Metoder til at forhindre fald blandt ældre

Alle skal lære at forhindre fald, især ældre. Dette er, fordi fald bliver mere farlige, efterhånden som en person bliver ældre.
Metoder til at forhindre fald blandt ældre
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er vigtigt at forhindre fald blandt ældre, så vi skal alle være opmærksomme på denne situation. Dagens artikel vil beskrive de mulige årsager og vurdere de konsekvenser, disse ulykker kan have for en ældre persons helbred.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) definerer “fald” som en ufrivillig begivenhed, hvor en person mister balancen og rammer jorden eller en anden fast overflade, der stopper dem.

For det første er alder en af de vigtigste risikofaktorer for fald, og forekomsten stiger gradvist med alderen. På samme måde øges risikoen for, at ulykker forårsager alvorlig personskade eller endda dødsfald, med alderen.

Risikofaktorer for fald og hvordan man forhindrer dem

Disse kan være iboende eller eksterne. Lad os se nærmere på de mest almindelige.

Iboende

Samlet set afhænger disse faktorer af personen, enten på grund af selve aldringsprocessen eller af de omstændigheder, der opstår på det tidspunkt. Iboende faktorer er også dem, der har den største indflydelse, og de omfatter følgende:

Eksterne

En kvinde hjælper en mand

Dette inkluderer faktorer, der afhænger af det miljø, som omgiver ældre. Der kan være dårlig belysning, rod, ujævne eller glatte gulve, tæpper eller ledninger derhjemme. Upassende fodtøj kan også øge risikoen for fald.

Badeværelset er et andet kritisk sted, da der er badekar eller bruseniche uden de nødvendige håndtag, hvilket kan øge risikoen for fald. På gaden er nogle af de faktorer, der øger risikoen for fald for ældre:

  • Ujævne eller glatte underlag.
  • Trafiklys, der er grønne i kort tid.
  • Mangel på ramper.

I transportmidler har pludselige bevægelser og kort tid til at stige på eller af også indflydelse. WHO nævner også, at visse lægemidler kan øge risikoen for at opleve fald, især dem, der udøver deres handling på centralnervesystemet.

Konsekvenser af fald hos ældre mennesker

Man kan klassificere konsekvenserne af fald i tre grupper.

1. Fysiske konsekvenser

De fysiske konsekvenser er dem, der er direkte forbundet med faldet, såsom knoglebrud, forstuvninger eller skader. En artikel offentliggjort i Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica nævner blandt andet brud og hæmatomer som eksempler på disse konsekvenser.

Disse fald, der opstår, når en ældre er alene hjemme, gør det ofte umuligt for dem at rejse sig. Desuden kan det føre til hypotermi eller dehydrering, blandt andre alvorlige problemer.

2. Psykologiske konsekvenser

Den følelsesmæssige indvirkning, et fald kan have, omfatter frygten for, at det vil ske igen, som angivet i den samme undersøgelse, der blev citeret i det foregående punkt. I mange tilfælde fører dette til en forringelse af de daglige aktiviteter hos de berørte.

3. Socioøkonomiske konsekvenser

Fald fører til en stigning i de midler, der er nødvendige for at passe den berørte person. På et sundhedsfagligt niveau øger det antallet af konsultationer, hospitalsindlæggelser, operationer og genoptræning.

Måder at forhindre fald hos ældre

Du skal foretage de nødvendige ændringer i hjemmet for at forhindre fald, såsom at installere tilstrækkelig belysning, holde badeværelsets gulv tørt, installere skridsikre måtter og endda justere sengens højde. En manual til forebyggelse af fald hos ældre udgivet af den chilenske regering giver vigtige råd i denne forbindelse.

Er der trapper i huset? Sørg for, at alle trin er lige og skridsikre, og at der er et fast gelænder på begge sider af trappen. Et andet nyttigt dokument til grundlæggende forebyggende foranstaltninger er en vejledning til forebyggelse af ulykker hos ældre.

Den vigtigste måde at forhindre fald på

Stokke kan forhindre fald blandt ældre

Primær forebyggelse omfatter en række foranstaltninger, der har til formål at reducere risikoen for fald hos ældre mennesker. Målet er, at den ældre skal være selvstændig, så personen kan blive i sit eget hjem så længe som muligt.

WHO anbefaler træning af let til moderat intensitet. Det skyldes, at det øger styrken, reducerer depression, forbedrer ledsmerter og reducerer risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme.

De bør også periodisk kontrollere både deres øjne og ører for eventuelle problemer.

Sekundære faktorer

Dette består i at kende de faktorer, der fører til et fald, og handle på dem for at forhindre det i at ske igen.

Det tredje trin for at forhindre fald

Dette omfatter alle foranstaltninger rettet mod den nødvendige genoptræning for at få personen i optimal form igen. Den berørte person skal også undervises i, hvordan man rejser sig efter faldet.

For at gøre dette anbefales det at dreje kroppen for at støtte knæene, komme op i en kravleposition og rejse sig ved at læne sig op ad en nærliggende genstand.

Fald blandt ældre er et stort problem, vi skal forhindre

Estimater viser, at 30% af personerne over 65 og 50% af personerne over 80 år oplever mindst et fald om året. Af denne grund skal forebyggelse omfatte en tæt relation til sundhedspersonale og andre mennesker, der kan hjælpe dem i deres nærmeste miljø.

Som en sidste overvejelse kan man, under hensyntagen til ovennævnte anbefalinger og rådene i ovennævnte kilder, forbedre sikkerhedsforholdene for ældre betydeligt. Således vil forebyggelse af fald være meget mere gennemført.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.