Forskelle på første og anden graviditet

I løbet af din anden graviditet har du ikke mulighed for at hvile lige så meget som under den første, fordi du også har din førstefødte at tage dig af.
Forskelle på første og anden graviditet

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

En kvindes første graviditet er normalt overvældende. Hun har mange forventninger, og tro det eller ej, den mest intense følelse, hun måtte føle, er frygt. Hendes anden graviditet kan dog være roligere, da der er flere forskelle på første og anden graviditet.

Da kvinder ved, hvad de kan forvente i løbet af denne periode, føler de sig typisk roligere. For andre kan det imidlertid være meget mere spændende og stressende på samme tid.

Selvom gravide kvinder kender de begivenheder, der kan opstå under graviditet, er enhver graviditet en ny oplevelse. En anden graviditet har uden tvivl meget til fælles med den første, men den er også unik på sin egen måde.

At være gravid med dit andet barn

Selvom førstefødte forvandler kvinder til erfarne mødre, er mange kvinder ikke klar over, at en ny graviditet kan være vanskeligere end den første.

Denne nye graviditet kommer med mange fysiske og følelsesmæssige ændringer, som den vordende mor skal håndtere, mens hun plejer sin førstefødte på samme tid. Dette er en stor udfordring.

Læs også: Alt om svangerskabsforgiftning: Komplikation hos gravide

De vigtigste forskelle på første og anden graviditet

Mor oplever forskelle på første og anden graviditet

Følgende ting inkluderer nogle af de vigtigste forskelle på første og anden graviditet:

  • Glem alt om at nyde den søvnighed, som graviditeten forårsager. Ja, du vil sandsynligvis ikke længere kunne nyde de lange lure, som du nød under din første graviditet. Dette skyldes, at dit første barn kræver din opmærksomhed og kærlighed, særligt hvis de er små.
  • Dog har du sandsynligvis mere energi end under din første graviditet. Når alt kommer til alt, har du allerede de såkaldte “moderlige kræfter”. Du er en supermor, der er i stand til at arbejde, opdrage dit barn, udføre huslige pligter, pleje din partner og tage dig af din graviditet på samme tid.
  • Dit første barn vil være den bedste ledsager i løbet af denne tid. Mens babyen er i livmoderen, stimulerer de dem og bygger et bånd med dem, som vil vokse, efterhånden som din mave vokser.
  • Du kan muligvis også få den fødsel, du ikke havde første gang. Hvis du ikke turde få en vandfødsel eller føde derhjemme første gang, vil du måske beslutte at prøve det nu. Det er endda muligt at føde vaginalt, hvis din første baby blev født ved kejsersnit.
  • Under din første graviditet var du centrum for din familie og venners opmærksomhed. Imidlertid kan opmærksomheden aftage med denne graviditet. Dette bør dog ikke bekymre dig! De overøser dig stadig med kærlighed, bare ikke som første gang.

Forskelle på første og anden graviditet i forhold til amning

Pige kysser mors gravide mave

Hvis du helt bestemt troede på at amme dit første barn, indtil de fyldte to år, men blev overrasket over at finde ud af, at du var gravid igen, skal du ikke fortvivle eller skynde dig med at fravænne.

Mange mødre eller bedstemødre vil fortælle dig, at du ikke kan amme, mens du er gravid. Nogle læger mener også, at amning kan øge risikoen for spontan abort. Lad dog ikke det alarmere dig.

Hvis du har en sund graviditet, skal du ikke bekymre dig. Kan du mærke sammentrækninger? Ja, det er meget sandsynligt, men hvis de forekommer, vil de være milde, og ikke bringe dit helbred eller din babys liv i fare. Således kan du altså godt fortsætte med at amme dit første barn!

Læs også: Fire tips til at gøre din baby glad under graviditeten

Hvis en af ​​følgende tilstande gælder for dig, skal du kontakte din læge eller jordemoder, inden du gør det. De kan muligvis råde dig til at fravænne:

  • En højrisiko graviditet på grund af din alder eller svangerskabsforstyrrelser.
  • Hvis du venter tvillinger.
  • Hvis du har blødning fra livmoderen.

Afsluttende tanker

At være gravid er en af ​​de mest berigende oplevelser. Din anden graviditet vil være anderledes end den første, fordi du allerede har et barn at tage dig af. Således skal du opbygge et sundt bånd med din førstefødte, mens du venter på den nye babys ankomst.

Sørg for at prøve at være så rolig som muligt, da dit barn har brug for at føle, at du er i ro. Denne nye graviditet kan stresse dig lidt mere end din første. Dette skyldes, at selv om du er glad og selvsikker med det barn, der er på vej, kan din førstefødte være krævende.

Bare sørg for at nyde din nye graviditet fuldt ud! Forbered dig selv bedre, da du bliver nødt til at tackle nye udfordringer, nu du skal være mor til to børn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.