Sådan kontrollerer du slagsmål mellem børn

Som de bliver ældre, kan de fysisk angribe eller endog drille andre. Teenagere kan være mere voldelige. Nogle teenagere udforsker deres grænser.
Sådan kontrollerer du slagsmål mellem børn

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Da børn næsten slås hele tiden, må vi lære dem at kanalisere deres frustration ud og få dem til at bruge ord i stedet for at vælge at slå.

Vi ser ofte børn, der slås med hinanden, og det er en følelse, som alle mennesker oplever. Børn begynder som regel at ville slås fra de er to år til de bliver unge teenagere.

De slås for at konfrontere deres forældre eller ældre børn, fordi de har følelser eller fordi deres overlevelsesinstinkt bliver aktiveret. Børn slås også med dem, der er yngre for at dominere over dem eller for at få sin vilje.

Forældrenes rolle er fundamental, når det drejer sig om børn og slagsmål. Børn vil derhjemme lære om ting som respekt og empati for andre, grænser og fremfor alt selvkontrol.

Hvordan kontrollerer man slagsmål mellem børn?

Når små børn slås med hinanden, kan de finde på at bide, trække i håret, skubbe, beskylde eller slå.

Som de bliver ældre, kan de fysisk angribe eller endog drille andre. Teenagere kan være mere voldelige. Nogle teenagere udforsker deres grænser.

Her er seks gode råd til at lære dit barn at klare en konflikt på en bedre måde:

1. Vis dem ordenes magt

vis dem ordenes magt

Du skal lære dine børn at ord er mere værd end vold. Børn skal vide, at de først skal forsøge at tale sig ud af det med den person, som de er uenige med.

Børn skal prøve at være rationelle frem for at ty til vold for at klare deres problemer. Du skal selvfølgelig heller ikke være voldelig overfor dit barn, hvis du vil lære dem at vold ikke er en løsning. Således bør du ikke straffe dine børn med vold eller aggressive handlinger.

Læs også: Fysisk afstraffelse af børn skader dem

2. Sæt et eksempel

Alle mennesker har udbrud, når de bliver irriterede, som tvinger dem til at konfrontere andre. Men det vigtige er, hvordan vi kontrollerer og styrer disse udbrud. Børnene er et spejl på deres hjem, så deres reaktion vil afhænge af, hvordan de er blevet opdraget til at administrere deres følelser.

Hvis du er en vred forælder, som bagtaler og beskylder andre og kaster ting efter væggen, så kan du ikke forlange at dine børn skal handle anderledes. Dit eksempel vil have indflydelse på dem meget mere end dine ord og råd til dem.

3. Læg vægt på visdom og rolighed i stedet for slåskampe mellem børn

Som vi allerede nævnte tidligere, skal børn lære at styre deres følelser derhjemme. Du skal lære dem at opføre sig klogt, når de står overfor en situation, der kunne skabe en konflikt eller give dem ubehag.

Mind dit barn om, at selv om vi af natur ligner dyr, så kan vi ikke lade instinkterne råde overfor andre. Det er afgørende, at lære dem at identificere deres følelser og vide, hvordan man sætter grænser for dem, især hvis de skulle blive hidsige.

4. Mind dem om, at verden ikke kun handler om dem

Børn skal lære at de ikke altid har ret, og at verden ikke kun handler om dem. Forældrene er nødt til at lade deres barn forstå, at de er en del af en gruppe mennesker med forskellige opfattelser og smag, og at alle fortjener respekt.

De er nødt til at forstå, at hvad de siger eller gør ikke altid er det, som andre ville gøre, og at de ikke skal gøre det værre, hvis andre provokerer dem. Den respekt, de afgiver på de andre, vil få dem til at tælle til ti, inden de begynder at være aggressive overfor andre.

Læs også: Behandling af sengevædning: Når børn tisser i sengen

5. Lær dem at overskue konsekvenserne

Det er vigtigt at få dit barn til at kunne overskue konsekvenserne af deres voldelige handlinger, såsom afvisning, jage andre misbrug osv.

Børn skal lære at forudse konsekvenserne, som et slagsmål med andre vil kunne bevirke. Det er lige meget om barnet er lille: Få dem til at forstå, at de vil kunne ødelægge en masse. På den måde vil de efterhånden lære, hvad der er det bedste for dem, når de skal løse en konflikt.

6. Lær dem at kommunikation er vejen frem

lær børn at kommunikere

Selvom det kan virke som en kliché at tale om kommunikation mellem forældre og børn, så er det virkelig vejen frem, som vil få dit barn til at kunne forstå mange ting om konflikter og løsningen af dem.

Tal med dit barn, lyt til dem, og spørg dem ind til deres ting i livet. Det vil gøre det muligt for dig at lære dem at kende, så du kan guide dem til de rigtige løsninger, hvis de skulle komme i en konflikt.

Din rolle for forælder for dit barn

tal med dit barn i stedet for at skælde ud

Det er vigtigt for dig at være klar over din rolle. Du er den, som kan påvirke dit barn allermest og lære det om ret og forkert og om at sætte grænser. Hvis du skal straffe dit barn, så gør det med fornuft og blidt, aldrig voldeligt og aggressivt.

Undgå at skifte mening og blive blød, hvis dit barn altid er den, der skaber konflikter med andre. Hvis du tillader vold, vil dit barn vokse op med den opfattelse, at det er okay at ty til vold.

Børn og unge mennesker har deres egen dynamik. Kampe imellem børn og søskende er ret almindeligt. Vores job som forældre er at vise dem, hvordan man på en ordentlig måde kan håndtere problemer alt efter deres alder.

Stol på dine instinkter og lær dit barn at styre sine følelser. På den måde kan de vokse op og blive empatiske, rationelle og glade voksne.

Det kan interessere dig ...
Fire råd til at forebygge bleeksem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire råd til at forebygge bleeksem

Bleeksem er et almindeligt problem hos 1-årige spædbørn. Det er forældrenes ansvar at forebygge, at deres baby ikke bliver påvirket af dette proble...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.