De vigtigste fejl ved afblegning af hår, og hvordan du gør det korrekt

Ved du, hvordan du afbleger dit hår? Du tror måske, at du ved det, men det er ikke så let, som det ser ud. Der er et par almindelige fejl, som du kan undgå. Lær dem her.
De vigtigste fejl ved afblegning af hår, og hvordan du gør det korrekt

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 29 november, 2022

Fejl ved afblegning af hår er hyppige, da det er en kemisk proces for at lysne håret. Naturlig farve er resultatet af melanin i hårfibrene. Det, som afblegning gør, er at ødelægge dem.

Selv om det ved første øjekast kan se ud til at være en simpel og harmløs proces, er virkeligheden, at der er tale om kemikalier, som bør bruges med omtanke. Ved afblegning af håret kan der ske en fejlbehandling. Hårets beskyttende lag løftes op, og der tabes fugt, hvilket efterlader det tørt, svagt og skørt.

Forpleje for at reducere fejl ved afblegning af hår

Det er vigtigt at have et godt produkt, før du anvender det. Afhængigt af deres sammensætning og styrke er afblegningsmidler opdelt i kategori 1 og 2:

  • Kategori 1-hårblegemiddel er mindre potent. Det er flydende eller cremebaserede sammensætninger med alkaliske opløsninger af hydrogenperoxid, der fungerer som et iltdannende middel. Dette oxiderer og misfarver melaninen.
  • Kategori 2-hårblegepulver er sammensætninger fremstillet af ammonium-, kalium- eller natriumsalte og karbonat. Dette blandes med hydrogenperoxid til en pasta. Med dette kan du afblege op til 7 nuancer.

Brug balsam, masker og olier

Før du udsætter dit hår for en skadelig proces som f.eks. afblegning, er det tilrådeligt at tage visse forholdsregler. For at reducere fejl ved afblegning af hår, kan du anvende naturlige olier for at nære dit hår før afblegning. Mandelolie er en god mulighed. Den virker som en forsegling og skaber et beskyttende lag på hårstrået.

På den anden side siger González i sin bog “Manual de cosmética natural”, at arganolie er meget nærende for hår, hud og negle, fordi det er en naturlig antioxidant. Tidsel- og jojobaolie er også fremragende til næring.

Blegemiddel til hår

Til afblegning anvendes kemikalier, som indebærer visse risici for håret.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: De bedste frisurer i 2018

Få det rigtige råd fra en professionel

Det er altid en god idé at tale med en betroet professionel om emnet. Dette kan give værdifulde oplysninger, såsom hvor lang tid du bør vente, før du afbleger.

Afhængigt af om dit hår har været udsat for en kemisk proces i den sidste måned, skal du nogle gange vente et vist tidsrum, som vil blive anbefalet af specialisten. Dette er for at give håret mulighed for at hele, så du ikke begår en typisk fejl, når du afbleger håret, hvilket fører til overtørring.

Du bør også undgå at bruge varme, såsom krøllejern eller glattejern. Du skal heller ikke vaske dit hår før afblegning. Jo mere fedtet det er, jo bedre. Frisøren bør dog altid have det sidste ord.

Almindelige fejl ved afblegning af hår

Det er almindeligt at se fejl ved afblegning af hår. Selv om det kan virke som en simpel proces, er det tilrådeligt at få det gjort af en professionel. Du kan dog undgå rod med et par enkle foranstaltninger.

1. Ikke fuld udskylning af produktet

Når du efterlader spor af blegemiddel og påfører farvestof, bliver der ingen jævn dækning, fordi det ikke trænger ind i hårets indre. Derfor skal du vaske med masser af vand og shampoo for at fjerne blegemidlet.

2. Ikke at forberede den rigtige mængde formel

Når vi ønsker at lave formlen, spekulerer vi ofte på, hvor meget vi skal forberede. Dette er især tilfældet, hvis vi har langt hår. Hvis vi laver for meget eller hele blandingen fra starten, vil den miste kraft, og når vi anvender den, vil den ikke være så effektiv. Dette er en fejl ved afblegning af hår, som kan få det til at blive ujævnt.

Du bør forberede 30 gram eller 60 gram, afhængigt af hvor meget hår du har. Påfør den aktive formel på dit hår.

3. Ikke at have de rigtige materialer ved hånden

Husk, at du til afblegning skal bruge afblegningsmidlet, peroxid i den mængde, du har brug for, en afblegningsbørste, en eller flere hårklemmer, plastikhandsker eller hvad du har til rådighed, en plastikskål, en badehætte, shampoo, balsam og et håndklæde samt gammelt tøj.

Ideelt set bør du have de nødvendige materialer ved hånden. Undgå at mangle noget midt i en afblegningsproces eller at løbe tør for produkt.

4. Almindelig fejl ved afblegning af hår: Ikke at lave en håranalyse

Før du afbleger dit hår, er det nødvendigt at foretage en analyse. Alt hår er forskelligt, så procedurerne er unikke.

Til dette har du brug for hjælp fra en ekspert, som vil vurdere, hvad du har brug for, baseret på de produkter, du tidligere har anvendt, samt dit hårs porøsitet og elasticitet, struktur og generelle sundhed.

5. Ikke at anvende en fugtgivende behandling efter processen

Håret har brug for en behandling efter en kemisk proces som f.eks. afblegning. Det anbefales at bruge olier og fugtgivende produkter. Så du bør anvende dem for at sikre dit hårs sundhed før og efter.

Frisør er omhyggelig med at undgå fejl ved afblegning af hår

6. Ikke at vide, hvordan man korrekt fjerner sorte og røde toner

Sorte og røde toner er de sværeste at fjerne. Der er flere muligheder for at gøre det, men det bør gøres af en professionel for at reducere fejl. Ellers kan resultatet ende med at blive katastrofalt.

Metoderne til at fjerne mørke toner er farlige for håret. Det skyldes, at du skal bruge en slibende komponent for at fjerne partiklerne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Arginin til hår: Hvad er dets virkninger?

7. Gå til platinblond, når dit hår ikke kan klare det

Hvis du ønsker at gå til platinblond, er her den vigtige nyhed: Ikke alt hår kan tåle dette niveau af lysning. For at opnå det kræves et sidste – og ottende – behandlingsniveau. Det er dog ikke alt hår, der er sundt efter at have gennemgået en sådan proces.

Overvej en professionel for at undgå fejl ved afblegning af hår

Hvis du overvejer at afblege dit hår derhjemme, bør du måske overveje at få det gjort af en professionel i stedet. Der er mange faktorer at se på, f.eks. hvilke nuancer du ønsker at lysne, hvor meget du har brug for, og hvilke behandlinger du skal anvende før og efter.

Det værste, der kan ske, er, at du kan beskadige dit hår irreversibelt, når du afbleger det. Så det bedste er at gå til en professionel, som vil vurdere dit hår og foretage behandlingen. Du behøver ikke at være bange, hvis det er gjort af eksperter. Find en god frisør, og skift til det udseende, du drømmer om, på en sikker måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.