Bedre spisevaner og kost til diabetikere

Lider du af diabetes og ønsker at ændre din kost for at undgå helbredsmæssige problemer? I denne artikel, kan du læse om de bedste tips.
Bedre spisevaner og kost til diabetikere

Sidste ændring: 09 august, 2022

For at holde dine glukoseniveauer under kontrol, bliver du nødt til at være opmærksom på dine spisevaner og tilpasse dem, hvis det er nødvendigt. I denne artikel, vil vi fortælle dig om en forbedret kost til diabetikere.

Gå ikke glip af det!

Sådan kan man forbedre en kost til diabetikere

Tilpasning af sin kost er en af de bedste måder at undgå mulige komplikationer forbundet med diabetes. Af den grund, anbefaler vi, at du er opmærksom på alt, hvad du spiser.

Frugter på hjerteformet tallerken illustrerer god kost til diabetikere

En passende kost til diabetikere kan hjælpe med at forebygge mulige komplikationer ved denne sygdom.

Vælg altid fødevarer af god kvalitet med høj ernæringsmæssig værdi og spis ikke for meget. Husk, at det er bedst at spise mindre portioner for at holde dine glukoseniveauer under kontrol. En anden anbefaling er at prøve at planlægge dine måltider. For eksempel kan du følge skemaer for indtag af fødevarer for at undgå, at dit blodsukkerniveau stiger voldsomt.

Generelt, fokuserer tilpasninger af kost til diabetikere på behovet for at spise sunde fødevarer, som møder de ernæringsmæssige behov, mens de hjælper dem med at opretholde en sund vægt og holde deres niveauer af triglycerider og kolesterol under kontrol.

Lad os se på nogle idéer.

Vi anbefaler, at du læser: Coronavirus og diabetes: Beskyt dig selv

Tips til kost til diabetikere

Det er essentielt at tilpasse dine spisevaner, så de passer til din lidelse, for at sikre en god livskvalitet. Hvis du spiser godt uden overskydende kalorier eller mængder af mad, kan du hjælpe med at optimere din produktion og forbrug af insulin, hvilket er det primære problem, som diabetes forårsager.

Før du tilpasser din kost, skal du selvfølgelig tale med din læge og spørge, hvilke fødevarer du bør tilføje og fjerne fra din kost. Ingen er bedre kvalificeret til at tilbyde dig råd end din læge!

1. Tilpas dit indtag af fødevarer, som bliver omdannet til sukker

Grøntsager på gulv med målebånd og håndvægt
Undgå at drikke juice og spise fødevarer, som hurtigt bliver omdannet til sukker.

Vidste du, at slik og desserter ikke er de eneste fødevarer, som får glukoseniveauerne til at stige? Simple kulhydrater får glukoseniveauer til at stige, fordi de bliver til sukker, når de optages i kroppen.

Det betyder ikke, at du bør undgå kulhydrater. Du bør dog i stedet vælge komplekse kulhydrater, som bliver optaget gradvist og tillader bedre kontrol over dine blodsukkerniveauer.

2. Få nok proteiner

Generelt, øger fødevarer rige på proteiner ikke blodsukkerniveauerne. Af den grund, anbefaler læger generelt at spise dem dagligt og altid følge de rette portioner til ens alder, højde og vægt.

Et studie fra 2014 konkluderede, at en morgenmad rig på proteiner kan give fordele for stofskiftet hos personer med type-2 diabetes. Tal med din læge om det.

3. Vælg kulhydrater, der optages langsomt

Komplekse kulhydrater bliver optaget og nedbrudt langsomt, hvilket betyder, at de øger blodsukkerniveauerne gradvist, og på den måde undgår man de voldsomme stigninger. Spis kartofler, fuldkornspasta, fuldkornsbrød og bælgfrugter.

4. Hold øje med dit indtag af fedt

Olivenolie er godt til en kost til diabetikere

Vælg sunde fedtstoffer i stedet for farligt, mættet fedt.

Realiteten er, at der ikke er nogen konkluderende information med hensyn til det anbefalede indtag af fedt til personer, som lider af diabetes. Det skyldes, at der er flere studier med forskellige konklusioner.

Selvom der ikke er noget enkelt kriterie, kan vi sige, at:

  • Du bør vælge fødevarer med “gode” fedtstoffer frem for dem med mættede fedtstoffer. For eksempel, bør du vælge en avocado frem for en pølse eller olivenolie i stedet for smør.

5. Undgå juice i en kost til diabetikere

Foretræk altid at spise et stykke frugt frem for at drikke et glas juice. Selvom appelsiner og et glas appelsinjuice lavet af friske appelsiner indeholder den samme mængde sukker, så bliver sukkeret i juicen optaget meget hurtigere og kan føre til en voldsom stigning i blodsukkerniveauet.

Du bør også læse denne artikel: Kanelmiddel til diabetes

6. Spis nødder

Nødder bør være i en kost til diabetikere

At spise nødder kan hjælpe dig med at holde dine blodsukkerniveauer under kontrol.

Et studie udgivet i februar 2019 i Circulation Research analyserede mere end 16.000 personer med type-2 diabetes. Dette studie konkluderede, at regelmæssigt indtag af mandler, pistacienødder og valnødder kan hjælpe med at mindske risikoen for hjertesygdomme hos voksne med type-2 diabetes.

Det estimeres, at personer, som spiser mindst fem portioner nødder om ugen, har 17% mindre sandsynlighed for at udvikle hjertesygdomme end dem, som kun spiser et par nødder om ugen.

7. Kanel bør være en del af kost til diabetikere

Informationer om dette emne er modstridende. Mens nogle studier taler for, at regelmæssigt indtag af kanel kan hjælpe med at sænke blodsukkerniveauer hos personer med type-2 diabetes, pointerer andre, at personer, som blev studeret, ikke viste nogen ændringer. Før man tilpasser sin kost til at inkludere kanel, skal man tale med sin læge.

Det første skridt til at kontrollere din sygdom, hvis du lider af diabetes, er at forbedre din kost. Du bør selvfølgelig ikke lave nogen former for radikale ændringer uden først at have talt med en specialist. Din læge er den bedste person til at give dig råd baseret på dine ernæringsmæssige behov og fysiske tilstand.

Det kan interessere dig ...
5 grunde til at spise papaya hvis du er diabetiker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 grunde til at spise papaya hvis du er diabetiker

Mange vil ikke spise papaya, fordi de tror, det påvirker glukoseniveauerne i blodet. Men her er fem grunde til at spise papaya hvis du har diabetes...  • Krejci H., Vyjidak J., Kohutiar M., Low carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment. Vnitr Lek, 2018. 64 (7-8): 742-752.
  • Rabinovitz HR., Boaz M., Ganz T., Jakubowicz D., et al., Big breakfast rich in protein and fat improves glycemic control in type 2 diabetics. Obesity, 2014. 22 (5): 46-54.
  • Islam A., Amin MA:, Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Liu G., Guasch Ferré M., Hu Y., Li Y., et al., Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus. Circulation Research, 2019.