De videnskabeligt beviste sundhedsmæssige fordele ved citronellaolie

Citronellaolie er kendt for sin evne til naturligt at afvise insekter. Men ud over det har det andre interessante anvendelser. Læs med her for at opdage dem alle!
De videnskabeligt beviste sundhedsmæssige fordele ved citronellaolie

Sidste ændring: 24 november, 2020

De forskellige fordele ved citronellaolie har været et populært forskningsemne i de seneste par år. På grund af dette er det blevet fastslået, at det har interessante effekter mod visse infektioner og hudproblemer.

Der er endda mennesker, der foreslår, at det kan hjælpe med vægttab, gastrointestinale problemer og blå mærker. Vil du finde ud af mere? Så læs med her!

Til at begynde med er det vigtigt at bemærke, at citronella produceres gennem destillation af en asiatisk plante fra Cymbopogon-slægten. Det er også kendt som “citrongræs” på grund af sin karakteristiske citruslugt. Planten kan vokse sig op til halvanden meter høj, og den kan let identificeres på grund af dens stribede grønne blade.

Fordele ved citronellaolie: Hvad siger videnskaben?

En gennemgang offentliggjort i Current Drug Discover Technologies fremhæver det terapeutiske potentiale ved citronellaolie. Specifikt bemærker de, at det indeholder komponenter som citronellal, citronellol og geraniol, som giver den antioxidante, antimikrobielle og helbredende virkninger.

I øjeblikket bruges citronella i vid udstrækning som et naturligt insektmiddel, da Miljøstyrelsen i USA (EPA) erkender, at det er effektivt og ikke-giftigt. Men ud over det er det blevet brugt til andre formål. Lad os se på nogle anvendelser, der understøttes af videnskaben.

Læs også: De 10 bedste æteriske olier til huden

Myggebalsam

Det er ikke tilfældigt, at en af ​​de mest kendte fordele ved citronellaolie er dens anvendelse som insektafvisende middel. Forskning har bevist, at det kan hjælpe med at forhindre myggestik.

En undersøgelse offentliggjort i Tropical Medicine & International Health fastslog, at citronellaolie kombineret med vanillin, en organisk forbindelse fra vaniljebønner, giver beskyttelse mod myg i op til tre timer.

En af de mange fordele ved citronellaolie er dets anvendelse som myggeafvisende middel

Svampedræbende middel

I nylige undersøgelser, som blev offentliggjort i tidsskriftet Applied Microbiology and Biotechnology, fandt de ud af, at citronellaolie har svampedræbende egenskaber. Det vil sige, det kan hjælpe med at svække eller eliminere visse typer svampe, der forårsager sundhedsmæssige problemer, som f.eks. aspergillus niger.

Denne mikroorganisme er en hyppig årsag til luftvejsinfektioner, især hos patienter med et svækket immunsystem. I undersøgelsen hjalp citronellaolie med at ødelægge svampens cellevæg og bekæmpe mikroorganismerne i cellerne. På grund af dette afgjorde forskere, at det kan fungere som et naturligt og økologisk svampemiddel.

Lige nu har vi stadig brug for mere forskning for at bevise virkningerne. Det er dog vigtigt at bemærke, at en undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift Acta Odontologica Scandinavica i 2016 også fandt frem til, at det kan være nyttigt til behandling af svampe som Candida Albicans.

Sårheling

En anden velkendt fordel ved citronellaolie er heling af skader på huden. Læger anbefaler det endda til patienter med diabetisk neuropati, hvis skader har tendens til at være vanskelige at helbrede. I en undersøgelse offentliggjort i Frontiers in Pharmacology fandt de ud af, at denne æteriske olie har potentialet til at fremskynde sårheling.

Forskerne observerede specifikt, at det havde interessante virkninger på heling af sår inficeret med Candida hos diabetiske mus. Generelt konkluderede de, at det har svampedræbende og antiinflammatoriske virkninger.

Læs også: Salvie og honning til behandling af små sår og skrammer

Vægttab

I sig selv er citronellaolie ikke en mirakelkur til vægttab. Det kan dog hjælpe folk, der prøver at tabe sig. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients fastslog, at indånding af citronellaolie reducerer appetitten og derfor vægtøgning.

Kvinde med ar på skulder

Andre fordele ved citronellaolie

Citronellaolie bruges også til aromaterapi af terapeutiske årsager. Mange af disse anvendelser understøttes dog ikke af forskning. Under alle omstændigheder antyder anekdotisk bevis, at du kan bruge det som et supplement til behandlinger for visse problemer, herunder:

 • Mavekramper og mavekatar.
 • Ledsmerter såsom dem, der er forårsaget af gigt.
 • Muskelsmerter.
 • Spændingshovedpine og migræne.
 • Hyperhidrose.
 • Træthed og stress.

Dets anvendelse varierer afhængigt af de fordele, du vil have ud af det. Som myggeafvisningsmiddel anbefaler vi at kombinere mellem 10 og 15 dråber pr. 30 ml vand. Du kan også putte det i en diffusor for at sprede dets duft rundt i dine værelser.

På samme måde kan du kombinere 15 dråber med 30 ml kropscreme eller basisolie (kokos-, oliven- eller jojobaolie) for at massere det ind i din hud. Er du klar til at prøve det?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sharma, R., Rao, R., Kumar, S., Mahant, S., & Khatkar, S. (2018). Therapeutic Potential of Citronella Essential Oil: A Review. Current Drug Discovery Technologies, 16(4), 330–339. https://doi.org/10.2174/1570163815666180718095041
 • Kongkaew, C., Sakunrag, I., Chaiyakunapruk, N., & Tawatsin, A. (2011). Effectiveness of citronella preparations in preventing mosquito bites: Systematic review of controlled laboratory experimental studies. Tropical Medicine and International Health16(7), 802–810. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02781.x
 • Li, W. R., Shi, Q. S., Ouyang, Y. S., Chen, Y. B., & Duan, S. S. (2013). Antifungal effects of citronella oil against Aspergillus niger ATCC 16404. Applied Microbiology and Biotechnology97(16), 7483–7492. https://doi.org/10.1007/s00253-012-4460-y
 • de Almeida, L. de F. D., de Paula, J. F., de Almeida, R. V. D., Williams, D. W., Hebling, J., & Cavalcanti, Y. W. (2016). Efficacy of citronella and cinnamon essential oils on Candida albicans biofilms. Acta Odontologica Scandinavica74(5), 393–398. https://doi.org/10.3109/00016357.2016.1166261
 • Kandimalla R, Kalita S, Choudhury B, Dash S, Kalita K, Kotoky J. Chemical Composition and Anti-Candidiasis Mediated Wound Healing Property of Cymbopogon nardus Essential Oil on Chronic Diabetic Wounds. Front Pharmacol. 2016;7:198. Published 2016 Jun 30. doi:10.3389/fphar.2016.00198

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.