Fem vigtige ting, du lærer, når du bliver mor

Før du bliver mor, er du måske spændt på at opleve moderskab. Det er dog vigtigt for dig at kende til disse fem ting, som du vil opdage, efter du er blevet mor.
Fem vigtige ting, du lærer, når du bliver mor

Sidste ændring: 07 september, 2020

Hvor mange gange har du hørt en kvinde sige, at hun lærte mange nye ting, efter at hun blev mor? Denne spændende rejse er kendetegnet ved mange overraskelser, som du sandsynligvis ønsker at være forberedt på. I denne artikel deler vi nogle af de ting, du lærer, når du bliver mor. Selvom enhver kvinde og oplevelse er unik, har alle visse ting til fælles.

Fem vigtige ting, du opdager, når du bliver mor

1. Du bliver nødt til at tilgive dig selv for mange ting

Først, inden du bliver mor, har du en meget overfladisk idé om moderskab. Hvor meget du end får fortalt, vil du aldrig vide, hvad det betyder, før du selv oplever det. Dette skyldes, at hvert enkelt tilfælde er unikt, og du vil skrive din egen historie.

Selv hvis du læser alle vejledninger og lytter til alle råd, opdager du til sidst, at du er nødt til at lade dine moderlige instinkter guide dig. Du bliver nødt til at tilgive dig selv for mange ting, som du ikke kan gøre som forventet.

Det er interessant at vide, at ikke alle mødre føler kærlighed ved første møde med deres babyer. Nogle gange tager det et stykke tid, før båndet bliver knyttet. Føl dog ikke skyld over det! Det vigtige er, at du følger din naturlige rytme.

Denne artikel vil måske interessere dig: Forskelle på første og anden graviditet

2. Dit forhold til din partner vil ændre sig

Ungt par med nyfødt baby

Dit forhold vil ændre sig, ligesom andre vigtige ting kræver begge din opmærksomhed.

For det andet er det uundgåeligt, at forholdet til din partner ændres, når I får et barn sammen. Ændringen behøver dog ikke være negativ. Det er i dine hænder at lede denne nye fase og sikre, at den er positiv for hele familien.

Før du bliver mor, drejer dit liv sig blandt andet om din partner, familie og arbejde. Men efter at dit første barn er født, vender al opmærksomheden sig mod den nyfødte, som kræver pleje 24 timer i døgnet. Indtil du selv oplever det, forstår du det ikke.

Hormonelle ændringer, træthed, søvnighed, stress, bekymringer, beslutninger … de er alle udfordringer, som begge partnere bliver nødt til at møde med tålmodighed, kærlighed og samarbejde. De er også nødt til at stræbe efter at sikre, at gnisten til intimitet og romantik ikke brænder ud.

3. Start på bækkenbundøvelser, før du bliver mor

Af alle de anbefalinger, du vil høre, skal du lytte til dem, der vedrører bækkenbundsøvelser. Din livskvalitet afhænger i vid udstrækning af denne del af din krop, som du måske ikke har hørt om før.

Ideelt set bør du kende øvelserne, inden du bliver mor. Faktisk er det meget bedre, hvis du lærer dem, før du endda bliver gravid. At blive opmærksom på din bækkenbund er endnu vigtigere for unge piger, der lider af urinlækage, når de griner eller nyser.

Tag det alvorligt!

4. Det er ikke altid nemt at blive gravid

En kvinde med graviditetstest, der ikke kan blive gravid, men ønsker at blive mor

Det er ikke altid muligt at blive gravid i første forsøg. Tag dig derfor tid og tal med en læge, hvis du overvejer at blive gravid.

Mange kvinder håber at blive gravide i den første måned. Dette sker dog kun i en lille procentdel af tilfældene. Mange mennesker ved det ikke, før de begynder at lede efter information, fordi de mener, at de ikke er frugtbare.

Læger anbefaler ikke at bekymre sig, før du har prøvet i mindst et år. Hvis du imidlertid ønsker at gøre dette lettere for dig, kan du bruge ægløsningskalendere og tests og følge en balanceret og nærende diæt.

Du kan også få regelmæssige blodprøver for at opdage mulige vitaminunderskud. Det vigtigste er dog at undgå angst og frustration. I stedet skal du nyde denne fase med entusiasme og optimisme.

5. Du vil genopleve de svære dage

Som det sidste, vil mange af de første dage eller uger med din nyfødte sandsynligvis være meget mere intense, end du forestillede dig. Plus, du vil ikke altid tage dem i stiv arm.

Om nogle år vil du dog huske på dem med nostalgi og vil måske endda gerne genopleve dem. Når du er blevet mor, vil du endelig forstå det gamle ordsprog: “Dagene er lange, men årene er korte”.

Lær derfor at nyde hvert øjeblik!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ferri Morales, A., & Amostegui azkúe, J. M. (2013). Prevención de la disfunción del suelo pélvico de origen obstétrico. Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/s0211-5638(04)73110-7
  • Alemany, J., & Velasco, * Javier. (2005). Aspectos emocionales que rodean el nacimiento. Estado de la cuestión. Matronas Prof.
  • Barbieri, R. L. (2018). Female Infertility. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00022-6.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.