Hofter: dårlige og skadelige vaner du bør undgå

Overvægt er hverken godt for det overordnede helbred eller for knoglerne. Det er hofter og knæ, som lider mest under presset fra vægten.
Hofter: dårlige og skadelige vaner du bør undgå
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Smerter i hofter er langt mere almindelige hos kvinder end hos mænd. Risikoen for et muligt brud på hoften stiger med alderen, så det er et emne, man er nødt til at være opmærksom på.

Hvis man allerede oplever stik eller smerte i den nedre del af ryggen og øverste del af ballerne, eller får skarpe smerter i ens hofter ved at gå eller gå op ad trapper, bør man bør man læse den følgende information ekstra grundigt igennem. Dagens artikel handler nemlig om dårlige vaner, der kan skade ens hofter. Man bør tale med lægen om eventuelle problemer og desuden bør man ikke være bange for at ændre sine daglige vaner for at forbedre den overordnede livskvalitet.

Hvilke vaner kan skade ens hofter?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at der i mange tilfælde er en stærk sammenhæng mellem hoftesmerter og arvelighed. Sygdomme såsom gigt og knogleskørhed er hverdagsfaktorer, som vil nedslide knogler og led.

Hvis man ved , at man har en familiehistorie med hoftesmerter og slid på hofteleddet, er det essentielt at vide, hvordan man kan forbedre sine vaner og styrke sine hofter. Det er meget vigtigt, at man spiser en sund kost, motionerer regelmæssigt og følger de nedenstående forebyggende råd, så man undgår at lide fra dette alt for almindelige problem.

Lad os lære mere om de vaner, der kan skade hofternes helbred.

Læs i øvrigt også denne artikel:

Sådan slipper du af med rygsmerter

1. En stillesiddende livsstil

Dette ved de fleste allerede i forvejen. Det ironiske er, at på trods af at kende til alle de former, hvorpå denne livsstil påvirker knoglerne, vælger mange mennesker alligevel ikke at forbedre deres livskvalitet. Hvor mange timer om dagen sidder du ned? Og hvor mange timer bruger du på at stå oprejst i den samme position? Husk på, at hofterne er en del af et komplekst led, som nemt bliver overbelastet.

Hvor ofte står du for eksempel ud af sengen om morgnen og mærker et pludseligt knæk i hoften? En anden almindelig følelse, er et stik sidst på dagen, der op i mavemusklerne eller ned i ballerne. Så husk: En af de største fjender mod helbredet i knogler og led, er en stillesiddende livsstil.

2. Dårlig kost

Mange prøver en masse forskellige diæter til vægttab i løbet af deres liv, men det er også vigtigt at huske på at give kroppen de næringsstoffer, den har brug for. Inklusiv en passende mængde kalcium, fosfor og magnesium. Kvinder har ofte tendens til ikke at få nok af disse tre mineraler. Hvis man ikke får den rigtige mængde næringsstoffer, vil knogler og led på et tidspunkt miste deres masse, hvorved der opstår hofteproblemer.

Man bør være ekstra opmærksom, når man indtager fødevarer såsom sodavand, søde sager, kaffe, chokolade, alkohol, tobak og rødt kød. Disse kan nemlig gøre, at kroppen mister magnesium, og de indeholder samtidig aminosyrer, som provokerer et tab af calcium gennem urinen. Man bør altid forsigtig med sin kost og overveje, om det man spiser er godt for knoglernes helbred, eller om det kan gøre mere skade end gavn.

3. Regelmæssig brug af høje hæle

Hvis man går i høje hæle på regelmæssig basis, lægger det et pres på den posturale akse. Dette kan resultere i skader på den nedre ryg og dermed også på hofterne. Nogle steder er det en norm på arbejdspladsen at gå i høje hæle. I dette tilfælde bør man forsøge på ikke at bruge en hæl, der er over fem cm. Hæle, som er højere end dette, kan gøre seriøs, varig skade.

4. Pas på fald

Risikoen for en brækket hofte øges med alderen, når man allerede har mistet noget knoglemasse og hofteleddet er skrøbeligt. Dog bør man også være forsigtig i forhold til andre ting: Nogle gange kan bare et forkert skridt resultere i en revne i hoften. Det er lige meget, om man er 20 eller 60 år gammel – der findes ikke en speciel alder for denne type skade. Og hvis den ikke behandles ordentligt, kan man få problemer senere i livet.

Hvis man er typen, som godt kan lide at løbe meget eller lave visse former for sport, bør man altid bruge gode sko o så forsøge at undgå at overbelaste sin krop.

Hvordan passer man bedre på sine hofter?

  • Øg indtaget af magnesium og kalcium. Disse mineraler findes i masser af madvarer, men hvis man har en historie med hofteproblemer i sin familie kan man bede sin læge om at få et kosttilskud. Apotekerne har mange forskellige former for medicin, som kan hjælper med at øge mængden af disse essentielle mineraler i kroppen og dermed pleje og styrke knoglerne.
  • Forsøg at lave sundere fysiske aktiviteter, såsom svømning. Hvis man har adgang til en pool eller svømmehal, bør man lave nogle svømmeøvelser en gang om ugen. Disse er ideelle til at styrke knogler, muskler og led. Bagefter kommer man hjem og føler dig forsfrisket og afslappet.
  • Pas altid på vægten. Fedme eller bare et par ekstra kilos overvægt er en de værste fjender for både hofternes og knæenes sundhed. Det er bogstaveligt talt “ekstra” vægt, som disse kropsdele skal bære, og dette forhindrer korrekt bevægelse af leddene. Sørg så vidt muligt for at holde en sund vægt og spise en varieret og næringsrig kost. Hvis man oplever, at ens stofskifte nedsættes med årene, og det bliver sværere at holde vægten, bør man se en diætist. Din krop er det hele værd!

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Brooks AG, Redmond J, Domb BG. Hip diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 80.
  • Guyton JL. Hip pain in the young adult and hip preservation surgery. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 6.
  • Buckley L, Guyatt G, Fink HA, Cannon M, Grossman J, Hansen KE, et al. 2017 American College of Rheumatology Guideline for the Prevention and Treatment of Glucocorticoid-Induced Osteoporosis. Arthritis Rheumatol. 2017;69(8):1521-1537

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.