Vejledning til at dyrke sukkulenter og de bedste planter at bruge

Vi fortæller, hvilke arter der er de bedste til at dyrke sukkulenter inde og ude. Vi fortæller også, hvordan du får det til at lykkes.
Vejledning til at dyrke sukkulenter og de bedste planter at bruge

Sidste ændring: 12 januar, 2024

Hvis du er vild med sukkulenter, skal du læse denne artikel om de bedste arter til at skabe en smuk og varieret have. Hvis du følger vores anbefalinger, kan du dyrke sukkulenter både indendørs og udendørs.

Det bedste af det hele er, at da sukkulenter er meget modstandsdygtige planter, der holder på vandet i deres strukturer, vil plejen af dine planter være meget enkel. Du vil således kunne nyde dem uden at skulle bruge meget tid på dem, hvis du er bekymret for det.

Læs videre for at finde ud af, hvilke arter der er de bedste, hvis du vil dyrke sukkulenter.

Arter til at dyrke sukkulenter udendørs

Lad os starte med at beskrive de bedste arter af sukkulenter til at sammensætte en udendørs have. I dette tilfælde vil vi fokusere på dem, der er lidt mere modstandsdygtige over for klimaforandringer, og som bedre kan tilpasse sig dem.

Det eneste, du skal tage hensyn til, er, at jorden i din have tillader et godt dræn, så vandet løber uden at stå stille, da dette kan ødelægge dine planter. Dette er de sukkulenter, du bør overveje.

Sedum

Sedum er meget hårdføre og smukke sukkulenter, hvis tiltrækningskraft ligger i deres farve. Deres kødfulde, rundspidsede, rødlige blade har en mørkegrøn nuance, mens deres stjerneformede blomster er gule. Det er netop denne kombination, der gør dem så eftertragtede.

De er ideelle til at dyrke dukkulenter udendørs, fordi de er flerårige arter, meget nemme at passe og let tilpasselige.

Sukkulenter med gule blomster

Sempervivum

Sempervivum sukkulenter er en anden efterspurgt art til udendørs brug, fordi deres former er smukke. Deres navn er latin og betyder “evigt levende”, hvilket lader os forstå, at det er hårdføre planter, der er ideelle til udendørs brug.

Der er dog noget, du bør vide. Selv om de er meget stærke i deres vækst, dør de, når de blomstrer. Men ikke før de efterlader en god mængde skud, som vil give liv til dine sukkulenter. Faktisk har deres navn noget at gøre med deres evne til at formere sig og altid være i live, selv om de dør efter blomstringen.

De er ideelle til udendørs brug, fordi de slet ikke er krævende. De vokser meget godt i enhver jord. Desuden har man endda set dem klæbe sig fast til revner og vægge, der er næringsfattige.

Kalanchoe

Kalanchoe er meget holdbare sukkulenter, hvor Kalanchoe blossfeldiana er en af de mest populære. Selv om de klarer sig meget godt både indendørs og udendørs, er det en af de bedste arter at have udendørs, fordi den er modstandsdygtig over for koldt vejr. Desuden kræver den eksponering for lys.

En af dens største attraktioner er dens blomster, som kommer frem i slutningen af vinteren og begyndelsen af foråret. De er små, men i lyserøde nuancer, der gør dem meget prangende. Selv om der også findes gule, hvide, røde og orange blomster.

Sukkulent med lilla blomst viser, hvordan man kan dyrke sukkulenter

Aeoniums

Aeoniums har aflange blade, der vokser fra en tyk stilk som base. De er meget smukke, da de normalt er grønne med rødlige nuancer.

Den nødvendige pleje er enkel: Kontinuerlig vanding om sommeren og sporadisk vanding om vinteren. Du vil bemærke, at deres blade krøller sammen i meget varme årstider, og det sker, fordi de hurtigt mister vand. Derfor er det nødvendigt at give dem tilstrækkelig fugtighed i varmen. Om vinteren skal du tværtimod kun vande dem, når jorden er tør.

Aloe vera

Aloe vera er en af de mest modstandsdygtige sukkulenter, vi kan finde. Af denne grund ser vi dem meget ofte i udendørs haver. Den er meget ønskværdig, fordi den vokser meget og blomstrer og er en eksotisk skønhed med pigge på bladene.

