10 fysiske tegn på angst, du bør kende til

Selvom angst er en psykologisk lidelse, må vi ikke glemme, at vores følelser er tæt forbundet med vores fysiske helbred og har en direkte effekt på det.
10 fysiske tegn på angst, du bør kende til

Sidste ændring: 25 august, 2022

Angst er en psykologisk lidelse med en forventet ufrivillig reaktion på interne eller eksterne stimuli, såsom tanker eller daglige situationer. Der er flere tegn på angst.

Det har at gøre med en gruppe fysiske og mentale reaktioner, som har tendens til at opstå, når man oplever farlige eller stressende situationer. Det kan dog også være på grund af hormonelle forandringer.

Det viser sig på forskellige måder hos hver person. Det hele afhænger af ens krop og evne til at håndtere sine følelser. De fleste tilfælde er midlertidige. For nogle patienter bliver det dog et tilbagevendende og kronisk problem.

Det værste ved det er, at mange ignorerer det faktum, at de oplever det og tager ikke de nødvendige forbehold for at sætte en stopper for dets skadelige effekt.

Dermed er det meget vigtigt at kende advarselssignalerne og holde øje med dem, selvom de synes normale.

I denne artikel vil vi gerne dele de 10 hovedsaglige tegn på angst og på den måde hjælpe dig med at behandle dig selv, før de bliver til et seriøst problem.

1. Angst forårsager brystsmerte

Brystsmerte som tegn på angst

Brystsmerte er meget almindeligt blandt personer med angst. Det meste af tiden er det forårsaget af muskelspændinger.

Nogle gange er smerten så voldsom, at det bliver forvekslet med et hjerteanfald. Den hovedsaglige forskel er, at det som regel er kortvarigt og ikke fører til yderligere komplicerede situationer.

2. At mærke en klump i sin hals eller have problemer med at trække vejret

Dette tegn på angst, kendt som “Globus pharyngeus”, er produceret af sammentrækningen af musklerne, der sidder inde i halsen, når angst eller stress opstår.

At mærke en klump i halsen og have problemer med at sluge mad er tydelige tegn på en følelsesmæssig ubalance.

3. Overdreven sveden som et tegn på angst

Sved som tegn på angst

At svede er en normal reaktion i kroppen. Faktisk er det nødvendigt for at bevare kroppens temperatur på et passende niveau.

I perioder med angst, bliver svedkirtlernes aktivitet dog forandret. Som en konsekvens bliver overdrevne og unormale mængder af sved produceret.

4. Smerte i nakke og skuldre

Spændinger i musklerne under anfald af angst har tendens til at påvirke de mest følsomme dele af kroppen direkte, såsom nakken og skuldrene.

Faktisk er det nogle gange ledsaget af ubehageligt følelsesløshed i ansigtet, som kan vare nogle få minutter.

5. Problemer med fordøjelsen

Mavepine som tegn på angst

Fordøjelsessystemet har en tæt forbindelse til kroppens følelsesmæssige tilstand. Derfor når vi har en episode med angst, kan mange problemer med fordøjelsen opstå.

Mangel på fordøjelse, overdreven produktion af mavesyre og forstoppelse er tilstande, som påvirker personer med angst.

6. Forandringer af ens hud

Perioder med angst har også tendens til at påvirke kroppen på et æstetisk niveau, eftersom det forårsager betydelige forandringer på ens hud.

Bumser, pletter og tør hud er typiske tegn på angst, når man går igennem en følelsesmæssig ubalance.

Disse forandringer er typisk set i ansigtet. De kan dog også dukke op på armene, ryggen og andre dele af kroppen.

Uanset hvad, så snart ens angst er væk, vender huden tilbage til dets normale tilstand.

7. En summende fornemmelse

Muskelsmerter som tegn på angst

Følelsen af svaghed og en summende fornemmelse i stressende situationer er en reaktion fra kroppen, der er skabt af stress og angst.

Det er på grund af ophobningen af kuldioxid i blodet inde i ekstremiteterne, der er produceret af en mindsket iltningsproces.

8. Søvnløshed

Søvnløshed og andre søvnproblemer er en af de mest foruroligende og typiske effekter hos de personer, der døjer med angst.

At have problemer med at sove eller at forblive sovende har næsten altid noget at gøre med følelsesmæssige problemer, som personen går igennem.

Det, der er værre, er, at som dagene går, vil andre fysiske og mentale bivirkninger dukke op. Dermed påvirker det også ens daglige livskvalitet.

9. Smerte i øjnene

Røde øjne som tegn på angst

Angst har tendens til at forårsage mindskelsen af nogle kropsvæsker eller afsporingen af dem til andre kropsdele.

Dette forårsager en mindskning af den naturlige smørrelse, der er i øjnene, hvilket kan forårsage røde øjne, irritation og tørhed.

10. Migræne

Voldsom hovedpine, såsom migræne, er tæt forbundet med perioder af angst.

  • Spændinger og problemer med blodomløbet, som kommer fra angst, er typisk årsagen til dette problem.

Genkender du nogle af disse tegn på angst? Hvis ja, bør du hellere begynde at tage forbehold for at kontrollere din følelsesmæssige ubalance.

Udøv afslappende teknikker og følg en sund kost for at bekæmpe angst på en effektiv måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.