Myterne om carcinogene fødevarer

Det er sandt, at der kan være carcinogene dele i visse fødevarer.
Myterne om carcinogene fødevarer
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Ved adskillige lejligheder, relaterer offentlige meninger og aktivist-associationer visse fødevarer med kræft. Blandt de mest kritiserede produkter er transgene produkter. Dog, er disse påstande om carcinogene fødevarer velunderbyggede?

Det er sandt, at der kan være carcinogene dele i visse fødevarer. Dog, skal du være forsigtig med, hvordan du tolker denne information. 

Kræft er den anden førende dødsårsag i de udviklede lande. Det er mere almindeligt med alderen, og det er typisk relateret til mængden af carcinogener, som folk bliver udsat for igennem livet, blandt andre ting.

Uheldigvis, kan nogle af disse carcinogene fødevarer være i din kost.

Mere og mere videnskabelig evidens indikerer, at visse fødevarer kan være relateret til udviklingen af kræft. Dog, er der adskillige faktorer, der forårsager kræftog kosten spiller en rolle sammen med andre aspekter, såsom genetik.

En ting, der er sikker er, at det, at spise en sund kost, altid er godt for dig. Ved at følge en balanceret kost, kan du opretholde en god helbredstilstand. Plus, du kan endda forebygge fremkomsten af visse, kroniske sygdomme.

I mellemtiden, er det også vigtigt logisk at tolke den videnskabelige information, der er tilgængelig i dag. 

I den kontekst, er der mange artikler og informationer, der garanterer fremkomsten af sygdomme, ved at indtage visse carcinogene fødevarer. Ved adskillige lejligheder, er disse udtalelser ikke helt sande.

kvinde der peger på sin tinding

Angiveligt carcinogene fødevarer

Forarbejdet kød

Visse kødprodukter har kvælstofholdige dele, eller aromatiske aminer, der hjælper med at konservere disse produkter. Dette gælder særligt for marinerede, røgede eller saltede fødevarerDisse bestanddele kan udgøre en helbredsrisiko, i henhold til at være potentielt carcinogene.

Dog, er en balanceret kost nok til at forebygge potentielle ugunstige helbredseffekter, der kommer fra disse kemiske forbindelser. Derfor, betyder det, at du ikke skal spise excessive mængder af kød, og at du skal indtage nok grøntsager.

Læs også: Lækker opskrift på vegetariske kødboller med aubergine

Søde drikke

forskellige sodavand med isterninger

Den ekstreme indtagelse af søde drikke er skadelig for dit helbred. Disse produkter har en excessiv mængde af sukker. Ved at drikke dem, øger du i høj grad dit blodsukkerniveau.

Desuden, indeholder light drikke, der har en reduceret mængde af sukker, visse kemikalier og kunstige sødemidler, der ikke er gavnlig for dit helbred. Nogle af disse kemiske forbindelser kan være potentielt carcinogene, til en vis grad. Dog, er det ikke med sikkerhed, de kan forårsage kræft. 

Når alt kommer til alt, vil den sundere løsning være, at du reducerer din indtagelse af denne type produkter. Du bør også tage op til overvejelse, at disse produkter kan være skadelige for dit helbred.

Genetisk modificerede organismer og carcinogene fødevarer

Der er utallige modstandere af transgene og genetisk modificeret organismer (GMO’er). Dog, er denne holdning med afvisning og fornægelse mod transgen teknologi, som regel, et afkom af etiske aspekter ved marketing og produktion, og ikke så meget i henhold til produktet i sig selv.

Dog, er der en stor mængde af information, der påstår, at indtagelsen af genetisk modificerede fødevarer ikke er sikker. Uheldigvis, kan det føre til udviklingen af kræft.

Ydermere, bebrejder disse udtalelser ofte ukrudtsmiddel og pesticider. Disse produkter er almindelige at finde i fødevarer fra landbruget.

Derfor, skal du sikre dig, at du er opmærksom på to primære karakteristikker ved genetisk modificerede afgrøder. Disse afgrøder er resistente mod insekter og tolerante over for ukrudtsmiddel. Som du nok kan forestille dig, er der ikke meget naturligt over disse karakteristika.

Læs også: 8 aromatiske olier, der kan hjælpe dig med at sove bedre

Karakteristika af GMO’er

carcinogene fødevarer og GMO

Gennem historien, er GMO’er undergået adskillige ændringer:

Den første karakteristiske ændring, der finder sted, er grundet et bakterielt protein. Landmænd har brugt dette i organisk landbrug lige siden 30’erne.

Den anden karakteristik, der er ændret, fandt sted ved at indsætte bakterielle gener i afgrøder. Dette producerer et protein, der giver resistens over for udkrudtsmidlet, glyfosat.

Brugen af dette ukrudtsmiddel er et af de mest kontroversielle aspekter ved transgener. Dog, er der en stærk historie med sikkert brug, siden af 1974. Ydermere, garanterer adskillige videnskabelige studier, at glyfosat ikke er en risikofaktor.

Frygten omkring indtagelsen af genetisk modificerede fødevarer kommer fra mange tilfælde, der mangler information.

Når alt kommer til alt, er transgene fødevarer organismer, der er blevet modificeret eller har fået tilføjet et bestemt fragment af DNA. Dog, er DNA til stede i alle fødevarer. Du kan indtage det fra fødevarer, du spiser, og din mave vil nedbryde det, uden at du lider nogen form for skade.

Slutteligt, grundet tilstanden med GMO’er, er genetisk modificerede fødevarer udsat for en skrap risikovurderingsproces. Resultaterne af disse vurderingen viser, at transgene afgrøder ikke har en højere risiko for det menneskelige helbred, end deres konventionelle kollegaer. 

Det kan interessere dig ...
Nanopartikler fra teblade dræber kræftceller
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Nanopartikler fra teblade dræber kræftceller

Forskning udført af forskere i Indien og ved University of Swansea i Storbritannien har opdaget, at nanopartikler fra teblade kan dræbe kræftceller...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American Cancer Society. “What Causes Cancer?“. Consultado el 26 de marzo de 2016. Disponible en: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/
  • Mink P.J., Mandel J.S., Lundin J.I. & Sceurman B.K. (2011). Epidemiologic studies of glyphosate and non-cancer health outcomes: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 61 (2): 172-184
  • Mink P.J., Mandel J.S., Sceurman B.K. & Lundin J.I. (2012). Epidemiologic studies of glyphosate and cancer: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 63 (3): 440-452
  • European Commission, 2010. A decade of EU-funded GMO research (2001 – 2010). Disponible en: http://ec.europa.eu/research/biosociety/pdf/a_decade_of_eu-funded_gmo_research.pdf

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.