Hvorfor du ikke bør drikke alkohol i børns nærvær

Lær, hvorfor det ikke er tilrådeligt at drikke alkohol i børns nærvær, og hvordan du bedst håndterer et så ømtåleligt emne.
Hvorfor du ikke bør drikke alkohol i børns nærvær

Sidste ændring: 05 april, 2023

Alkoholforbrug er blevet normaliseret i næsten alle fritidsrum, men der er alligevel flere grunde til, at du ikke bør drikke alkohol i børns nærvær. Dette scenarie skaber en fejlagtig overbevisning hos børn, hvilket øger risikoen for, at de begynder at drikke i en tidlig alder.

Som en undersøgelse delt i Journal of Studies on Alcohol and Drugs afslører, fører dette til andre mentale og følelsesmæssige sundhedsproblemer, ikke kun i barndommen, men også i ungdomsårene og voksenalderen. Hvad er konsekvenserne? Hvorfor bør børn ikke være i nærheden af alkohol? Lad os se nærmere på det.

De problemer, som alkohol skaber

Generelt er alkohol skadeligt for helbredet. Ifølge tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forårsager alkoholforbrug faktisk mere end 3 millioner dødsfald på verdensplan hvert år.

Blandt de berørte er der en højere prævalens blandt mænd, som tegner sig for mere end tre fjerdedele af de samlede årlige dødsfald.

Når det kommer til analysen af årsagerne til alkoholrelaterede dødsfald, finder vi både sundhedsmæssige og sociale faktorer. Vi vil forklare de skadelige konsekvenser af hvert scenarie.

Hvordan alkohol skader din sundhed

Set ud fra et sundhedsperspektiv er de problemer, som alkohol skaber, talrige og bliver stadig større i takt med, at der gøres opdagelser. Blandt de mest dødelige komplikationer er følgende:

 • Leverskader. Overdrevent alkoholforbrug mætter leveren og forårsager fedtaflejringer i dens celler.
 • Underernæring. Der er en forstyrrelse af tyndtarmens optagelse af næringsstoffer: Dette fremmes af alkohol.
 • Forskellige former for kræft. Bl.a. tyktarms-, bryst-, lever- og spiserørskræft kan være forårsaget af alkoholforbrug. Den acetaldehyd, som alkohol bliver til, skader DNA’et.
 • Ukontrolleret blodtryk. Alkohol indeholder kalorier, der i overskud kan skabe forstyrrelser i reguleringen af blodtrykket.
 • Depression. Det er et undertrykkende middel for centralnervesystemet, som ved hyppigt forbrug har en tendens til at skabe depressive lidelser.

De samfundsmæssige problemer forårsaget af alkohol

Mor holder søn for øjnene, da far skal til at drikke alkohol i børns nærvær

Alkoholisme medfører kun problemer – ikke kun hos den ramte person, men også hos hans eller hendes familie og venner.

Selv om der er et stort pres i samfundet for at indtage alkohol, og de, der ikke gør det, har en tendens til at opleve klynkeri eller afvisning, fører et uforholdsmæssigt stort forbrug af alkohol til mange sociale problemer. Nogle af de sociale konflikter, der kan opstå, er følgende:

 • Aggressivitet. Det genererer aggressiv adfærd over for familie og venner, som følge af tab af kontrol.
 • Problemer i forhold og brud. Der er mangel på empati og løsrivelse som følge af, at man prioriterer afhængigheden højere end alt andet.
 • Lav ydeevne. Både på arbejdet og i enhver aktivitet, der udføres, er alkohol i stand til at forårsage mangler i nyere hukommelse og koordination.
 • Social tilbagetrækning. Adskillelse fra alle mennesker, der ikke deler en livsstil, der har et overdrevent alkoholforbrug, er et neuralgisk aspekt.
 • Ulykker. Trafikulykker opstår på grund af forskellige faktorer, men en af de vigtigste årsager er alkohol, da det reducerer reaktionshastigheden, opmærksomheden på omgivelserne og informationsbehandlingen.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Alkoholisme hos unge: Alt, hvad du behøver at vide

Hvilke problemer kan det forårsage at drikke alkohol i børns nærvær?

Efter at have forstået de forskellige kritiske ulemper, der kan opstå, vender vi nu opmærksomheden mod de direkte problemer ved at drikke alkohol i børns nærvær.

For tidligt alkoholforbrug

En undersøgelse af Alexandra Aiken – vedrørende alderen for alkoholindtagelse og progression hos unge mennesker – viste, at jo yngre alderen for den første drink er, jo større er risikoen for fortsat problematisk alkoholindtagelse.

Ligeledes vokser børns stimulering til fordel for alkoholbrug med forældre, der udviser en tilbøjelighed til at indtage alkohol ved enhver rekreativ lejlighed, de præsenteres for.

