Knust hjerte-syndrom: 3 ting at overveje

Knust hjerte-syndrom er mere almindelig hos kvinder i overgangsalderen, ikke-rygere og dem hvis kolesterol-, stress-, og sukkerniveauer er normale. Det er udløst af en intens følelsesmæssig indflydelse.
Knust hjerte-syndrom: 3 ting at overveje
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Knust hjerte-syndrom er en tilstand, som blev beskrevet første gang i 1990.

Indtil da var mange af symptomerne ikke forstået, før øjeblikket endelig ankom, hvor det blev indset, at det er en hjertetilstand relateret til følelser.

Det er også kendt som takotsubo kardiomyopati, og i 85% af tilfældene er det udløst af en følelsesmæssig begivenhed eller en situation med meget stress.

Den reaktion som hjertet lider, opstår nogle minutter eller timer efter det er blevet påvirket.

Noget at huske om denne hjertetilstand er, at den er meget udbredt blandt kvinder, men den er ikke livstruende. Ikke desto mindre kan det kræve at tilbringe et par dage i intensiv pleje.

De fleste patienter får det dog som regel bedre.

Det bør betragtes som et “advarselstegn,” et svar som dit hjerte får. Fordi det er forbundet med dine følelser og psykiske belastninger i omgivelserne, og det lader dig vide, når noget ikke går godt.

I dagens artikel vil vi dele tre kendsgerninger, så du rigtigt ved, hvad knust hjerte-syndrom virkelig er.

Knust hjerte-syndrom og myokardieinfarkt: Ligheder og forskelle

Knust hjerte-syndrom eller takotsubo kardiomyopati, forekommer pludseligt, og er uforudsigeligt uden forudgående advarselssymptomer.

Symptomer omfatter normalt:

 • Alvorlige brystsmerter
 • Åndedrætsbesvær (åndenød)
 • De fleste patienter kommer på skadestuen overbevist om, at de har et hjerteanfald
 • Medicinske testresultater viser normalt de samme egenskaber som dem med et hjerteanfald, både biokemiske prøver og et elektrokardiogram.
Kvinde med brystsmerter

Kranspulsårerne af disse patienter er dog sunde og med ingen anomalier. Det er allerede et af de første spor til at kende forskel på dette syndrom og et hjertetilfælde.

Det er vigtigt at huske, at læger ofte selv finder det vanskeligt at foretage en korrekt klinisk diagnose, så det hyppigste svar er at indlægge patienten på intensiv pleje til kontinuerlig overvågning.

Kardiologer, på den anden side, siger at en definitiv måde at diagnosticere knust hjerte-syndrom på, er gennem et røntgenbillede.

Dette skyldes, at venstre hjertekammer normalt har en lille skævhed på grund af denne lidelse.

Hvad er virkelig knust hjerte-syndrom?

Knust hjerte-syndrom er kardiomyopati, der udløses af stress, af grunde der ikke er kendt.

Den første gang lidelsen blev beskrevet var i Japan, og den er opkaldt efter en type fiskeudstyr: Tako-Tsubo, som er buet med en smal hals.

Hjertet hos en patient der lider af denne tilstand midlertidigt, har en lignende form.

Årsagen til dette fænomen i kroppen kan være svar på følgende årsager:

 • Efter følelsesmæssige konsekvenser, modtagelse af dårlige nyheder, en intens skuffelse eller en meget stressende situation, oplever dit hjerte en lille ændring i venstre hjertekammer.
 • Denne ændring i strukturen i hjertet er på grund af en overdreven frigivelse af katekolaminer, der ligner adrenalin, bortset fra at ved høje doser har de en “giftig” effekt på hjertet.
 • Du lider af hjertebanken, brystsmerter, åndenød, svimmelhed, svedtendens, øget blodtryk…
 • Alle disse biokemiske virkninger forårsager hjertemusklen til at ændre, men ændringen i venstre hjertekammer er midlertidig.
 • Dødeligheden er meget lav, på kun fem procent. Mennesker der lider af flere komplikationer ofte, har præ-eksisterende tilstande eller er meget avancerede i alder.
 • Det mest almindelige scenarie er dog, at du tilbringer et par dage på hospitalet, og er helt rask igen efter et par uger.
Kvinde med brystsmerter

Kvinder og knust hjerte-syndrom

Som talrige undersøgelser på befolkningen, køn og knust hjerte-syndrom har vist, er denne tilstand mere udbredt blandt kvinder i alderen 50-65.

Incidensrater hos mænd overstiger sjældent 10%. Derfor er det vigtigt at holde følgende i tankerne:

 • Ifølge “Spansk Hjerte Fond,” har kvinder højere risiko for knust hjerte-syndrom, når de er i overgangsalderen, ikke ryger, og har normale niveauer af kolesterol, stress og sukker.
 • Oftest er det kvinder, der fører en aktiv livsstil, og pludselig oplever en intens følelsesmæssig påvirkning. Død af et familiemedlem, en diagnose af en alvorlig sygdom, et følelsesmæssigt problem, et højt niveau af familiestress…
 • Læger minder os om manglen så meget som muligt. For at forsøge at administrere de komplekse situationer, som livet kaster på os, når vi mindst venter dem.
Solopgang

Selvom det lyder nemt at sige og svært at anvende, er det vigtigt at afholde dine følelser fra at overvælde dig til det punkt, at du mister kontrollen.

Det er når din hjerne reagerer, og forårsager denne farlige frigivelse af katekolaminer, der direkte påvirker dit hjerte. Det er vigtigt at have dette i tankerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.