Antidepressiva og alkohol: Hvilke virkninger har en kombination af dem?

Den nøjagtige interaktion mellem alkohol og antidepressiva er endnu ikke kendt. Mange gange afhænger det af den indtagne mængde alkohol eller den pågældende type antidepressivt middel.
Antidepressiva og alkohol: Hvilke virkninger har en kombination af dem?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Mange mennesker kombinerer antidepressiva og alkohol uden at vide, at denne kombination kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

Desuden har 15 % af de mennesker, der lider af en affektiv lidelse, en alkoholafhængighed, hvilket forværrer situationen.

Hvad er antidepressiva?

Depressiv kvinde med tegning af hjerne fyldt med piller

Antidepressiva er en velkendt behandlingsmulighed for depression. Det er en sygdom, der rammer 15 % af befolkningen.

I kroppen har vi stoffer kaldet neurotransmittere, der er ansvarlige for at sende signaler. En af dem – serotonin – regulerer humøret, og mangel på det fører til depression. Det er dog ikke den eneste neurotransmitter, der er involveret i denne sygdom.

Antidepressiva har således til formål at øge koncentrationen af disse neurotransmittere i kroppen og derved vende denne patologiske sindstilstand.

Der findes forskellige typer antidepressiva som f.eks:

 • Selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI’er).
 • Serotonin- og noradrenalin-genoptagelseshæmmere (SNRI’er).
 • Atypiske antidepressiva.
 • Tricykliske antidepressiva.
 • Monoaminoxidasehæmmere (MAOI’er).

Hvilke virkninger har de?

Selv om de har en forskellig mekanisme, har alle antidepressiva det samme formål. Blandt de bivirkninger, som de kan forårsage i kroppen, kan vi fremhæve følgende:

Faren ved at tage antidepressiva og alkohol sammen

En person med en masse piller på bordet foran sig og et glas i hånden repræsenterer kombinationen af antidepressiva og alkohol

Eksperter kender ikke den nøjagtige interaktion mellem alkohol og antidepressiva. Det afhænger desuden ofte af den mængde alkohol, en person indtager, og den type antidepressivt middel, de tager.

For eksempel øger selektive serotonin-genoptagelseshæmmere, som vi har set, koncentrationen af denne neurotransmitter og forhindrer dens genoptagelse. Alkohol øger samtidig også serotoninniveauet, om end på en midlertidig måde.

På denne måde risikerer en person, der tager antidepressiva og alkohol, at få for meget serotonin i hjernen, og som følge heraf kan vedkommende udvikle serotoninsyndrom.

Hvad er serotoninsyndrom?

Som nævnt er serotoninsyndrom en klinisk tilstand, der skyldes et overskud af serotonin. Sværhedsgraden er dog meget variabel og afhænger af årsagen.

Patienter med dette syndrom oplever rastløshed, uro, højt blodtryk, muskelspasmer og diarré. Desuden kan patientens liv være i fare i de mest alvorlige tilfælde.

På den anden side kan et kronisk og langvarigt alkoholforbrug føre til lave serotoninniveauer. Hvorfor? Fordi vores krop tilpasser sig til psykoaktive stoffer gennem et fænomen, der er kendt som tilvænning.

Når man vænner sig til indtagelse af alkohol, opstår der således depressive symptomer, fordi det tilgængelige serotonin reduceres. Og hvis personen derudover tager antidepressive midler, vil resultatet være et fald i deres effektivitet.

Virkningerne af kombinationen af antidepressiva og alkohol

Mand med alkohol i små glas
Virkningerne af denne kombination er en forværring af de negative virkninger af antidepressive lægemidler. Nogle eksempler er:
 • Forværring af den depressive tilstand: Desværre kan alkoholindtagelse modvirke de gavnlige virkninger af antidepressiva, hvilket skaber større vanskeligheder i behandlingen af symptomerne.
 • Nedsat kognitiv aktivitet: Som vi alle ved, påvirker alkohol koordination, tænkning og reaktionstid. Hvis begge stoffer kombineres, vil antidepressivas virkninger på centralnervesystemet derfor forværre disse virkninger.
 • Beroligende virkninger: Nogle antidepressiva kan forårsage døsighed, og denne virkning er også karakteristisk for alkohol. Når en person tager begge stoffer sammen, kan den beroligende virkning derfor blive mere intens. Du bør udvise særlig forsigtighed, når du f.eks. skal køre bil.
 • Risiko for død: Dette er naturligvis den mest alvorlige konsekvens, som kombinationen af antidepressiva og alkohol kan have. Som forklaret skyldes det et alvorligt tilfælde af serotoninsyndrom.

Konklusioner

Som du kan se, kan kombineret brug af antidepressiva og alkohol have alvorlige konsekvenser. Derfor er det meget vigtigt, at du, før du begynder behandling med denne type medicin, drøfter dit alkoholforbrug med din læge, især hvis du har nogen form for patologi med dette stof. Ellers kan konsekvenserne være fatale.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Travé Rodríguez, A. L., & Reneses Sacristán, A. (2002). Manejo de los fármacos en el tratamiento de la depresión. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud.
 • Heerlein, A. (2002). Tratamientos farmacológicos antidepresivos. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria.
 • Robledo, T., & Córdoba, R. (2007). Cómo Actuar Ante El Consumo De Alcohol: Guía ded Referencia para Profesionales de Atención Primaria. Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (SemFYC).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.