6 fejl, du kan begå, når du bruger ovnen

Dette er nogle meget almindelige fejl, som vi ofte begår, når vi bruger ovnen. Lær dem at kende her, så du kan få mest muligt ud af ovnen, når du bager din næste opskrift!
6 fejl, du kan begå, når du bruger ovnen

Sidste ændring: 12 maj, 2022

Der er visse fejl, du kan begå, når du bruger ovnen, som påvirker dens funktionalitet. Selv om dette apparat er et af de mest praktiske apparater i et køkken, kan uhensigtsmæssig brug ødelægge opskrifter eller reducere ovnens levetid. Så hvordan kan du genkende dem? I denne artikel tager vi et kig på de 6 mest almindelige.

Madlavning er en kunst, der er ledsaget af tricks og hemmeligheder. Hvis du vil bage som en professionel, er det derfor nødvendigt, at du tager hensyn til visse detaljer. Uanset om det skyldes dovenskab eller uvidenhed, er det sandsynligt, at du ved en eller anden lejlighed har ødelagt en ret på grund af en af disse almindelige fejl.

6 fejl, du kan begå, når du bruger ovnen

Ovnen er blevet en af de foretrukne allierede i køkkenerne i millioner af hjem. Udover at give mulighed for at tilberede hundredvis af lækre opskrifter, er den allerede inden for rækkevidde for mange mennesker.

Det er dog nødvendigt at rette op på de fejl, du kan begå, når du bruger ovnen, da dine retters succes afhænger af dette. Læs med for at lære mere!

1. Det er en almindelig fejl, at ovnen ikke forvarmes, før den tages i brug

Dette er en af de vigtigste regler for optimal brug af dette apparat. Før du bruger den, skal du altid forvarme din ovn. Dette er ikke et simpelt indfald, men noget afgørende.

Du bør forsøge at forvarme ovnen mindst 15 minutter, før du sætter maden i, så resultatet bliver som forventet, og tilberedningen bliver så jævn som muligt.

Mand bruger ovnen og tjekker maden

For at dine opskrifter bliver optimale, er det vigtigt at forvarme ovnen.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Hvordan man kan sterilisere køkkenredskaber

2. Ikke at stille retten i den højde, den har brug for

Dette er en af de hyppige fejl, du kan begå, når du bruger ovnen. Husk, at du skal vide, hvordan du regulerer ovnens temperatur, så dine opskrifter ikke brænder på eller tværtimod forbliver rå.

Vidste du, at den højde, hvor du placerer retten i ovnen, afhænger meget af, hvilken type tilberedning den kræver? Vi vil forklare dig nogle af de grundlæggende regler:

  • Den øverste del eller ovnen: Det er den del af ovnen, der gemmer mest varme, så den er ideel til meget hurtig tilberedning, f.eks. gratin eller retter, der skal opvarmes så hurtigt som muligt.
  • Den midterste del af ovnen: Denne del er perfekt til tilberedning af fisk, kager, kiks, lasagne og andre opskrifter, der kræver længere tilberedningstid.
  • Den nederste del af ovnen: Dette er det mest anbefalede til retter, der kræver meget lang tid for at blive tilberedt fuldstændigt, f.eks. tykke udskæringer af kød.

3. Åbne og lukke ovnen konstant

På et tidspunkt er det sikkert sket for dig: Du er ved at bage en kage, og af og til åbner du døren for at se, hvordan det går. Men lige meget hvor meget du tjekker den, så hæver den aldrig. Hvorfor er det sådan? Tja, det skyldes sandsynligvis temperaturændringen.

De fleste ovne har glasdøre, så du kan holde øje med dine opskrifter uden at miste varme i processen. Hver gang du åbner ovnen, kan du miste op til 50 °C, hvilket gør tilberedningen af din mad ujævn.

4. Brug af uhensigtsmæssige beholdere, når du bruger ovnen

Når du er nybegynder inden for madlavningens verden, er dette en af de mest almindelige fejl, du kan begå, når du bruger ovnen. Ikke alle beholdere eller forme er egnede til at tåle høje temperaturer.

Derfor skal du altid bruge glas, lertøj eller rustfrit stål. Brug aldrig plastikbeholdere, da de vil begynde at smelte i løbet af kort tid.

5. Ikke at rengøre ovnen efter brug

Renlighed i køkkenet er afgørende for at garantere familiens sundhed og for at sikre, at opskrifterne bliver lækre. Ligesom mikrobølgeovnen bør du forsøge at vaske din ovn med vand og opvaskemiddel efter brug.

Klar eddike har vist sig at være en god erstatning for konventionelle kemikalier, der sælges til affedtning og desinfektion. Det er således et naturligt rengøringsmiddel, som du kan bruge netop til dette formål.

Dette vil sikre, at der ikke er spor af fedt eller snavs, der kan skabe lugt i din næste ret. Forestil dig, at du bager en kage efter at have tilberedt en steg. Hvis du ikke rengør ovnen grundigt, vil kagen højst sandsynligt blive imprægneret med en kødagtig lugt.

Rengøring før man bruger ovnen

Både kommercielle affedtningsmidler og eddike er gode muligheder for at rengøre din ovn.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:Fem tips til at rengøre ovnen

6. Fortsat brug af en meget gammel ovn

Heldigvis er ovne ikke længere det privilegium, de engang var. Så hvis det er muligt, skal du investere i et kvalitetsapparat. Denne investering vil gøre madlavningen mere sikker, hurtigere og mere effektiv.

Prøv at undgå disse fejl, du kan begå, når du bruger ovnen

Generelt vil du få mere ud af det, hvis du er opmærksom på disse fejl, du kan begå, når du bruger ovnen. Husk at investere i et kvalitetsapparat, at forvarme før brug og at være opmærksom på tilberedning og temperatur. Sørg selvfølgelig også for altid at gøre rent efter brug.

At passe på din ovn er ikke så svært, som det ser ud. Husk, at konstant vedligeholdelse sikrer, at ovnen fungerer korrekt, og forlænger dens levetid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arias Flores, A. I. (2019). Evaluación a nivel laboratorio, de la acción desinfectante y desengrasante del vinagre sintético blanco al 4 %, con vida de anaquel caducada, como sustituto a productos químicos comunes (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Improve Your Kitchen and Food Safety. Am J Lifestyle Med. 2016;10(1):21-22. Published 2016 Jan 13. doi:10.1177/1559827615609043

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.