Opfattelse af alkohol som en livsstil: Konsekvensen af at drikke alkohol i børns nærvær

Et andet af problemerne ved at drikke alkohol i børns nærvær er forbundet med deres fortolkning af verden omkring dem. I denne henseende antager de små, når de bemærker, at deres forældre ofte drikker, at det er noget naturligt. De tror, at det ikke har nogen skadelig virkning.

Dette skaber en yderligere motivation for dem til at efterligne denne adfærd, når de er sammen med venner.

Forsinkelse af den følelsesmæssige modenhed

I forlængelse af den uheldige række af begivenheder tilskynder indtagelse af alkoholholdige drikkevarer foran mindreårige dem til at kopiere denne adfærd fra en tidlig alder.

Hvis dette sker, har alkohol virkninger, der forsinker den følelsesmæssige modenhed. Hvorfor er det sådan, kan man spørge sig selv? Jo, det er på grund af følelsernes forklædning og den manglende evne til at møde og overvinde følelsesmæssige konflikter i tide.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Min partner er alkoholiker: Hvordan kan jeg hjælpe ham/hende?

Sådan taler du om alkohol med dine børn

Forældre taler med søn

At vælge det rigtige tidspunkt og de rigtige ord er grundlæggende for, at budskabet bliver forstået, og for at børnene kan reflektere over emnet.

Selv om mange forældre har det indtryk, at den bedste løsning er at undgå emnet indtil de sidste konsekvenser, er det ikke en måde at handle på, som anbefales af specialister. Tværtimod bør du søge et mødested med dine børn for at kommunikere præcist om farerne ved alkohol.

Den bedste måde at diskutere alkohol med dine børn på er at bruge klarhed hele tiden og lægge grunden til, hvad de vil møde i fremtiden, herunder de vigtigste risici. Hvis man ikke er restriktiv og ufleksibel, kan man åbne et vindue for forståelse, når børnene bliver ældre.

Hvis man følger denne kommunikationsstrategi, vil børnene være villige til at bringe deres bekymringer om emnet på bane, så vejledningen kan blive finpudset, efterhånden som nye erfaringer opstår.

Vigtigheden af at være realistisk

Realisme og ærlighed kan danne grundlaget for forældrenes succes med at forklare det for deres børn. Dette består i ikke at gøre alkohol til noget forbudt. Det skal ses som et socialt element, der har skadelige konsekvenser for sundhed og udvikling, når det er overdrevent.

Det er en god idé at vise børnene, at den bedste måde at undgå alkoholforbrug på er god selvkontrol. I den forstand er det vigtigt at gå foran med et godt eksempel.

Det er vigtigt at gå foran med et godt eksempel og ikke drikke alkohol i børns nærvær

At drikke alkohol i børns nærvær bør reduceres eller endog elimineres, så det ikke bliver naturaliseret som en afhængighed. I den forstand kan det gøre en stor forskel i forhold til opfattelsen at tale om emnet fra en fornuftig alder.

I tilfælde af en episode, hvor et af dine børn kommer beruset hjem, siger eksperter, at den vejledende samtale bør finde sted dagen efter. Da er deres sanser vendt tilbage til normal tilstand. Forældrenes tålmodighed og forståelse er således vigtige redskaber til at overvinde alkoholrelaterede udfordringer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aiken A, Clare P, Wadolowski M, Hutchinson D, Najman J, Slade T, Bruno R, McBride N, Kypri K y Mattick R. Edad de iniciación al alcohol y progresión al consumo excesivo de alcohol en la adolescencia: un estudio de cohorte prospectivo. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2018. Disponible en: 110. https://doi.org/ 10.1111 / acer.13525.
 • Abar, C., Abar, B. y Turrisi, R. El impacto del modelado y la permisividad de los padres sobre el consumo de alcohol y las consecuencias negativas experimentadas por beber en la universidad Comportamientos adictivos. 2009.  Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.addbeh.2009.03.019.
 • Rehm J. The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Res Health. 2011;34(2):135-43. PMID: 22330211; PMCID: PMC3307043.
 • Morean M, Corbin W y Fromme K. Edad del primer uso y retraso hasta la primera intoxicación en relación con las trayectorias de consumo excesivo de alcohol y problemas relacionados con el alcohol durante la adultez emergente. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2012. Disponible en: https://doi.org/ 10.1111 / j.1530-0277.2012.01812.x.
 • Mattick R, Wadolowski M, Aiken A, Clare P, Hutchinson D, Najman J y Kypri K. Oferta parental de alcohol y consumo de alcohol en la adolescencia: estudio de cohorte prospectivo. Medicina psicológica. 2017. Disponible en: doi 10.1017 / S0033291716002373.
 • Sharmin S, Kypri K, Khanam M, Wadolowski M, Bruno R, Attia J, Holliday E, Palazzi K y Mattick R. Efectos de las reglas de los padres sobre el alcohol en el consumo de riesgo y problemas relacionados en la adolescencia: revisión sistemática y metanálisis. Dependencia de drogas y alcohol. 2017. Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.drugalcdep.2017.05.011.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.