dele nogle tricks med dig, der gør det lettere at nå de vanskeligste hjørner at rengøre.

1. Gitter

I huset kan du finde mange genstande med gitter. De mest almindelige er radiatorerne i varme- og klimaanlæg.

Det er vigtigt at rengøre dem, fordi luftstrømme kan sprede snavs og nogle gange generere dårlig lugt i huset. For at fjerne snavset fra gitre skal du tage en klud og fugte den med vand og sæbe eller rengøringsmiddel.

Derefter skal du vikle en kniv eller en tandstik rundt om kluden, så du let kan komme ind til det beskidte område.

Nærbillede af en radiator
Radiatorer har gitre, der er svære at nå i dybden.

2. Under sengen

Hvis vi kigger under sengen, kan vi få en stor overraskelse, som ikke altid vil være behagelig. Dette er et af de områder, hvor der samles mest snavs.

Desuden er det meget svært at få kosten eller støvsugeren derind. Når du har lette soveværelsesmøbler, er det nemt at flytte dem en gang imellem for at gøre grundigt rent. Men når sengen er meget tung, er denne mission næsten umulig.

Hvis du har en robotstøvsuger, skal du blot lade den køre ind under sengen, og den vil tage skidtet med sig. Hvis ikke, er det bedste at vikle en fugtig klud om kosten og derefter køre den ind under sengen, så gulvet rengøres, men ikke fejes.

3. Computertastaturer

Du ville blive overrasket over, hvor meget snavs computertastaturer kan rumme! Da det samtidig er et sart område, kan det være farligt at bruge rengøringsmidler på det.

Et simpelt trick er at vende tastaturet på hovedet og banke på bagsiden af tastaturet. Du vil se, hvor meget snavs der kommer ud.

Der findes også børster, der er lavet til at rengøre mellem tasterne. Men hvis du ikke har sådan en, kan du også bruge et stykke papir og folde det sammen.

4. Vindueskarme og skydedøre: Nogle af de vanskeligste hjørner at rengøre

Dør- og vindueskarme er blandt de vanskeligste hjørner at rengøre. De har en tendens til at samle meget snavs, men det er næsten umuligt at feje eller skrubbe dem.

Desuden har støvsugere ofte meget store dyser til at rengøre disse områder. Derfor er der et kreativt trick til at skabe dyser, der passer til disse områder.

Du skal blot bruge en toiletpapirsrulle. Med dine hænder former du den ene ende i overensstemmelse med størrelsen af det område, du vil støvsuge. I den anden ende behøver du kun at føre den ind i den almindelige dyse.

5. Persienner

Persienner ophober meget støv. Men de er svære at rengøre, fordi de er skrøbelige, og det er besværligt at rengøre hver enkelt lamel for at fjerne støvet.

Et godt trick er at tage en grilltang og vikle en fugtig klud rundt om hver ende. Så kan du køre den hen over hver lamel og fjerne støvet hurtigt og effektivt.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvid sten til rengøring: Et moderne produkt

6. Ovnen og emhætten

Når fedtet mad tilberedes i køkkenet, er det almindeligt, at alt med tiden ophober et lag klæbrigt snavs. Da der er tale om en olieagtig substans, vil du opdage, at dette snavs ikke nemt fjernes med vand.

Du kan bruge en fedtfjerner, opvaskemiddel eller alkohol til at fjerne fedt fra emhætten. Husk, at de normalt har aftagelige filtre, der kan vaskes separat.

I tilfælde af ovnen er det bedst at bruge en naturlig blanding, der indeholder natron, citron og eddike, fordi den er i kontakt med mad. Det er stoffer med antibakterielle og affedtende egenskaber.

7. Hjørner i bruserne

Hjørnerne i bruseren bliver normalt fyldt med sæbe, rust, fugt, kalk og svamp med tiden. Derfor er det vigtigt at putte en væske i dem for at hjælpe med at fjerne snavset, før det begynder at sætte sig fast og bliver sværere at fjerne.

Som med ovnen er en glimrende opskrift at bruge citron og natron. Hvis pladsen er meget lille, kan du bruge en vatpind.

Natron og citron til rengøring
Kombinationen af natron og citron er en klassiker til rengøring i husholdningen. Især på vanskelige steder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvorledes rengøring kan reducere stress

Hvorfor du ikke bør overse de vanskeligste hjørner at rengøre

En vejledning fra Chiles regerings sundhedsministerium gør opmærksom på, at der i hjemmet kan være stor risiko for overførsel af infektioner. Der findes mikroorganismer, der overlever i flere måneder.

I den forstand kan det at lade snavset ophobe sig i husets hjørner blive en grobund for mikroorganismer, der er skadelige for menneskers sundhed.

Et sted fuld af støv kan være det ideelle sted for husstøvmider at udvikle sig. På samme måde kan patogene svampe udvikle sig i fugtige og beskidte områder.

Selv om der er apparater og møbler, der er meget tunge at flytte under rutinemæssig rengøring, er det vigtigt at flytte disse møbler mindst to gange om året for at gøre rent under dem. Meget snavs har en tendens til at samle sig disse steder og går ubemærket hen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.