14 årsager til blødende tandkød

Tandkødsbetændelse er en af de hyppigste årsager til, at tandkødet bløder. Denne tilstand beskrives som svækkelse og betændelse af tandkødet som følge af dannelsen af plak.
14 årsager til blødende tandkød

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Bløder dit tandkød, når du børster tænder? I denne artikel kan du læse om, hvorfor du kan opleve blødende tandkød.

Har du blødende tandkød ved tandbørstning? I så fald, vær ikke bekymret – det er ret almindeligt. Hvis du aldrig har oplevet det, skal du være opmærksom på, at det kan ske når som helst. Men hvad er årsagerne til blødende tandkød?

Der er faktisk mange grunde til, at det bløder. Dog er hovedårsagen, at man ikke har passet ordentligt på det. Munden er som regel et opbevaringsrum for mikroorganismer og bakterier, så det anbefales at:

  • Skifte tandbørste ofte
  • Bruge tandtråd til at fjerne rester, der sidder mellem tænderne
  • Gå til tandlægen mindst to gange årligt

Alligevel er det ret almindeligt, selvom det måske ikke ser sådan ud. Hvis du bemærker, at de bløder, når du tygger, eller at du ser blod i spyttet efter tandbørstning, skal du tage det som et advarselssignal på, at noget er galt med dem.

Når du har sundt tandkød, bløder det ikke. Det er dog muligt, at symptomerne vil blive ignoreret og nedtonet. Desværre kan du ende med at miste nogle tænder, hvis ikke du er opmærksom på dit tandkød.

Nedenfor kan du læse om de mest vigtige årsager til blødende tandkød:

1. Tandkødsbetændelse kan give blødende tandkød

Tandkødsbetændelse er en af de hyppigste årsager til, at tandkødet bløder. Denne tilstand beskrives som svækkelse og betændelse af tandkødet som følge af dannelsen af plak. Det mest effektive at gøre ved dette problem er at forbedre tandhygiejnen.

Læs også: Rens dine tænder med 100% naturprodukter

2. Mangel på K Vitamin

K Vitamin-mangel forårsager blødning i tandkødet. Dette vitamin er afgørende for, at proteinerne i koagulationsprocessen fungerer ordentligt.

Cigaret

3.Rygning

For meget rygning ødelægger tænderne og forhindrer orale behandlinger i at virke ordentligt. Hvis du ryger, vil du sikkert opleve, at dit tandkød bløder, når du spiser hårdt mad eller børster tænder.

Hvis du begynder at bemærke dette, kan det være tegn på fremtidige problemer.

4. Alder

Når det gælder alder, er blødende tandkød almindeligt, i en vis udstrækning. Jo ældre, man er, jo højere er sandsynligheden for at tandkødet vil bløde.

Læs også: Fire store fordele ved overgangsalderen

5. Diabetes

If man har diabetes, er det normalt, at tandkødet bløder (til en vis grad). Det opstår oftest, hvis man børster tænderne for hårdt, eller hvis man bruger en tandbørste med meget hårde børster.

Vær opmærksom på at børste tænderne forsigtigt og bruge en blød tandbørste. Hvis du har spørgsmål, bør du kontakte din tandlæge.

Frigt og grønt

6. Dårlig ernæring

Manglen på vigtige næringsstoffer i kroppen, ligesom fravær af vigtige vitaminer, som A, B og C Vitamin, kan svække tandkødet og derfor få det til at bløde. Det er vigtigt, at man husker at spise sundt og varieret. Hvis du ikke mener, at du gør det, er det tid til at spise mere frugt og grønt.

7. Nogle typer af medicin

Engang imellem kan mennesker i kontinuerlig medicinsk behandling opleve blødende tandkød.  Det skyldes, at nogle typer af . medicin nedsætter spytproduktionen, hvilket gør nogle bakterier mere tilbøjelige til at formere sig.

  • Hvis man oplever blødende tandkød, når  lige er startet på en slags medicin, kan spørge sin læge eller tandlæge, om det er relateret.
  • I tilfælde af, at de er, kan man bede om at skifte præparat, hvis behandlingen er lang, eller man kan tage det færdigt, hvis det kun drejer sig om nogle få dage.

8. Stress

Selvom man kan have svært ved at tro det, kan stress svække tandkød og oralt væv og give blødning, fordi forsvaret nedsættes. Ideelt set bør man forsøge at slappe af, når man føler sig stresset til bristepunktet. 

9. Manglende tænder

Når man mangler nogle tænder er det svært at bide rigtigt. Det får tændernes ujævne friktioner til at påvirke tandkødet og dermed bløde. Hvis dette er tilfældet for dig, så bed tandlægen om at erstatte manglende tænder med et materiale efter dit valg.

10. Lavt forsvar

Kroppen har en tendens til at bukke under for forskellige sygdomme, når den ikke har tilstrækkelig beskyttelse. Visse helbredsproblemer, som feks. anæmi, kan være årsag til, at tandkødet bløder (på grund af øget spredning af bakterier).

Tandlæge

11. Manglende besøg hos tandlægen

Hvis dit orale helbred ikke bliver tjekket regelmæssigt, vil der ikke være nogen hurtig diagnose. At gå til tandlægen for at få fjernet plak, er meget vigtigt for dit overordnede helbred.

12. Infektioner i munden

Husk at bakterier overføres gennem spyt. Vær forsigtig med, hvem du kysser, for at undgå bakterielle problemer, som kan give betændelse og tandkødsproblemer.

Gravid kvinde

13. Graviditet

Graviditet er en af de almindeligste årsager til blødende tandkød. Selvom det er en helt normal tid for en kvinde, kan der ske store forandringer. Din tandlæge kan fortælle dig, hvilke foranstaltninger, du bør tage.

14. Defekt tandpleje

Har du måske fået lavet noget ved tænderne for nyligt, og er dit tandkød begyndt at bløde? Dette sker, når tandproteser eller -fyldninger ikke er lavet ordentligt, eller hvis tandrensningen er blevet udført meget voldsomt.

Gå til tandlægen for at få rettet op på problemet eller søg en anden vurdering.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chow AW. Infections of the oral cavity, neck, and head. In: Bennett JE, Dolin R, Blaser MJ, eds. Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, Updated Edition. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 65.
    • Hayward CPM. Clinical approach to the patient with bleeding or bruising. In: Hoffman R, Benz EJ, Silberstein LE, et al, eds. Hematology: Basic Principles and Practice. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 128.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.