10 spøjse ting der sker når vi sover

Mange folk lider af bruxisme, hvilket er at skære tænder om natten. Som resultat kan de vågne op med kæbesmerter og hovedpine.
10 spøjse ting der sker når vi sover

Sidste ændring: 23 april, 2019

Når du lukker dine øjne, ønsker du mest at få en stille og behagelig nattesøvn. Men faktisk oplever din krop et fascinerende fænomen imens du sover, som du vil elske at lære om. Er du klar til at blive overrasket? Nu vil vi snakke om 10 spøjse ting der sker når vi sover!

Spøjse ting der sker når vi sover: Pludselige bevægelser

Kat der sover
Du har helt sikkert oplevet dette på et tidspunkt. Du er netop faldet i søvn og pludselig oplever du et ryk. Dette er noget som er så almindeligt at vi alle oplever det ofte, og det er ikke alvorligt. Dette er et fænomen kendt som en hypnotisk puls som kun hænder imens du sover. Det skyldes at kroppen forbereder sig på de ændringer den vil opleve under søvn. Vores funktioner bliver langsommere og sommetider kan hjernen opfatte denne ændring som et fald. Derfor reagerer vi med et ryk.

Spøjse ting der sker når vi sover: Søvnlammelse

Dette er noget som mange mennesker oplever. Det sker kun under de dybeste faser af søvn, kendt som REM (Rapid Eye Movement). Det er øjeblikke hvor vi pludselig opdager at vi drømmer, vi ved for eksempel at et frygteligt mareridt som vi oplever ikke er ægte, men uanset hvor meget vi forsøger at reagere og bevæge os, så kan vi ikke. Vores arme og ben er lammede. Dette fænomen kan være enormt skræmmende, fordi vi ikke kan reagere selvom vi ved at vi drømmer. Her bliver mareridt endnu mere levende.

Spøjse ting der sker når vi sover: At bide eller skære tænder

Taender

Dette er kendt som bruxisme. Vores tænder skærer mod hinanden på grund af stress eller at kæben er ude af led. Dette kan få os til at vågne op med en øm kæbe eller andre tandproblemer.

Spøjse ting der sker når vi sover: At tale højt

Er dette nogensinde sket for dig eller personen som sover ved siden af dig? Det er utroligt normalt og kan nogle gange give problemer for par. Vi kan muligvis sige et ord eller en sætning, eller endda have en lille samtale. Dette er et fænomen som vi senere glemmer og lige meget hvor meget andre forsøger at få os til at huske ”hvad vi har sagt” så tror vi ikke på dem.

Spøjse ting der sker når vi sover: Seksuel ophidselse

Par der sover
Det er ikke nogen overraskelse. Du har med garanti oplevet dette før. Ofte, for eksempel, får mænd rejsning om natten, som er en naturlig og sund reaktion på cirkulationen og oxygenationen af blog som til sidst føre til denne pludselige erektion. Men denne effekt er ikke kun noget mænd oplever. Kvinder kan også få en følelse af forhøjet sexlyst grundet behagelige drømme. Denne lyst opstår fordi det netop er om natten af specifikke hormoner er i stand til at give os denne følelse.

Spøjse ting der sker når vi sover: Hurtige øjenbevægelser

Trods det at vi har lukkede øjenlåg, så stopper vores øjne ikke med at bevæge sig, især ikke under REM. Sandheden er at forskere ikke har fundet consensus for hvorfor dette sker. Selvom mange relaterer det til neural stimulation, så tillader denne intense hjerneaktivitet os at organisere minder, klassificere information og optimere vores hukommelse. Det er et essentielt biologisk behov for at nyde en fredfyldt søvn.  

Spøjse ting der sker når vi sover: Vi er en smule højere om natten

Kvinde der sover

Er du overrasket? Bestemt, men vent: Vi er kun ”en lille smule” højere, intet andet. Dette er faktisk fordi vores rygsøjle bliver mere hydreret og separere en smule om natten, hvilket tillader os en smule afstand mellem ryghvirvlen, og dette giver os en smule mere højde. Men ja, når morgenen kommer, så krymper det tilbage til sin originale position. Interessant, ikke?

Spøjse ting der sker når vi sover: Hjernen renses om natten

Som du kan se er søvn essentielt for vores helbred og isæt for hjernen, som er ufatteligt aktiv i nattetimerne. Udover at organisere og klassificere information, så hjælper det med at rengøre affaldsstoffer og andre skadelige elementer takket været lymfesystemet. Proteiner, som beskytter vores hjerne, optimeres på denne måde, og herved undgår vi sygdomme såsom Alzheimers.

Spøjse ting der sker når vi sover: Væksthormoner udskilles hos børn

Mand der sover med sin hund

Børn har behov for søvn for at kunne vokse. Søvn er essentielt for at det menneskelige væksthormon HGH kan blive udskilt samt for muskler og knogler at vokse. Og husk på, at det også tillader vævet hos voksne at regenerere. Derfor, så ja! Du har brug for at sove godt!

Spøjse ting der sker når vi sover: Tab dig ved at sove!

Vi ved at søvn er en aktivitet som ikke føles særlig produktiv, men det betyder ikke at vi ikke anvender nogen energi overhovedet. Imens du sover, så udøver din krop mange basale funktioner såsom rensning og eliminering af skadelige elementer som er essentielle for at kunne restituere. Hvis vi ikke renser os selv, vil vi opbevare væske, blive hævede, og vores nyrer vil ikke fungere ordentligt… så hvis vi ikke sover godt vil alt dette ske og et hormon kaldet ghrelin ”sulthormonet”, vil opstå. Og ved du hvad dette hormon gør? Det gør os sultne. Dette er værd at huske på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.