3 ting du skal give videre til din teenager

Teenagere skal lære, at der er mange regler og krav i livet. Det er vigtigt, at de forstår forskellen imellem, hvad de har ret til, og hvad de skal gøre sig fortjent til.
3 ting du skal give videre til din teenager

Sidste ændring: 28 april, 2019

At opdrage en teenager er ikke altid nemt, og det kræver stor tålmodighed og intelligens fra din side – især viden om hvordan man integrerer solide værdier og sætter grænser, så dit barn kan vokse op med modenhed og ansvar. I dagens artikel vil vi forklare tre ting, som du bør give videre til din teenager.

Tips til at opdrage din teenager

Utilfreds teenager

1. Giv dem mere frihed, men også mere ansvar

Piger modner som regel lidt hurtigere end drenge. Når de fylder 11 eller 12 år, har de det med at gøre krav på mere frihed, mens drenge normalt først begynder at rive sig løs fra forældrenes greb omkring 13 års alderen.

Dine børn vokser op. De træder ind voksenverdenen, men de er stadig børn inderst inde. Og det er ikke nemt for dem. De udsættes for mange hormoner i den alder, mens de kæmper for at definere sig selv.

Din teenager skal have chancen for at lære mere om sig selv, have mere frihed og opdage konsekvenserne af deres handlinger.

Det bedste, du kan gøre som forælder er, at hjælpe dem med at opretholde en balance mellem deres frihed og deres ansvar. For eksempel kan de gå ud i weekenderne, så længe de bliver ved med at være flittige i skolen. Få dem til at forstå, at de skal respektere aftaler, for hvis det bliver for sent, vil de miste deres privilegier.

Det centrale her er, at alle teenagere skal lære, at livet er fyldt med regler og krav, som alle – især voksne – skal overholde, så de kan lige så godt lære det i en tidlig alder. Ting falder ikke bare ned fra himlen, fordi de har lyst til det. De skal lære at arbejde hårdt for at tjene penge, som de vil bruge på at købe mad, tøj, give husly… til at leve.

Du bliver nødt til at få din teenager til at tage ansvar for sine egne studier og sine handlinger. Og husk, at det er dig, der sætter standarden, så du skal også selv være et godt eksempel og være konsekvent. Hvis du skifter mening hele tiden og ændrer dine forventninger hver dag, vil du miste deres respekt.

2. Konstruktiv kritik er bedre end afstraffelse

Nogle forældre laver den fejl konstant at straffe deres teenagere. De taler ned til dem og skælder dem ud hver gang, de gør noget forkert. I stedet skal du lære at opretholde en balance. Her er et eksempel: De dumper en eksamen, kommer hjem med dårlige karakterer, og du råber ad din datter eller søn og fortæller ham/hende, at han/hun aldrig vil blive til noget.

Lad være med det! Det skaber kun negative følelser, lavt selvværd og en følelse af håbløshed. Spørg dem i stedet om, hvad der skete og prøv at genopbygge deres selvtillid. Fortæl dem, at du tror på dem, og at du ved, at de kan gøre det bedre næste gang. Du ved, at dine børn kan skabe gode resultater, hvis bare de sætter sig det for.

Når de laver fejl, så vis dem, hvordan de kan gøre det bedre – skæld dem ikke ud. Du bliver nødt til at lægge en strategi, der opbygger deres selvtillid, i stedet for konstant at straffe dem. Det er den bedste måde.

3. Kommuniker og byg tillid

Sørg for at tilbringe tid sammen med din teenager hver dag, og spørg hvordan deres dag har været. Døm dem ikke ud fra, hvad de gjorde og ikke gjorde. Som forælder skal du guide dem, og den eneste måde du kan gøre det med succes, er ved konstant at kommunikere og vise tillid.

Prøv ikke at lade din teenager blive den typiske dreng eller pige, der altid låser sig inde på værelset med sin computer og musik. Sådan får du et barn, der kun kommer ud for at spise og mødes med sine venner. Undgå isolation ved altid at lave familieaktiviteter i hjemmet fra de er små.

Læs også:

10 værdier du skal lære dine børn

Sluk for fjernsynet, mens I spiser, og snak med dine børn. Spørg dem om, hvad de kan lide, om deres venner, om der er en, de synes er interessant. Vær nysgerrig omkring, hvad der foregår i deres liv, men pres dem ikke, hvis der er noget, de ikke vil snakke om.

Lad dem forstår, at du er på deres side – du er ikke deres fjende.

Lyt til dem, guide dem, vær deres far, mor og bedste ven. Sæt grænser, når du skal, og giv frihed, når det er fortjent – igennem deres modenhed og ansvarlige opførsel.

Teenage pige

Det er naturligvis ikke nemt, at opdrage teenagere, og der er ingen, der har den perfekte brugsanvisning. Men hvis du kæmper for det og viser dem kærlighed og respekt, så vil din teenager vokse og blive moden og ansvarlig.

Mennesker, der er oprigtigt lykkelige, forstår, at for at nå langt i livet, må man arbejde hårdt. For at have gode venner, skal man være respektfuld og forstående. Niveauet af emotionel intelligens og opmærksomhed er noget, du kan hjælpe dit barn med at lære.

Sidst men ikke mindst: Det er også vigtigt, at begge forældre er enige om opdragelsen af deres børn. Sammen skal I fremme ensrettede værdier, der ikke er i konflikt med hinanden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Elias, M. J., Tobias, S. E., & Friedlander, B. S. (2000). Raising Emotionally Intelligent Teenagers: Parenting with Love, Laughter, and Limits. Harmony books, Random House, Inc., 1540 Broadway, New York, NY 10036.
  • Myers, B. (1996). Raising Responsible Teenagers.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.