Smarte krukker: Se, hvordan de virker og fordelene for dine planter

En smart krukke vil hjælpe dig, hvis du elsker planter, men har lidt tid til at passe dem. De er også meget nyttige for dem, der lige er begyndt i haveverdenen.
Smarte krukker: Se, hvordan de virker og fordelene for dine planter

Sidste ændring: 07 februar, 2023

Smarte krukker? Ja, de findes faktisk, og de hjælper os med at passe på vores planter og sikre, at de vokser stærkt og sundt. Selv om det kan virke som noget fra en anden verden, må man sige, at det var en opfindelse, som man kunne forvente. Teknologien har gennemsyret mange sektorer, og havearbejde skulle ikke være en undtagelse.

I denne artikel vil vi fortælle dig præcist, hvordan smarte krukker fungerer, og hvilke fordele de har i forhold til de traditionelle krukker. Gå ikke glip af den!

Smarte krukker: Hvordan virker de?

Smart krukker er en nyere opfindelse, der hjælper med at tage sig af planter lettere end nogensinde før. Denne enhed er ideel til dem, der lige er begyndt i planternes verden, og til dem, der elsker planter, men som har lidt tid i deres kalender.

Afhængigt af deres pris har smarte krukker forskellige funktioner. Vi vil dog nu fortælle dig om de mest almindelige og populære.

Måling og styring af lys og temperatur

Plante med store blade

Ud over at bestemme deres vandingsbehov har smarte krukker sensorer, der gør det muligt at måle og styre intensiteten af det lys, som planten udsættes for.

På samme måde reguleres deres gennemsnitstemperatur, hvilket sikrer, at den er egnet til vækst. Således er det muligt via en applikation på telefonen at vide, hvornår det er tid til at flytte planten, så lyset ikke skader den eller tværtimod garanterer den nødvendige mængde.

Der findes nogle modeller, der har en lysstyrkesensor med LED-lys, der tændes og slukkes for at give det spektrum af lys, som planten har brug for på et givet tidspunkt. Det er en hjælp til fotosyntesen. Som videnskabelige undersøgelser bekræfter, fremskynder denne type lys forskellige udviklingsprocesser.

Automatisk vanding

For dem, der har planter, er vanding vigtig, men vanskelig at regulere. Hvis den præcise vandmængde ikke er identificeret for hvert enkelt eksemplar, er der risiko for overvanding eller tørhed på grund af vandmangel.

Men smarte krukker har en meget nyttig funktion, nemlig at regulere vandingen. Det viser sig, at denne opfindelse afbalancerer vandforbruget og styrer substratets fugtighedsniveau. Alt dette med det formål at opretholde de præcise niveauer for de arter, der lever der.

Disse krukker har en vandbeholder, der normalt er på omkring 5 liter. Denne mængde kan være nok til at sikre plantens velbefindende i flere uger.

Ovenstående funktioner reguleres fra en applikation på telefonen.

Næringsstofanalyse af substratet

De intelligente krukker registrerer gødningsmængden, dvs. indikatoren for substratets næringsstofforhold. Således ved gartnerne præcis, hvornår de skal anvende gødning , og hvilke specifikke egenskaber den skal have.

Smarte krukker sender tips om plantepleje

Ved at lagre og registrere relevante oplysninger sender krukkerne nyttige tips, så ejeren kan lære at passe bedre på sine planter. Relevante meddelelser sendes via mobiltelefonen. De, der er nybegyndere inden for planteplejning, kan tage anbefalingerne til sig og anvende dem på andre planter, der står i traditionelle potter.

Kvinde tager billede af plante på sin telefon i app til smarte krukker

Der findes smarte krukker til hydroponiske afgrøder

Hydroponisk dyrkning giver mulighed for at have forskellige arter af planter uden brug af jord. Man kan sige, at plantens substrat er vand. Det er dog nødvendigt at forsyne væsken med de optimale næringsstoffer, for at planterne kan vokse sundt.

Da denne teknik er blevet meget populær, findes der også smarte krukker, der allerede er designet til hydroponik. Afhængigt af niveauet af kunstig intelligens er der nogle potter, der har et system af LED-lys, der bidrager til at fremskynde væksten og undgår besværlige ændringer af positionen afhængigt af naturlig belysning.

Dette er et vigtigt bidrag til dyrkning af planter i vand.

Kan en traditionel krukke tilpasses til at være smart?

Det skal siges, at smarte krukker er dyre. Afhængigt af model og niveauet af kunstig intelligens kan de koste 750 kr. eller mere.

I betragtning af deres høje pris er der dem, der spekulerer på, om det er muligt at omdanne en traditionel krukke til en af de nævnte til en lavere pris. Svaret er ja.

Nogle enheder kan placeres inde i substratet for at kontrollere de nævnte aspekter: Fugtighed, temperatur, næringsstoffer og belysning. Oplysningerne gives til ejeren via en applikation, der fungerer via en bluetooth-forbindelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rizzo, S. Efecto de diferentes tipos de luz en el crecimiento de plantas in vitro: Revisión de Literatura. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano Honduras. 2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.