Dens største tiltrækningskraft ligger dog i de medicinske egenskaber, der tilskrives gelen i bladene. Videnskabelige artikler påpeger, at den er velegnet til at forbedre forbrændinger på huden. Faktisk kan den anvendes i kosmetik og farmakologiske cremer.

Aloe vera gel bruges i creme

Aloe vera-gel kan udvindes derhjemme og anvendes på huden som kosmetik.

De ideelle arter til at dyrke sukkulenter indendørs

Hvis du ønsker at dyrke sukkulenter indendørs, vil vi fortælle dig, hvilke arter der er de bedste til dette tilfælde. Du kan bruge nogle af de ovenstående, men her er der til gengæld andre muligheder.

Så hvis du foretrækker at have sukkulenter indendørs og udendørs på samme tid, vil du have den luksus at kunne have forskellige eksemplarer hvert sted. Her er vores anbefalede arter!

Kaktus

Kaktusser har gjort sig fortjent til at være moderne planter. Der er nogle, der blomstrer og gør det om efteråret.

De er meget hårdføre og kan leve i flere år med den rette pleje. De bedste områder i huset til at dyrke sukkulenter med disse arter er, hvor de får en god mængde sollys. De kræver moderat vanding og et substrat, der tillader god dræning.

Små kaktusser i krukker

The Tree of Plenty er fantastisk til at dyrke sukkulenter

The Tree of plenty er en stor sukkulent. Derfor er den også kendt som en elefantbusk.

For at den kan trives, skal den stå i et område, hvor den får masser af sollys, men ikke direkte sollys, hvis der er vinduer. Under den forøgende effekt, der opstår gennem glasset, kan dens blade brænde.

Vanding skal ske hver anden uge og bør ske med større mellemrum om vinteren. Så den er meget nem at passe.

Lithops

Lithops eller levende sten er en anden type kaktus, der er hjemmehørende i det sydlige Afrika. Dens navn kommer fra dens udseende, da den virkelig ligner sten.

Denne plante består af to blade med en rille i midten, hvor dens blomster fødes, der ligner tusindfryd. Den er ideel til at have indendørs, fordi den er lille, men slående.

Levende sten i krukke

Burrito

Burrito eller æselhale er en sukkulent, der hører til sedum-familien og er ideel, når det gælder en hængende have. Dens stængler vokser nedad.

Denne plante fra Mexico og Honduras har grågrønne blade, der blomstrer lyserødt mellem forår og sommer. De tåler ikke direkte sol særlig godt.

Trinvis vejledning til at dyrke sukkulenter

At dyrke sukkulenter er nemmere, end du måske forestiller dig. Når du har afklaret, om du vil have dem indendørs eller udendørs, skal du følge disse trin for trin:

  1. Forbered jorden: Sørg for de lysforhold, der kræves af den art, du har valgt, og tjek, at underlaget giver et godt dræn. Luft jorden ved at røre den dybt og tilsæt perlite og kokosfibre.
  2. Plant dine sukkulenter: Husk, at disse planter normalt ikke har meget dybe rødder, så når du planter dem, må du ikke dække dem for meget. Den anbefalede dybde er mellem 5 og 7 centimeter.
  3. Lav et design: Leg med størrelser og former for at få dine planter til at se æstetiske og smukke ud. Det anbefales at tage hensyn til sukkulenternes højde og lade de højeste stå i midten og plante de omkringliggende andre.
  4. Tilføj sten: De hjælper med at dræne vandet og tjener til at afgrænse områderne.
  5. Vand efter behov: Som du kan se, kræver sukkulenter ikke konstant vanding, men der kan være forskel på de forskellige arter. Det bedste er at gøre din have så homogen som muligt i denne henseende og opstille en tidsplan, så du ikke overvander, men heller ikke glemmer at gøre det.

God fornøjelse med dine sukkulenter!

Vi håber, at denne guide til, hvordan man dyrker sukkulenter, og hvilke arter der er de bedste til indendørs og udendørs rum, vil være meget nyttig. Hovedidéen er at have det sjovt og se dine planter vokse smukt, så du kan nyde deres blomster som betaling for din pleje.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • R.N. Domínguez-Fernández y col./ Revista Mexicana de Ingeniería Química, Vol. 11, No. 1 (2012) 23-43.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.