Xantelasma: De hvide pletter omkring øjnene

23. august 2019
Xantelasmas er ikke kun problematisk på grund af de grimme hvide pletter-de er et tegn på højt kolesteroltal, der kan føre til hjertekar-komplikationer.

Det er muligt, at du aldrig har hørt om xantelasma. De er små hvide pletter omkring øjnene, som lidt efter lidt kan blive til grimme godartede tumorer.

Disse små ophobninger af fedt forekommer omkring øjenlågs området, tåre kanalerne eller omkring øjenhulen. Når patienterne opdager disse hvide pletter, bliver de som regel meget overrasket.

Mange mennesker tilskriver dem til aldring, de skadelige virkninger fra solen, eller i kvinders tilfælde blot små pletter, der kan dækkes op med makeup.

Men de små pletter vil i sidste ende vokse sig til bylder. I nogle tilfælde kan de endda blive så store, at du er nødt til at ty til kirurgi.

I dag vil vi forklare, hvad der forårsager dem, og hvad du skal gøre, hvis du bemærker nogle af disse hvide pletter omkring øjnene.

Xantelasma og kolesterol

Vi har allerede givet dig det første fingerpeg: Kolesterol. Disse små benigne tumorer tjener som organiske depoter for Kolesterol estere. 

Anbefalet læsning:

13 grunde til at spise flere avocadoer

Dette er et direkte og slående svar, der fortæller dig, at noget er galt med din krop.

Disse hvide pletter kan også vises i andre områder. Mange mennesker mærke til dem på deres knæ, hænder eller fødder.

I disse tilfælde er de kendt som xanthomer.

Vi vil give flere oplysninger nedenfor.

Kolesterol

Er xantelasma farligt?

Xantelasma er godartede læsioner, der næsten altid er forårsaget af høje kolesterolniveauer i blodet.

  • En xantelasma er i sig selv ikke farlig eller relateret til en bestemt form for hud tumor.
  • Men hvis det er det direkte symptom på forhøjet kolesterol, så ja – så bliver det til en alvorlig sygdom.
  • Det er derfor, det er nødvendigt – vitalt faktisk – at du går til lægen for en helbredsundersøgelse og en behandling samt begynder at følge en kost, der vil sænke dit kolesteroltal.
  • Derfor, selvom xantelasma ikke er “fatalt,” så er årsagen til deres fremtræden faktisk ganske farligt.
  • Hvis en xantelasma allerede har dannet sig, så betyder det, at din risiko for hjertesygdomme er steget markant.

Xantelasma kan vises på det ene øje eller begge. Disse gullige eller hvide pletter findes i de øverste lag af huden og påvirker ikke bevægelsen eller synet i selve øjet.

De kan også være forårsaget af andre hudsygdomme

Dermatologer fortæller os, at disse pletter eller bylder omkring øjnene ikke altid er 100% knyttet til højt kolesteroltal. Der er en lille sandsynlighed for, at du lider af det, der kaldes for xanthogranulomatosis.

  • Dette er en sygdom, hvor dermislaget akkumulerer fedt. Det er almindeligt, at disse patienter fremviser adskillige hårde fedt knuder lige under huden, både omkring øjnene og på benene.
  • Det skal siges dog, at xanthogranulomatosis er en forholdsvis sjælden sygdom.

Du vil muligvis også være interesseret i:

“knust hjerte syndrom, 3 ting at overveje”

Hvordan er xantelasma behandlet?

Først og fremmest, som vi bemærkede ovenfor, så skal du gå til lægen og identificere, hvad der forårsager xantelasma.

Fordi kolesterol typisk er, hvad der ligger bag denne hud abnormitet, så er det vigtigste at følge den rette behandling.

Derefter kan du prøve at løse deres udseende. Glem ikke, at xantelasma ændrer den måde dit ansigt ser ud på og ikke er særligt attraktive.

Oeje med hvid plet

Der er mange former for behandling og din hudlæge vil være i stand til at fortælle dig, hvad din bedste mulighed vil være.

Kirurgi

Dette er den mest almindelige behandling, i betragtning af den slående størrelse som nogle af disse fedtdepoter kan nå. Men glem ikke, at kirurgi også kan sætte sit præg.

Huden på dine øjenlåg eller under øjnene er meget sart, og det kan nogle gange efterlade ar.

Trichlorsyre peelinger og CO2-laser

Denne teknik reducerer sandsynligheden for ardannelse. Det eneste er, at det vil efterlade en lysere farvet hud på grund af de små forbrændinger, den forårsager.

Nd-YAG-laser

Dette er et andet alternativ til kirurgi, der bruger en laser til at minimere eller eliminere læsionerne.

En lokalbedøvelse anvendes, og din helbredelse vil gå hurtigt. I de mest alvorlige tilfælde, er små hudtransplantation dog ofte nødvendige for at reparere området omkring øjnene.

Laege der holder et hjerte - Xantelasma

Kirurgi eller laserbehandling er ikke løsningen på problemet: du skal være mere opmærksom

Afslutningsvis vil vi endnu en gang gentage, at xantelasma er godartede tumorer, der forsvinder med den passende intervention. Du er dog nødt til at passe på dit helbred og kolesterolindholdet i blodet.

Ifølge forskellige undersøgelser, når en person begynder at se xantelasma, så kan du forvente et hjerte problem vil forekomme på kort eller mellemlang sigt.

Det er vigtigt at huske på!